Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΛουκαϊδης: Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν σε εκείνους που έκαναν πλάτες στους τραπεζίτες

Λουκαϊδης: Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν σε εκείνους που έκαναν πλάτες στους τραπεζίτες

-

Ιούνιος 2014

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε ότι αν “υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, αφορούν εκείνους που έκαναν πλάτες σε τραπεζίτες και στον Αθανάσιο Ορφανίδη και σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται το ΑΚΕΛ γιατί ήταν το μόνο που προειδοποιούσε για την ευρισκόμενη σε εξέλιξη τραπεζική ληστεία την ώρα, που οι άλλοι κρατούσαν τσίλιες με προεξάρχοντα τον ΔΗΣΥ”.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Λουκαϊδης, για να τεκμηριώσει ότι δεν ήταν όλοι που έκαναν πλάτες στους τραπεζίτες, κατέθεσε άρθρο του Α. Νεοφύτου του Ιουνίου 2010, που κατηγορούσε το ΑΚΕΛ ότι είναι δογματικό απέναντι στις τράπεζες γιατί δεν πήγαινε το κόμμα στις γενικές συνελεύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτοκριτική σημαίνει να κάνεις κριτική στον εαυτό σου και όχι να κρύβεσαι πίσω από μια κριτική που αφορά όλους, και παρέπεμψε στον κ. Νεοφύτου ο οποίος, όπως είπε, συνηθίζει να κάνει αυτοκριτική αλλά να μην είναι αυτοκριτική.

Κατά τον κ. Λουκαϊδη, υπήρξαν λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, είπε, θα μπορούσαν να είχαν δράσει στην αντιμετώπιση διαχρονικών στρεβλώσεων στο δημόσιο τομέα. “Πραγματική αυτοκριτική που αφορά εμάς, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα” είπε. Την ίδια ώρα που γίνεται παραδοχή για λάθη και παραλείψεις, ο κ. Λουκαϊδης υπογράμμισε “ότι είχε παραχθεί ένα πλούσιο, τεράστιο έργο από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες, και κυρίως, κανένα από αυτά τα λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες δεν συνέβαλε στην οικονομική καταστροφή”.

Είπε επίσης ότι η καταστροφή της οικονομίας και ο αποκλεισμός από τις αγορές, η αναγκαστική προσφυγή στο Μηχανισμό Σταθερότητας και η καταστροφή που βιώσαμε, είπε, έχει προέλθει από τις τεράστιες ζημιές που κατέγραψε ο τραπεζικός τομέας που έφθαναν τα 19 δισεκατομμύρια που είναι ψηλότερο ποσό από το ΑΕΠ της χώρας.

Για το PSI και την κριτική που ασκείται εναντίον του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι καμία απόφαση δεν λήφθηκε για κούρεμα. Τον Οκτώβριο το Συμβούλιο έκανε έκκληση στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν εθελοντικά κούρεμα. Και εθελοντικά οι τράπεζες μας, χωρίς διαμαρτυρία δέχθηκαν το κούρεμα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το απορρίψουν.

Διαβάστε Επίσης