Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ«Πραξικόπημα» κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ;

«Πραξικόπημα» κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ;

-

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΙ ΡΟΥΤΕ

O Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Στοκχόλμη προσκεκλημένοι του σουηδού πρωθυπουργού, μαζί με τον ολλανδό ομόλογό τους. Θέμα της συνάντησης ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν…

Μια άτυπη αλλά πολύ σημαντική σύνοδος διεξάγεται στη Σουηδία στην οποία μετέχουν τρεις επικεφαλής κυβερνήσεων που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.


ZAN GLOND YOUNGERΣτη Σύνοδο μετέχει και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ κάλεσε τη Δευτέρα στην θερινή του κατοικία στο Χάρπσουντ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη, τη Μέρκελ, τον Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Έπειτα από ένα δείπνο το βράδυ, αναμένεται συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης.

Κοινό σημείο μεταξύ των τεσσάρων χωρών, σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Dagbladet: είναι «οι μοναδικές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πλέον ανταγωνιστικών χωρών του κόσμου στην τελευταία κατάταξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Εκτός των οικονομικών θεμάτων που είθισται να τίθενται επί τάπητος σε τέτοιου είδους συναντήσεις, οι ηγέτες αναμένεται να διαβουλευθούν για το ακανθώδες θέμα του ονόματος του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

«Έχουμε συμφωνήσει να μη μιλήσουμε για αυτό» δήλωσε εντούτοις ο Ράινφελντ σε δηλώσεις του σήμερα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό SVT υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας αμφισβήτησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε ό,τι αφορά εμένα και σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ίδια τη διαδικασία» δήλωσε ο Ράινφελντ υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του ισχυρότερου κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου δε μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο.

«Εμείς δεν τασσόμαστε υπέρ της ιδέας καθώς θα καθιστούσε αδύνατη (την εκλογή) οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου και θα απέκλειε ένα μεγάλο αριθμό πιθανών προέδρων της Κομισιόν» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Ράινφελντ δεν αποκάλυψε ποιόν υποστηρίζει για την θέση, όμως σύμφωνα με τους Financial Times, επιθυμεί η επιλογή να γίνει από τα εκτελεστικά όργανα των κρατών μελών, παρά από τους ευρωβουλευτές.


«ΓΙΟΥΝΚΕΡ Η ΠΑΟΛΟ ΡΟΣΙ…»

Στο μεταξύ μιλώντας σε συμπόσιο που οργάνωσε η εφημερίδα La Republicca, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία, θα πρέπει να γίνει συμφωνία, «κι αν θέλουν να μας παρουσιάσουν ως υποψήφιο τον Γιούνκερ, ας μας πει τι σκέπτεται να κάνει τα επόμενα πέντε χρόνια». Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε και μια πρόταση που έγινε αντικείμενο πολλών ερμηνειών. «Μπορεί να ονομάζεται Γιούνκερ, ή Πάολο Ρόσι, όποιος θέλει να συνεχίσει την πολιτική των τελευταίων χρόνων δεν θα έχει τη στήριξη της Ιταλίας».

«Να υπακούμε σε δημοκρατική λογική» Εκείνο που επιδιώκει ο ιταλός πρωθυπουργός είναι σαφές: χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που έχει επιβάλλει η Γερμανία και να μην υπολογίζονται οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές στα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος. Για να πάρει αυτό που θέλει ο Ρέντσι θα πρέπει κάτι να δώσει, ίσως άρση του βέτο κατά του Γιούνκερ.

Πάντως η Γερμανία έκανε σαφές ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά και η Γαλλία δεν συμφωνεί με την επιλογή Γιούνκερ, αλλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Μιλώντας χθες βράδυ στη γαλλική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι δεν αποτελεί επιλογή της Γαλλίας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά εάν «θέλουμε να πηγαίνει να ψηφίζει ο κόσμος λέγοντάς του ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκύψει από το κόμμα που θα πάρει την πλειοψηφία, δεν μπορούμε να του λέμε όταν βγουν τα αποτελέσματα ότι αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να λυπόμαστε γιατί ο Γιούνκερ δεν είναι ο δικός μας υποψήφιος, αλλά θα πρέπει να υπακούμε σε μια δημοκρατική λογική».

ΕΝΑ «ΥΦΕΡΠΟΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ»;

Στην πραγματικότητα σημειώνει η Deutsche Welle, πίσω από όλες τις ζυμώσεις και τις αντιπαραθέσεις για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κρύβεται η διαμάχη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περισσότερη εξουσία και πίσω από αυτό μια συνταγματική διαμάχη.

Η Επιτροπή έχει ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες όπως σε θέματα καρτέλ ή ανταγωνισμού. Ως ελεγκτική αρχή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη. Όποιος, για παράδειγμα, στέλνει στο Παρίσι προειδοποιητικές επιστολές για υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου ελλείμματος θα πρέπει να μην είναι χειραγωγίσιμος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και από την άλλη ένας επιλεγμένος και εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόεδρος της Κομισιόν θα ήταν περισσότερο υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο. Που θα σήμαινε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα έχαναν το γόητρό τους.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα αντίθετων συμφερόντων ο για λίγους μήνες ακόμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι καλείται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ίσως να θέλουμε τελικά ένα τέλος με τρόμο, παρά τρόμο χωρίς τέλος» είπε κάποιος ευρωπαίος διπλωμάτης χωρίς να ξεκαθαρίσει – όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανάλυσή της η γερμανική DW – ποιος ακριβώς είναι ο τρόμος, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ως πρόεδρος της Κομισιόν, ή ένα υφέρπον πραξικόπημα στη συνταγματική πραγματικότητα της ΕΕ…

Διαβάστε Επίσης