Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ«Σχίσμα» των Ορθοδόξων Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της κρίσης

«Σχίσμα» των Ορθοδόξων Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της κρίσης

-

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ «ΑΓΑΠΗΣ» ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Οι πατριάρχες των δύο χωρών «χώρισαν» τα ποίμνιά τους δίνοντας εθνικό περιεχόμενο στα αναστάσιμα μηνύματα που απηύθυναν στους πιστούς.

O πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, κάλεσε σήμερα τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο.

Την ίδια στιγμή ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου, Φιλάρετος, κατήγγειλε τον Ρώσο «εχθρό», του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι σύμφωνα με εκείνον καταδικασμένη σε αποτυχία, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του για το Πάσχα.

Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος ζήτησε από τα πλήθος να γονατίσει και γονάτισε ο ίδιος για μια προσευχή για την Ουκρανία.

«Πρέπει σήμερα να προσευχηθούμε για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην Ουκρανία, προκειμένου ο Κύριος να φέρει την ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος (…), να βάλει τέλος στα σχέδια εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν την Αγία Ρωσία» είπε ο Πατριάρχης.

«Αυτό έχει γίνει πολλές φορές στην ιστορία και κανείς δεν το κατάφερε ποτέ» προσέθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το κείμενο και το βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Πατριαρχείου.

«Η Ουκρανία είναι πολιτικά μια ξένη χώρα, (όμως) πνευματικά και ιστορικά δεν ήταν ποτέ έτσι. Είμαστε ένας λαός ενώπιον του Θεού, έχουμε την ίδια ορθόδοξη πίστη, ό,τι και να πιστεύουν εκείνοι που λένε ότι ο ουκρανικός λαός πιστεύει σε άλλες θρησκείες» υπογράμμισε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι προσεύχεται «προκειμένου μια κυβέρνηση να εκλεγεί νομότυπα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν βάση του θεμελιώδους νόμου της χώρας αυτής οι αλλαγές τις οποίες σήμερα επιθυμεί ο λαός του Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος στο μήνυμά του για τη γιορτή του Πάσχα κατήγγειλε τον «εχθρό» απευθυνόμενος στη Ρωσία.

«Η χώρα που μας εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα εξαπέλυσε μια επίθεση. Ο Θεός δε μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του κακού, για αυτόν το λόγο ακριβώς ο εχθρός του ουρκανικού λαού έχει καταδικασθεί σε αποτυχία» ανέφερε ο πατριάρχης Φιλάρετος.

«Ο Χριστός υπέφερε, πέθανε κι έπειτα αναστήθηκε και νίκησε το κακό. Αυτό πάντα θα είναι έτσι. Ο Θεός θα μας βοηθήσει να αναστήσουμε την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

Διαβάστε Επίσης