Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΆτυπες και προφορικές ιδέες στο Κυπριακό ευπρόσδεκτες, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Άτυπες και προφορικές ιδέες στο Κυπριακό ευπρόσδεκτες, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

-

όπου κι αν προέρχονται, όχι όμως επιδιαιτησία και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε αργά το απόγευμα της Κυριακής, από το Λονδίνο, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 69ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και αργότερα συναντάται με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, είπε πως «θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και το διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η σημασία των ουσιωδών συνομιλιών, όσον αφορά τις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, οι οποίες όπως έχει συμφωνηθεί θα είναι διασταυρωμένες και θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τον ΓΓ του ΟΗΕ ανεξάρτητο μεσολαβητή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κανενός μεσολαβητή.

«Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω και συνεπώς κακώς γίνεται συζήτηση περί μεσολαβητών. Και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου σαφώς αποκλείεται η επιδιαιτησία, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα . Ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα κι ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι προϊόν ελευθέρας βουλήσεως των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Συνεπώς, ούτε παρεμβάσεις τρίτων, ούτε επιδιαιτησία μπορεί να γίνει αποδεκτή», υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «άτυπες και προφορικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν και δεν θα είναι δεσμευτικές, είναι ευπρόσδεκτές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ιδιαίτερα απ’ όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή προς εκείνα τα κέντρα, τα οποία φέρουν και το βάρος της ευθύνης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και «στο βεβαρημένο, αλλά καθόλα χρήσιμο», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα που θα έχει στη διάρκεια της επταήμερης παρουσίας του στη Νέα Υόρκη και το οποίο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Κίνας, τους προέδρους της Αιγύπτου, της Αρμενίας και της Παλαιστίνης και τους πρωθυπουργούς του Λιβάνου και του Κουβέιτ, αλλά και σειρά άλλων ηγετών κρατών, καθώς και τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Σ.Α..

Αναφέρθηκε επίσης και στις επαφές του με την κυπριακή παροικία και την ηγεσία του αμερικανοεβραϊκού λόμπι.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας του Προέδρου Αναστασιάδη περιλαμβάνει γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, και συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, που σήμερα (Κυριακή) αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ελληνα αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Αναστασιάδης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν στις 11 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης).

Διαβάστε Επίσης