Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά θεωρεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να διευκολύνουν την μετεγγραφή παιδιών σε δημόσια σχολεία ασχέτως οικονομικών εκκρεμοτήτων των γονιών και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου για το θέμα.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου, τους τελευταίους μήνες η κ. Κουρσουμπά δέχθηκε αυξημένο αριθμό παραπόνων για αποφάσεις ιδιωτικών σχολείων, σχετικά με μαθητές/μαθήτριες των οποίων οι γονείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
“Ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενα οικονομικές υποχρεώσεις των γονιών απέναντί τους, είτε δεν επιτρέπουν σε μαθητές και μαθήτριες τους να παρακαθίσουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιητικών φοίτησης, είτε αρνούνται να τους παραχωρήσουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά φοίτησης”, αναφέρει η Επίτροπος.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι οικονομικές οφειλές της οικογένειας “δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συνδέονται με την παραχώρηση πιστοποιητικών φοίτησης ή/και ενδεικτικών βαθμολογίας, τα οποία είναι απαραίτητα έγγραφα για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους”.
“Η Επίτροπος έχει ισχυρή άποψη ότι, οι συγκεκριμένες επιλογές – κατ’ επίκληση οικονομικών υποχρεώσεων των γονιών απέναντι στο σχολείο – συνιστούν κατάχρηση εξουσίας και τίποτα λιγότερο από τη χρησιμοποίηση του παιδιού ως μοχλού πίεσης για την εξασφάλιση οικονομικών ωφελημάτων. Πρόκειται για επιλογές που σαφώς προσβάλλουν την εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και, ως εκ τούτου, αντίκεινται στο πνεύμα που εγκαθιδρύει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, αναφέρεται.
Η κ. Κουρσουμπά διευκρινίζει στην ανακοίνωση ότι αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κάθε ιδιωτικού σχολείου “να διεκδικεί, με όλα τα έννομα μέσα, τις οικονομικές οφειλές απέναντί του”. Την ίδια όμως στιγμή, υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα αυτό “θα πρέπει να ασκείται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα του σεβασμού της αξιοπρέπειας των παιδιών”.
Η κ. Κουρσουμπά προσθέτει στην ανακοίνωση ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορούσε ακόμη, και ως έσχατο μέτρο, να διακόψει τη φοίτηση παιδιών – λόγω της αδυναμίας των γονιών τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντί του – “νοουμένου ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με τους γονείς για διευθέτηση των οικονομικών διαφορών τους και αφού έχει επιδειχθεί η αναγκαία και ανάλογη με την περίπτωση, ευαισθησία”.
Σημειώνει όμως ότι αυτό σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να γίνεται στα μέσα της σχολικής χρονιάς γιατί η μετεγγραφή ενός παιδιού από ένα σχολείο σε άλλο, επιφέρει άλλοτε περισσότερη και άλλοτε μικρότερη συναισθηματική αναστάτωση στο παιδί και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η μεσολάβηση ενός χρονικού διαστήματος, ως μεταβατικής περιόδου, που θα επιτρέψει την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, έτσι ώστε η προσαρμογή του στο νέο σχολικό πλαίσιο να γίνει με τρόπο ομαλό.
Η Επίτροπος υπενθυμίζει ακόμη ότι μετέφερε ήδη από το 2010, την τοποθέτησή της αυτή, με παρέμβασή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, μετά τη διερεύνηση σχετικού παραπόνου. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρει, υιοθέτησε την τοποθέτηση και την κοινοποίησε με εγκύκλιό του, το Μάρτιο του 2011, προς τους Διευθυντές/τριες Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, επεξηγήθηκε η θέση αυτή και σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου στο Γραφείο της, τον Ιούνιο του 2011.
Η Επίτροπος καλεί τέλος το Υπουργείο “στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, να λάβει τα μέτρα εκείνα που κρίνει αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου”.