Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤο Τμήμα Δασών προειδοποιεί ότι η παράνομη εκκοπή δέντρων αποτελεί αδίκημα

Το Τμήμα Δασών προειδοποιεί ότι η παράνομη εκκοπή δέντρων αποτελεί αδίκημα

-

Σεπτέμβριος 2014

Την ανησυχία του εκφράζει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για την παράνομη εκκοπή δέντρων, που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή «Λαμπρατζιά» και προειδοποιεί ότι με βάση τη Δασική Νομοθεσία, η παράνομη εκκοπή δέντρων αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως είναι λυπηρό που για τη διατήρηση ενός θρησκευτικού εθίμου, γίνονται καταστροφές δέντρων, συχνά από νεαρά άτομα, χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής και χωρίς επίγνωση της οικολογικής καταστροφής που προξενούν, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να χάνονται πολύτιμα δέντρα, όπως τρεμιθιές, χαρουπιές, ευκάλυπτους, κυπαρίσσια και άλλα.

Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι για την εκκοπή δασικών και ορισμένων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών.

Καλούνται οι Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

Επίσης, το Τμήμα Δασών προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τη διακίνηση του στο δάσος, να μην ανάβει φωτιά έξω από τις ψησταριές στους εκδρομικούς χώρους και να μην προκαλεί ζημιά στη δασική βλάστηση.

Προτρέπονται όσοι θα επισκεφθούν τους πανηγυρίζοντες ιερούς Ναούς του Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου και Παναγίας της Ασίνου, στις 21 και 22 Απριλίου 2014, να χρησιμοποιήσουν τους εκδρομικούς χώρους Καπουράς, Πλατανιών, Ξεραρκάκας και Φράκτη Ξυλιάτου οι οποίοι διαθέτουν ψησταριές για ετοιμασία φαγητού.

Διαθέσιμος είναι και ο εκδρομικός χώρος στην Ασίνου, στον οποίο όμως απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς.

Τονίζεται ότι το άναμμα φωτιάς μέσα ή κοντά στο δάσος σε απόσταση μέχρι 2 χιλιόμετρα, συνιστά αδίκημα με βάση το Δασικό Νόμο και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές.

Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407.

Διαβάστε Επίσης