Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΣτις Κεντρικές φυλακές οι Νικολάου και Λευκαρίτης – Σωρεία κατηγοριών και για...

Στις Κεντρικές φυλακές οι Νικολάου και Λευκαρίτης – Σωρεία κατηγοριών και για τους δύο

-

: Τετάρτη, 14 Μάιος 2014

>>> Αντιμέτωποι με πολλά χρόνια φυλάκιση

Στις Κεντρικές Φυλακές οδηγήθηκαν σήμερα οι Νίκος Νικολάου 35 χρόνων από την Ορόκλινη και Κωνσταντίνος Λευκαρίτης 57 χρόνων επιχειρηματίας από τη Λάρνακα, ύστερα από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τη δίκη τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που έχει οριστεί για τις 30 Μαΐου 2014.

Η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Αλεξάνδρα Λυκούργου, ανέγνωσε σήμερα την απόφαση της στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών που αφορούν σε αδικήματα κατά των ηθών». Επί πλέον ο Νικολάου αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σε αδικήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία προσώπου και σε αδικήματα εναντίον της περιουσίας.

Η κ. Λυκούργου πρόσθεσε πως οι δύο κατηγορούμενοι διώκονται για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, και για διαφθορά ανήλικης γυναίκας. Επιπλέον ο Νικολάου διώκεται για παροχή βοήθειας σε έτερον κατά τη διάπραξη του αδικήματος της διαφθοράς ανήλικης γυναίκας, για απαγωγή, για βιασμό, για επίθεση η οποία προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη, για επίθεση με σκοπό τη κλοπή, για ληστεία και για εκμετάλλευση πόρνης.

«Πλην του αδικήματος του βιασμού το οποίο τιμωρείται με δια βίου φυλάκιση, όλα τα υπόλοιπα αδικήματα τιμωρούνται με πολυετείς φυλακίσεις» ανέφερε η κ. Λυκούργου προσθέτοντας πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι «αδικοπραγίες που αποδίδονται στους κατηγορουμένους» σημειώθηκαν από τις 1/6/2012 – 28/4/2014.

Η κυρία Λυκούργου αναφέρθηκε στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για κράτηση των δύο κατηγορουμένων μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αλλά και στις ενστάσεις που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Νικολάου και Λευκαρίτη.

Πρόσθεσε ακόμα πως αφού μελετήθηκαν «τα επίδικα νομικά ζητήματα και εξετάστηκε το μαρτυρικό υλικό διαπιστώνεται πως όσο αφορά και στους δυο κατηγορούμενους συντρέχουν οι υποδειχθέντες από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ανεξάρτητοι και αυτόνομοι λόγοι για την κράτηση τους», εξηγώντας πως σε περίπτωση που αυτοί αφεθούν ελεύθεροι υπάρχουν οι κίνδυνοι μη προσέλευσης τους στο Δικαστήριο και διάπραξης εκ μέρους τους άλλων αδικημάτων.

Σημείωσε επίσης πως εκτός του ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών για σοβαρότατα αδικήματα τα οποία σε περίπτωση καταδίκης τιμωρούνται με αυστηρές ποινές φυλάκισης, η μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου «καθιστά την πιθανότητα καταδίκης τους ορατή».

Στην απόφαση της η κ. Λυκούργου αναφέρθηκε στην ανάκριση από την Αστυνομία των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι απέφυγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανακριτών και ανέφεραν πως «ότι έχω να πω θα το πω στο Δικαστήριο». Πρόσθεσε ότι οι ενοχοποιητικές καταθέσεις των δύο ανηλίκων και τρίτης γυναίκας, παρουσιάζουν τους κατηγορουμένους «να επιδίδονται συστηματικά σε αδικήματα τα οποία πλήττουν ευθέως τα ήθη εφ’ όσον στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας και επιδιώκουν την οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής».

Θύματα αυτής «της εγκληματικής δραστηριότητας παρουσιάζονται να είναι οι έφηβες, οι οποίες εκτός του ότι διάγουν την ευαίσθητη και ασταθή περίοδο της ανηλικότητας, ανήκουν σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες και το γεγονός αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε προτροπές και πιέσεις όπως αυτές αποδίδονται στους κατηγορούμενους» ανέφερε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Αφού σημείωσε πως «η κοινωνία έχει ιδιαίτερο και αυξημένο καθήκον να προστατεύσει τα ανήλικα μέλη της από εγκληματικές ενέργειες» η κ. Λυκούργου πρόσθεσε πως «το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για την κράτηση των κατηγορουμένων κρίνεται βάσιμο και εγκρίνεται».

Μετά την ανάγνωση της απόφασης της Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου οι Νικολάου και Λευκαρίτης οδηγήθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές.

Διαβάστε Επίσης