Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Εσύ θα τους ψηφίσεις πάλι; - Της Βασιλίας ΜΑΡΚΑΤΖΗ*

ΓΝΩΜΕΣ: Εσύ θα τους ψηφίσεις πάλι; – Της Βασιλίας ΜΑΡΚΑΤΖΗ*

-

2014

Σίγουρα θα έχετε βομβαρδιστεί με πληροφορίες για τις ερχόμενες ευρωεκλογές στις 25 Μαίου 2014 από, κυρίως, όλους τους υποψηφίους στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα. ‘Ισως, οι περισσότεροι από εσάς να έχετε απηυδήσει και άλλοι να διεωρωτείστε ποιος νοιάζεται για ευρωεκλογές και να θέτετε ερωτήματα όπως: «Αφού είναι εκλογές δεύτερης τάξης και δεν έχουν κανενα αντίκτυπο πάνω στο μέσο πολίτη, άρα γιατί πρέπει να μπούμε στον κόπο να ψηφίσουμε; Μήπως η ψήφος μας σημαίνει πραγματικά κάτι;»

Τέτοιου είδους αμφιταλαντεύσεις είναι βάσιμες και λογικές, εάν ζούσαμε σε μια άλλη χώρα. Όμως ζούμε στην Κύπρο. Είμαστε πολίτες μιας χώρας, της Κύπρου μας, η οποία ταλανίζεται και δοκιμάζεται από το σκληρό πρόσωπο που επέδειξε η Τρόικα με την ανοχή της τωρινής κυβέρνησης και καθημερινά ζούμε τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση που κτυπούν την πόρτα όλων και περισσοτέρων από εμάς. Τότε αυτά τα ερωτήματα και οι αμφιταλατεύσεις δεν έχουν θέση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μας έδειξε το δρόμο του, τις επιλογές του και τους χειρισμούς του. Αποχή σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες είναι και οι πρώτες μετά το οδυνηρό μνημόνιο, σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τι ονειρεύεσαι; Σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας εις βάρος του εργαζόμενου πολίτη που αυτά θα εξυπηρετήσουν μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του κεφαλαίου; Μας απέδειξαν τις προθέσεις τους πολλάκις. Μας κούρεψαν τις καταθέσεις μας, κούρεψαν τα όνειρα μας και τώρα ζητούν επιτακτικά να κουρέψουν τη συνείδηση μας και τη ζωή μας.

Επιδιώκουν ένα αποδυναμωμένο ΑΚΕΛ, ούτως ώστε να μπορούν με ευκολία και χωρίς αντίσταση να εκμεταλευτούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα αυτοί σαν αρχοντες να κάνουν πάρτυ στο Προεδρικό, στα Υπουργεία, στην Κεντρική Τράπεζα και όπου αλλού έχουν αλώσει. Την ίδια ώρα που αυτοί θα κάνουν πάρτυ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων να σκαρφαλώνει σε ποσοστά ρεκόρ (τέλος Απριλίου 2014, έφτασε τα 46.758 πρόσωπα, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 3,4% από τον Απρίλιο του 2013). Την ίδια ώρα που το πάρτυ θα συνεχίζεται κάποια οικογένεια θα ρίχνεται στο δρόμο, γιατί αυτή η Κυβέρνηση κάλυψε τους μεγαλοχρεώστες και κυνηγάει τους μικρούς χρεώστες για τα δάνεια τους για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Ενώ το πάρτυ συνεχίζεται, κάποιος νέος αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του, γιατί οικονομικά δεν βγαίνει η οικογένεια του.

Ναι, αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να ζητούν και την ψήφο μας. Αυτοί που αποδεδειγμένα ποτέ δεν νοιάστηκαν για το καλό του εργαζόμενου, αυτοί που η μόνη τους έγνοια είναι να βολέψουν τους δικούς τους, ενώ με μεγάλη ευκολία φώναζαν και καταλόγιζαν ευθύνες. Οι σημερινοί κυβερνώντες αποδείκτηκαν σύμβολα αλαζονείας, αυταρχισμού και ανυπαρξίας πολιτικής ευθιξίας. Στο χέρι σου είναι να μην τους περάσει αυτή τη φορά. Και ούτε καμιά άλλη φορά. Εγώ δεν βλέπω καμία επανεκκίνηση… ούτε άνοιξη, ούτε ανάπτυξη. Και αυτά, γιατί είχαν δήθεν πιστόλι στον κρόταφο. Όσο υπάρχει η Αριστερά θα παλεύουμε με αξιοπρέπεια, για προοπτική στέλλοντας μήνυμα στην Ευρώπη πως το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ισχυρό.

Ο Μπεν Φράνκλιν κάποτε είπε ότι, είναι καθήκον του κάθε πολίτη να συμβαδίζει με τo ό,τι συμβαίνει στην πολιτική. Οφείλουμε να καταλήξουμε σε μια τεκμηριωμένη, λογική θέση υποστηρίζοντας τις πολιτικές μας ιδέες και στο τέλος… πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ψηφίζουμε με τη συνείδηση μας την ημέρα των εκλογών. Θέλουμε την αλλαγή, διψούμε για καλύτερο αύριο. Πρώτο μας καθήκον είναι να ψηφίσουμε με τη συνείδηση μας και το χέρι στην καρδιά. Η συνείδηση, μας καλεί σε αντίσταση, ζητούμε αξιοπρέπεια και διεκδικούμε προοπτική για το αύριο. Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ. ΑΚΕΛ ΙΣΧΥΡΟ!*Η Βασίλεια Μαρκάτζη είναι μέλος της Προοδευτικής Κ.Φ. Αγγλίας

Διαβάστε Επίσης