Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕκστρατεία στην Κύπρο για καταπολέμηση πειρατείας λογισμικού

Εκστρατεία στην Κύπρο για καταπολέμηση πειρατείας λογισμικού

-

Τα οφέλη που μπορεί ο χρήστης να αποκομίσει από τη χρήση νόμιμου λογισμικού βρίσκονται στο επίκεντρο εκστρατείας της Business Software Association (BSA) για καταπολέμηση της πειρατείας, που επεκτείνεται και στην Κύπρο, όπου έχει διαπιστωθεί ότι το 47% του λογισμικού που ήταν εγκατεστημένο σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές το 2013 δεν είχε την κατάλληλη άδεια χρήσης.Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νικόλας Κτενάς, εκ μέρους του δικηγορικού οίκου Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, που εκπροσωπεί τη BSA στην Κύπρο, ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι από τη χρήση παράνομου λογισμικού, σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη της χρήσης του γνήσιου λογισμικού.

Ο κ. Κτενάς ανέφερε ότι “ως BSA αποτελούμαστε από μέλη, τα οποία είναι στον τομέα του λογισμικού”, σημειώνοντας ότι “αυτές όλες οι εταιρείες έχουν σαν στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας”.

“Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, οργανώνουμε διάφορες εκστρατείες ενημερωτικές, όπως στα μέσα επικοινωνίας, και κάποιες επιμορφωτικές, δηλαδή κάποια σεμινάρια, όπου προσπαθούμε να επιμορφώνουμε τον κόσμο. Μάλιστα, στοχεύουμε να γίνει και κάποιο σεμινάριο σύντομα, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με τις αρχές των Τελωνείων, για να επιμορφώσουμε και τους τελωνειακούς μας στην αναγνώριση των προϊόντων τα οποία παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “κυρίως στοχεύουμε στον τομέα του λογισμικού και οι προσπάθειες είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη της χρήσης του γνήσιου λογισμικού και όσο το δυνατό να επιμορφωθεί”.

Ερωτηθείς για τις ομάδες στις οποίες στοχεύουν οι εκστρατείες, δηλαδή επιχειρήσεις ή ιδιώτες, ο κ. Κτενάς είπε ότι “είναι συνυφασμένα, δηλαδή για να καταπολεμήσεις την πειρατεία πρέπει να στοχεύσεις και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, από απόψεως μορφωτικής πάντοτε, κυρίως, όμως, απευθυνόμαστε σε επιχειρήσεις, σε μεγάλους οργανισμούς”.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος από τη χρήση πειρατικού λογισμικού, ο κ. Κτενάς είπε ότι “ο στόχος μας αυτή τη στιγμή δεν είναι να τιμωρήσουμε”, και εξήγησε ότι “οι εκστρατείες που κάνουμε είναι για να συνετίσουμε και να επιμορφώσουμε για να αντιληφθεί κάποιος από μόνος του”.

Ο κ. Κτενάς επεσήμανε ότι ο χρήστης πειρατικού λογισμικού, είτε είναι επιχείρηση είτε ιδιώτης, μπορεί να υποστεί οικονομική ζημιά. Πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση που κάποιος έχει τα προσωπικά του δεδομένα πάνω σε έναν υπολογιστή, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αριθμούς καρτών και τραπεζικών λογαριασμών, “ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι εκτεθειμένα αυτά τα δεδομένα είναι με τη χρήση λογισμικού, το οποίο είναι εγκεκριμένο, δηλαδή δεν περιέχει κώδικα κακόβουλο, όπως κάποια προγράμματα και λογισμικά τα οποία κατεβάζει ο κόσμος από το διαδίκτυο”.

Σε ερώτηση αναφορικά με το 47% χρήσης πειρατικού λογισμικού στην Κύπρο, ο κ. Κτενάς είπε ότι “είναι, δυστυχώς, ψηλό ποσοστό” και σημείωσε ότι ελλοχεύουν “διάφοροι κίνδυνοι”.

“Ο ένας κίνδυνος είναι τα προσωπικά δεδομένα. Ακόμα ένας είναι ότι ένα λογισμικό όταν κυκλοφορήσει χρειάζεται συνεχώς ενημέρωση. Το πειρατικό λογισμικό ενδεχομένως να μην μπορεί να ενημερωθεί έτσι ώστε να παρέχει την απαραίτητη προστασία. Κυρίως είναι το θέμα της υποκλοπής δεδομένων. Από μόνο του αυτό είναι αποτρεπτικό. Η συμβατότητα. Η χρήση για την οποία το θέλει κάποιος, δηλαδή μπορεί να μην εξυπηρετήσει τον σκοπό του σωστά ή μπορεί να χρειάζεται κάποια ενημέρωση ή να καταλήγει σε κάποια λάθη τα οποία μπορεί να στοιχίσουν σε μία επιχείρηση κτλ. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι το λογισμικό του είναι αλάνθαστο, για αυτό και υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσής του. Είναι πολύ σημαντικά αυτά”, είπε ο κ. Κτενάς.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και “το ηθικό θέμα, που φαντάζομαι οι χρήστες το βάζουν σε τελευταία μοίρα”, και έφερε ως παράδειγμα το Office που κατασκευάζει η Microsoft. “Όλοι μας θέλουμε να δουλεύουμε με το Office. Όλοι το χρειαζόμαστε. Αν δεν αποδοθεί το οικονομικό αντάλλαγμα, πώς θα μπορέσει ο προγραμματιστής να συνεχίσει να παράγει το λογισμικό;”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Κτενάς επεσήμανε ότι η εκστρατεία προσανατολίζεται και στην ηθική πτυχή, σημειώνοντας ότι “ο σκοπός μας δεν είναι ούτε να τιμωρήσουμε ούτε να εκφοβίσουμε – αντιλαμβανόμαστε και τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία του τόπου αυτή τη στιγμή – όμως από την άλλη θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο για να περάσουμε τα μηνύματα όσον αφορά, όχι την τιμωρία για τη χρήση παράνομου λογισμικού, αλλά για τα οφέλη της χρήσης του νόμιμου λογισμικού”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της BSA για το 2013, στην Κύπρο το 47% του λογισμικού που ήταν εγκατεστημένο σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είχε κατάλληλη άδεια χρήσης, ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με το 2011. Η εμπορική αξία του μη αδειούχου λογισμικού έφθανε τα €14 εκατομμύρια.

Παγκοσμίως, η χρήση παράνομου λογισμικού έφθανε το 42% το 2011 και 43% το 2013, με την εμπορική αξία του λογισμικού αυτού το 2013 να φθάνει σχεδόν €46 δισεκατομμύρια.

Η περιοχή με το ψηλότερο ποσοστό παράνομου λογισμικού το 2013 ήταν η Ασία-Ειρηνικός με 62%. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατέγραψε 61%, η Λατινική Αμερική 59%, και η Μέση Ανατολή και Αφρική επίσης 59%. Η Βόρειος Αμερική συνεχίζει να καταγράφει τον χαμηλότερο ρυθμό με 19%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη ήταν 29% και στην ΕΕ 31%.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η BSA, με έδρα την Ουάσινγκτον, είναι ο κύριος συνήγορος για την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού ενώπιον κυβερνήσεων και στη διεθνή αγορά. Τα μέλη της είναι ανάμεσα στις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, δημιουργώντας λύσεις λογισμικού που δίνουν έναυσμα στην οικονομία και βελτιώνουν τη σύγχρονη ζωή.

Διαβάστε Επίσης