Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠοιοι κράτησαν τη Σκοτία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ποιοι κράτησαν τη Σκοτία στο Ηνωμένο Βασίλειο

-

ΝΕΟΙ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΦΤΩΧΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Με 383.937 ψήφους διαφορά επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση της Σκοτίας. Το 55,3% του εκλογικού σώματος επέλεξε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι του 44,7% που επιθυμούσε την ανεξαρτησία. Προπύργιο του «όχι» αναδείχθηκε το Εδιμβούργο και του «ναι» η Γλασκόβη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι πιο νέοι, οι πιο φτωχοί και άνεργοι, είναι αυτοί που επιθυμούσαν περισσότερο την απόσχιση.

Από τα 4,28 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις κάλπες για το χθεσινό δημοψήφισμα προσήλθε το 84,59%, προσέλευση που συνιστά ποσοστό-ρεκόρ.

Κατά της απόσχισης ψήφισαν 2.001.926 πολίτες, ενώ υπέρ, ψήφισαν 1.617.989.

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση που δημοσιεύει η Telegraph, οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Σκοτίας, από το σύνολο των 32 στις οποίες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της απόσχισης, οι ψηφοφόροι είναι σε γενικές γραμμές πιο νέοι, πιο φτωχοί και δεν εργάζονται, σε αντίθεση με εκείνους που ψήφισαν «όχι».

Για παράδειγμα, στο Ντάντι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ, όπου καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά του «ναι», η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη όχι μόνο σε σχέση με τα Όρκνεϊ ή τα σκοτσέζικα σύνορα όπου τα ποσοστά του «όχι» είναι εντυπωσιακά υψηλά, αλλά και αρκετά μεγαλύτερη από το μέσο εθνικό όρο.

Στην Γλασκόβη, όπου σχεδόν 54% των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με ανέργους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μ. Βρετανίας το 2012. Η πόλη παραμένει σταθερά στις 10 περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων εδώ και μια δεκαετία. Η ανεργία ήταν συνεπώς μια από τις δεξαμενές που τροφοδότησαν το ισχυρό «ναι» στην απόσχιση.

Επιπλέον εκεί όπου το «όχι» εμφανίστηκε πιο δυνατό, η αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων την τελευταία δεκαετία ήταν αισθητά μεγαλύτερη από ότι στις περιοχές του «ναι».

Ο ηλικιακός παράγοντας φαίνεται να έπαιξε επίσης ρόλο, με τους νεότερους να αναδεικνύονται σε…αντάρτες και τους μεγαλύτερους σε ενωτικούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι επέδειξαν τάσεις αποσχιστικές, ενώ οι συνταξιούχοι ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια με την επιλογή της παραμονής στο Ην. Βασίλειο. Στις τρεις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά του «ναι» ο μέσος ηλικιακός όρος των ψηφοφόρων είναι πολύ μικρότερος από ότι στις τρεις περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά του «όχι», όπως αναφέρει η Telegraph.Οι περιοχές στις οποίες το «όχι» κατέγραψε υψηλά ποσοστά ήταν:

Νησιά Όρκνεϊ : 67,2%

Σκοτσέζικα σύνορα: 66,56%

Ντάμφρις και Γκαλογουέι: 65,67%

Νησιά Σέτλαντ: 63,71%

Εδιμβούργο: 61,1%

Οι περιοχές στις οποίες το «ναι» κατέγραψε υψηλά ποσοστά ήταν:

Ντάντι Σίτι : 57,35%

Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ: 53,965%

Γλασκόβη: 53,49%

Νορθ Λαναρκσάιρ: 51,07%

Ινβερκλάιντ: 49,92%

Δημογραφικά χαρακτηριστικά για την Σκοτία

Ο πληθυσμός της Σκοτίας ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια (στοιχεία 2012) και αποτελεί το 8,3% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 17,2% του πληθυσμού είναι κάτω των 16 ετών.

Το 65,4% είναι 16-64 ετών

Το 9,5% είναι από 65-74 ετών

Το 7,9% είναι από 75 ετών και άνω

Σε έκταση και πληθυσμό, η Σκοτία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της Μ. Βρετανίας, μεγαλύτερη από την Ουαλία και την Β. Ιρλανδία μαζί.

Πηγές: BBC, Telegraph, SkyNews

Διαβάστε Επίσης