“Μόνον έτσι θα αντιμετωπισθεί η αποχή και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος θα πέσει στο κενό”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι “η αποχή δεν αντιμετωπίζεται με μαθηματικά μοντέλα, αλλά με σωστές πολιτικές και με την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία, αυτήν τη στιγμή, ταλανίζουν την κοινωνία και το λαό μας”.
Ερωτηθείς, στη διάρκεια δηλώσεων μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, εάν, πλην των θεμάτων οικονομίας και Κυπριακού, συζήτησαν και για το εκλογικό μέτρο και τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για το θέμα αυτό “ακόμα δεν έχουμε δει κάποια συγκεκριμένη πρόταση και εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, θα τοποθετηθούμε, όταν θα έχουμε μπροστά μας μια συγκεκριμένη εισήγηση και τότε θα τοποθετηθούμε συγκροτημένα, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, όπως πράττουμε πάντα”.
Αλλά, συνέχισε, “εκ πρώτης όψεως, οφείλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι η αποχή δεν αντιμετωπίζεται με μαθηματικά μοντέλα, αλλά με σωστές πολιτικές και με την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία, αυτήν τη στιγμή, ταλανίζουν την κοινωνία και το λαό μας, άρα, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε”.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι “έχει γίνει μια αναφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά, όπως πολύ σωστά έχει πει και ο κ. Παπαδόπουλος, δεν συζητήσαμε διότι δεν υπάρχει και οτιδήποτε συγκεκριμένο, αυτήν τη στιγμή, για να συζητήσουμε”.
“Εμείς είμαστε έτοιμοι”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “να συζητήσουμε και όχι μόνον αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, για να μετατρέψουμε τη Βουλή σε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό σώμα, το οποίο να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού”.
“Θα συμφωνήσω απολύτως, όμως, ότι η αποχή δεν αντιμετωπίζεται καθόλου με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε με το ποσοστό εισδοχής στη Βουλή θα αντιμετωπισθεί η αποχή ούτε με την οριζόντια ψηφοφορία, που λένε κάποιοι και είναι πολύ λανθασμένες αυτές οι προσεγγίσεις”.
“Η αποχή θα αντιμετωπισθεί με τη διαφοροποίηση στην ποιότητα της πολιτικής ζωής και του πολιτικού λόγου στην Κύπρο, καθώς επίσης και στην ποιότητα του λόγου των μέσων ενημέρωσης, τόνισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως, “εάν θέλουμε, πραγματικά, να πείσουμε τον κόσμο ότι αξίζει τον κόπο να ασχολείται με την πολιτική, πρέπει να τον πείσουμε με την καθημερινή μας δράση και με την ικανότητά μας να συμπεριφερόμαστε ως υπηρέτες του λαού και να επιλύουμε τα προβλήματα, τα οποία τον απασχολούν καθημερινά”.