Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΣτο Λονδίνο η βρύση στάζει κοκαΐνη!

Στο Λονδίνο η βρύση στάζει κοκαΐνη!

-

width=”500″/>

>>> ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ

Σε μια οικονομία σαν την ευρωπαϊκή, η οποία βρίσκεται σε κρίση, το μόνο που δεν φαίνεται να επηρεάζεται είναι η κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών όπως κοκαΐνης, αμφεταμινών, μεθαμφεταμινών, ecstasy και κάνναβης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών είναι σαφέστατα μεγαλύτερη στη Βόρεια, τη Βορειοδυτική και την Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με την κατανάλωση στη Νότια.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών είναι σαφέστατα μεγαλύτερη στη Βόρεια, τη Βορειοδυτική και την Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με την κατανάλωση στη Νότια.

Η κατανάλωση εν γένει είναι σαφέστατα μεγαλύτερη στη Βόρεια, τη Βορειοδυτική και την Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με την κατανάλωση στη Νότια. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει σχετική δειγματοληπτική έρευνα στα συστήματα αποχέτευσης 42 των μεγάλων πόλεων 22 χωρών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα ευρήματα της έρευνας του πανευρωπαϊκού δικτύου SCORE, στο οποίο συμμετέχουν και ερευνητές σε γνωστά πανεπιστήμια, είναι πραγματικά εντυπωσιακά και συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση περί ναρκωτικών για το 2014 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταγραφής των Ναρκωτικών και του Εθισμού (EMCDDA).

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Addiction εξέτασαν δείγματα νερού για ίχνη κατανάλωσης κοκαΐνης, αμφεταμινών, μεθαμφεταμινών, ecstasy και κάνναβης, τα οποία έλαβαν από αποχετευτικά δίκτυα πόλεων της Ευρώπης για δύο εβδομάδες, σε διάστημα δύο ετών. Μια εβδομάδα μέσα στον Απρίλιο του 2012 πήραν δείγματα από 23 πόλεις σε 11 χώρες και άλλη μια εβδομάδα τον Μάρτιο του 2013 πήραν δείγματα από 42 πόλεις 21 χωρών.

Το Λονδίνο, αν και δεν είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης (έρχεται τέταρτο μετά την Αμβέρσα, το Αμστερνταμ και τη Ζυρίχη), θεωρείται η πρωτεύουσα της κόκας για τον εξής απλό λόγο ότι ίχ

Το Λονδίνο, αν και δεν είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης (έρχεται τέταρτο μετά την Αμβέρσα, το Αμστερνταμ και τη Ζυρίχη), θεωρείται η πρωτεύουσα της κόκας για τον εξής απλό λόγο ότι ίχνη κοκαΐνης βρέθηκαν προσφάτως όχι στο αποχετευτικό σύστημά του, αλλά στο νερό της βρύσης!

Με τεχνικές φασματοσκοπίας μάζας κατάφεραν να εντοπίσουν βιοδείκτες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των εν λόγω ναρκωτικών σε ένα σύνολο πλήθους περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτόν, οι ερευνητές πιστοποίησαν ότι οι ποσότητες που εντόπισαν όντως καταναλώθηκαν και δεν βρήκαν ας πούμε ποσότητες που απλά κατέληξαν στην αποχέτευση. Σε όλες τις πόλεις η κατανάλωση των «ανεβαστικών» ναρκωτικών (κοκαΐνη, ecstasy) παρατηρείται ότι αυξάνεται το Σαββατοκύριακο, ενώ η κατανάλωση τον υπολοίπων δεν επηρεάζεται από την ημέρα και είναι σταθερή ολόκληρη την εβδομάδα.

Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι η μεθαμφετίμινη (γνωστή ως crystal meth) καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η κοκαΐνη στη Δυτική Ευρώπη. Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες ποσότητες μεθαμφεταμίνης καταναλώνονται στις πόλεις της Τσεχίας και της Σλοβακίας, όμως σημαντική κατανάλωση εντοπίζεται και στη Γερμανία, αλλά και στη Νορβηγία.

Αντιθέτως την περισσότερη κοκαΐνη τη ρουφάνε στη Μεγάλη Βρετανία (πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο), στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ελβετία. Το Λονδίνο, αν και δεν είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης (έρχεται τέταρτο μετά την Αμβέρσα, το Άμστερνταμ και τη Ζυρίχη), θεωρείται η πρωτεύουσα της κόκας για τον εξής απλό λόγο ότι ίχνη κοκαΐνης βρέθηκαν προσφάτως όχι στο αποχετευτικό σύστημα του, αλλά στο νερό της βρύσης! Προφανώς όπως τονίζουν οι ειδικοί αυτό συμβαίνει γιατί τα εργοστάσια καθαρισμού δεν έχουν φίλτρα που να φιλτράρουν την κοκαΐνη ώστε να μην περνάει στις δεξαμενές πόσιμου νερού.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, σε σχετικές τους δηλώσεις σχολίασαν μεταξύ άλλων ότι η ανάλυση δειγμάτων από τα αποχετευτικά συστήματα θα μπορούσε να έχει κι άλλες χρήσεις, όπως η καταγραφή του πλήθους των κρουσμάτων καρκίνου ή και άλλων ασθενειών, ακόμη και επιδημιών.

Πρωταθλητές στη χρήση ναρκωτικών είναι οι κάτοικοι της Αμβέρσας, αφού η πόλη τους βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση και στις τέσσερις από τις πέντε εξεταζόμενες ουσίες. Συγκεκριμένα η Αμβέρσα είναι πρώτη στην κατανάλωση κοκαΐνης (περισσότερα από 837mg / 1.000 άτομα την ημέρα), τρίτη στην κατανάλωση αμφεταμινών (118mg / 1.000 άτομα την ημέρα), τέταρτη στην κατανάλωση ecstasy (73mg / 1.000 άτομα την ημέρα) και τέταρτη στην κατανάλωση κάνναβης (130mg / 1.000 άτομα την ημέρα). Γενικότερα οι πόλεις της Ολλανδίας και του Βελγίου εμφανίζονται να έχουν υψηλή κατανάλωση σχεδόν σε όλες τις εξεταζόμενες ουσίες πλην της μεθαμφεταμίνης.

Συγκεκριμένα πρώτο στην κατανάλωση αμφεταμινών είναι το Αϊντχόφεν (1.130mg / 1.000 άτομα την ημέρα), το οποίο τυγχάνει επίσης να είναι και πρώτο στην κατανάλωση ecstasy (464mg / 1.000 άτομα την ημέρα). Οσον αφορά στην κάνναβη, η οποία είναι ίσως από τα εξεταζόμενα το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό με την πιο «ισομερή» διασπορά, πρώτη στην κατανάλωση έρχεται η πόλη του Νόβι Σαντ (186 mg / 1.000 άτομα την ημέρα) ξεπερνώντας ακόμη και την πρωτεύουσα των coffee shops, το Αμστερνταμ.

Όσον αφορά στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, τα στοιχεία εν συγκρίσει με τις άλλες χώρες, δείχνουν μικρή κατανάλωση για τα περισσότερα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα στην Αθήνα καθημερινά καταναλώνονται 59mg κοκαΐνης ανά 1.000 άτομα, 16mg αμφεταμινών ημερησίως ανά 1.000 άτομα, 5mg μεθαμφεταμίνης ανά 1.000 άτομα καθημερινώς, 2mg την ημέρα ecstasy ανά 1.000 άτομα και 104 mg κάνναβης κάθε μέρα ανά 1.000 άτομα. Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε το εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε Επίσης