Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΗ Καταλονία προχωρεί με το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Η Καταλονία προχωρεί με το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

-

Ακάθεκτος προχωρεί ο Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Αρτουρ Μας, με το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

Οπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, δεν ανησυχεί ότι η Καταλονία θα απομονωθεί από την ΕΕ, αλλά εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει κοινή λογική.

Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου.

“Ως πολίτης θα ψηφίσω υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία. Ως πολιτικός ηγέτης της περιοχής θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσω ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί και ότι ο κόσμος θα εκφράσει ελεύθερα την άποψή του παρά το μποϊκοτάζ της Μαδρίτης”, είπε.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, είπε ότι “θα επικρατήσει στο τέλος κοινή λογική” και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στοχεύει στην διεύρυνση και όχι στην απομόνωση περιοχών.

“Η Καταλονία ήταν πάντοτε μέρος της Ευρώπης. Η περιοχή μας συμβάλλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ”, είπε στο πρακτορείο.

Σημείωσε ακόμη ότι στην περιοχή ζουν 5.200 πολίτες με πέραν της μιας υπηκοότητας.

“Η Καταλονία αποτελεί το 15% του πληθυσμού της Ισπανίας και το 2% του πληθυσμού της ΕΕ. Το ΑΕΠ της φθάνει στο 20% της Ισπανίας και το εξωτερικό της εμπόριο στο 28%” κατέληξε.

Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Βαρκελώνη. Η Καταλονία απολαμβάνει εκτεταμένης αυτονομίας με δική της Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο.

Διαβάστε Επίσης