Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗH κατάθλιψη αποτελεί παγκόσμια την κυριότερη αιτία ασθενειών στους έφηβους

H κατάθλιψη αποτελεί παγκόσμια την κυριότερη αιτία ασθενειών στους έφηβους

-

2014

Η κατάθλιψη αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία που οδηγεί σε διάφορες άλλες ασθένειες και αναπηρίες στους έφηβους, αναφέρεται σε νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύεται την Τετάρτη.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσω προσωπικών επαφών με παιδιά και εφήβους ηλικίας από 10 έως και 19 χρόνων σε όλο το κόσμο.

Η επικεφαλής της επιτροπής για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά του ΠΟΥ, Φλάβια Μπουστρέο παραδέχθηκε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει επιδειχθεί αρκετή προσοχή σε ότι αφορά την υγεία των εφήβων και έχουν αγνοηθεί διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε διαταραχές.

Με βάση άλλες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ενισχύουν τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης για την κατάθλιψη στους έφηβους, περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων να αναπτύξει συμπτώματα που οδηγούν σε ψυχολογικές διαταραχές. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν τα άτομα αυτά λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και στήριξη τότε μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή ενώ μπορούν να αποτραπούν και οι αυτοκτονίες των εφήβων.

Η νέα μελέτη του ΠΟΥ συγκέντρωσε στοιχεία για συμπεριφορές των εφήβων που σχετίζονται με το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, το HIV και τη βία καθώς και τις τάσεις αυτοκτονίας πίσω από τις οποίες υποβόσκει η κατάθλιψη.

Οπως αναφέρεται, η δεύτερη αιτία θανάτου στους έφηβους παγκοσμίως είναι το HIV, με τους αριθμούς να παρουσιάζουν αυξητική τάση ειδικότερα σε αφρικανικές χώρες. Επίσης άλλη μια κύρια αιτία θανάτου στους νέους είναι τα οδικά δυστυχήματα αλλά και οι επιπλοκές στο τοκετό ανάμεσα σε νεαρές μητέρες πουν δεν γνωρίζουν καν ότι κυοφορούν.

Διαβάστε Επίσης