Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚίνδυνος θερμού επεισοδίου μεταξύ Κίνας-Βιετνάμ

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου μεταξύ Κίνας-Βιετνάμ

-

Το Βιετνάμ πραγματοποιεί «επικίνδυνες ενέργειες» στη θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, ύστερα από τις κατηγορίες που αντάλλαξαν οι δύο χώρες με αφορμή τη βύθιση ενός βιετναμικού αλιευτικού στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Το Πεκίνο κάλεσε το Βιετνάμ να σταματήσει άμεσα την παρενόχληση και τις επιβλαβείς ενέργειες στη θάλασσα.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το βιετναμικό αλιευτικό βυθίστηκε σχετικά κοντά στην κινεζική πλωτή εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Βιετνάμ και Κίνα αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι το σκάφος ανατράπηκε αφού «παρενόχλησε και συγκρούσθηκε» με κινεζικό αλιευτικό σκάφος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου προέβη σε διαμαρτυρία προς το Βιετνάμ για το περιστατικό.

Αξιωματικός της ακτοφυλακής του Βιετνάμ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ένα κινεζικό σκάφος εμβόλισε και βύθισε βιετναμικό αλιευτικό σκάφος κοντά στην διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Βιετνάμ: Περίπου 60.000 άνεργοι εξαιτίας των αντικινεζικών διαδηλώσεων

Μέχρι και 60.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους στην επαρχία Μπινχ Ντουόνγκ του Βιετνάμ, έδρα πολλών βιομηχανιών, ύστερα από τα επεισόδια που ξέσπασαν εκεί νωρίτερα μέσα στο μήνα, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στα βιομηχανικά πάρκα που φιλοξενούν εργοστάσια στις επαρχίες Μπινχ Ντουόνγκ και Ντονγκ Ντονγκ Νάι, σημαντικές για τα βιομηχανικά συμφέροντα της χώρας, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής κινεζικής πλωτής εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Δώδεκα εργοστάσια καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά και δέκα μερικώς, δήλωσε ο Μπούι Χούου Πονγκ, διευθυντής του περιφερειακού τμήματος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα VNExpress.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ζημιές υπέστησαν περισσότερα από 100 εργοστάσια, τα περισσότερα κινεζικά και ταϊβανικά.

Περίπου 40.000 άνθρωποι θα λάβουν επίδομα ανεργίας, ενώ 20.000 θα λάβουν αποζημίωση, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τον Πονγκ.

Την Κυριακή, οι πρώτοι από τους 117 συλληφθέντες για τα επεισόδια καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

Διαβάστε Επίσης