Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΤζο Μπάιτεν: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί παίκτης - κλειδί στην Ανατολική...

Τζο Μπάιτεν: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί παίκτης – κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο

-

Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014

Η Κύπρος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να καταστεί παίκτης κλειδί στη μεταμόρφωση της περιοχής σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο, δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σε αντιφώνηση στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας του από την ύφεση, για να σημειώσει ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει τις δύσκολες οικονομικές στιγμές, αφού έκανε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.

«Τώρα η οικονομία ανακάμπτει. Έχετε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, η Κύπρος είναι έτοιμη να καταστεί παίκτης – κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταμορφώνοντας την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου», τόνισε, προσθέτοντας πως «έχετε την ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας».

«Για αυτό το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την Κύπρο», συνέχισε.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου στα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής, όπως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, την αποτροπή της δυνατότητας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, καθώς και «στην απάντηση στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία».

«Δεν είναι απλά μια στρατηγική σχέση, αλλά μια συνεχώς αυξανόμενη εταιρική σχέση», τόνισε.

Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να πετύχει η Κύπρος ύστερα από μια λύση

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι είναι πιθανή μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Ας μου επιτραπεί να επαναλάβω αυτό που είπα σε εσάς προσωπικά και στους συνάδελφους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν για να πετύχετε αυτόν τον στόχο», τόνισε.

“Σκεφτείτε πού μπορούμε να φτάσουμε αν μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την επόμενη γενιά από τις συγκρούσεις του παρελθόντος. Όταν αυτό γίνει, δεν υπάρχει κανένα όριο στο τι μπορεί να πετύχει η Κύπρος και στο τι μπορεί να πετύχει η εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ»

Ο ίδιος εξέφρασε τιμή που είναι ο δεύτερος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κύπρο μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1962. «Είναι τιμή μου που έχω την ευκαιρία να παίξω κάποιο μικρό ρόλο στο να βοηθήσω την προώθηση αυτής της σχέσης ένα βήμα παραπέρα», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης