Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Ο «εμφύλιος σπαραγμός», κεφάλαιο από το έργο «Παραχάραξη της κυπριακής Ιστορίας,...

ΓΝΩΜΕΣ: Ο «εμφύλιος σπαραγμός», κεφάλαιο από το έργο «Παραχάραξη της κυπριακής Ιστορίας, 2014» – Του ΝΙΚΟΛΑ Καλογήρου

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014

Πέρασαν 40 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή. 40 χρόνια και οι πληγές από τον μαύρο Ιούλη του 74’ να μην έχουν κλείσει ακόμη. Πώς να ξεχάσουν οι χιλιάδες συγγενείς αγνοούμενων, οι μαυροφορεμένες μάνες που δακρυσμένες περιμένουν μάταια τα παιδιά τους να γυρίσουν; Πώς να ξεχάσουν, τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για το χώμα που τους γέννησε; Τους εκατοντάδες νέους, αμούστακα παλικάρια, που πρόταξαν τα στήθη τους στο χουντοκίνητο εοκαβήτικο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες μια συνειδητής και στρατευμένης παραχάραξης της ιστορίας. Ανήμερα, της 15ης Ιουλίου, ο Υπουργός Παιδείας, δήλωσε σχετικά με το πραξικόπημα ότι ήταν «εμφύλιος σπαραγμός». Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επετειακή εκδήλωση, δεν έκανε καμία αναφορά στον προδοτικό ρόλο της ΕΟΚΑ Β’ την περίοδο του πραξικοπήματος και από την άλλη είχαμε την παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου στα μνημόσυνα των πραξικοπηματιών που έστρεψαν τα όπλα ενάντια στη δημοκρατία.

«Σήμερον την πρωίαν επενέβη η Εθνική Φρουρά δια να σταματήσει τον αδελφοκτόνο πόλεμον μεταξύ των Ελλήνων». Λόγια που ακούστηκαν από τους ραδιοφωνικούς πομπούς του καταληφθέντος ΡΙΚ, λίγο μετά τις 10:00, στις 15 Ιουλίου 1974. Λόγια βγαλμένα από ΕΟΚΑβηταζήδες για να παραπλανήσουν το λαό. Άραγε οι κυβερνώντες έχουν αυτή την άποψη; Με μια μονοκονδυλιά προσπαθούν να διαγράψουν από τη μνήμη του λαού μας, πως η ΕΟΚΑ Β’ κατέλυσε τη δημοκρατία και πως το έγκλημα σχεδιάστηκε στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της CIA.

Οι συμφωνίες από την απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Σίσκο για υποστήριξη των τουρκικών στρατευμάτων κατά την αποβίβαση τους και η βίαιη ανατροπή του Μακαρίου, μαρτυρούν το βρώμικο ρόλο που διαδραμάτισε ο ιμπεριαλισμός σε βάρος της πατρίδας μας. Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, «τις προθέσεις της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο γνώριζε η Μεγάλη Βρετανία για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την εκδήλωση της». Τα πιο πάνω ντοκουμέντα αποδεικνύουν το καλοστημένο σχέδιο για την τραγωδία της Κύπρου. Έτσι, βρήκαν ως κατάλληλους εκτελεστές τους τη Χούντα και την ντόπια ΕΟΚΑ Β’ στην ενσυνείδητη υλοποίηση των άνομων σχεδίων τους.

Η ταύτιση αντιστασιακών με τους πραξικοπηματίες, πως είχαν την ίδια συμβολή στην τραγωδία της Κύπρου, είναι το λιγότερο προσβλητικό προς τους ήρωες – πεσόντες του πραξικοπήματος. Οι προτεραιότητες των πραξικοπηματιών ήταν σαφής. Το αντικομμουνιστικό τους μένος και η εξόντωση του Μακαρίου, ήταν οι άμεσες προτεραιότητες τους. Το μαρτυρεί το Πόρισμα για την τραγωδία της Κύπρου, αφού οι δυνάμεις που στάλθηκαν για εξόντωση του Μακαρίου στην Πάφο «ήσαν αριθμητικά υπέρτερες από αυτές που είχαν σταλεί στις 20 Ιουλίου 1974 για αντιμετώπιση του τουρκικού προγεφυρώματος στο χώρο της εισβολής.»! Εχθρός δεν ήταν η τουρκική απειλή, αλλά το ΑΚΕΛ. Το μαρτυρούν τα δεκάδες οικήματα του Λαϊκού Κινήματος που έπεσαν θύμα άνανδρων επιθέσεων. Τα εκατοντάδες στελέχη της Αριστεράς που αντιστάθηκαν όσο κανείς άλλος στο φασιστικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’. Οι μαζικές συλλήψεις, οι έρευνες, οι κατ’ οίκον περιορισμοί, οι νεκροί και οι τραυματίες. Οι δημοκράτες που εντάχθηκαν στο Εφεδρικό και με σθένος αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της αμερικανοκίνητης Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’.

Η αλήθεια είναι καταγεγραμμένη, έστω κι αν προσπαθούν κάποιοι να την διαγράψουν και να την φέρουν στα μέτρα τους. Η αλήθεια φανερώνεται από το αίμα των ηρώων, του πραξικοπήματος και εισβολής, που 40 χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχει στεγνώσει. Η αλήθεια βρίσκεται στην καρδιά των ανθρώπων που έζησαν την προδοσία και την καταστροφή. Ο σπαραγμός βρίσκεται μέσα στην ψυχή του λαού μας, που περιμένει τη μέρα της ελευθερίας και της δικαίωσης.

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης