Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΧωρίς δικαίωση οι Αρμένιοι, δήλωσε στη Βουλή ο Εκπρόσωπός τους

Χωρίς δικαίωση οι Αρμένιοι, δήλωσε στη Βουλή ο Εκπρόσωπός τους

-

2014

Το έγκλημα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ου αιώνα παραμένει χωρίς δικαίωση μέχρι σήμερα και οι ένοχοι ατιμώρητοι, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από τις 24 Απριλίου του 1915, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε επίσημα η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους.

“Μέχρι το 1923 είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.500.000 αθώοι Αρμένιοι, οι οποίοι βασανίστηκαν, θανατώθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου. Το σχέδιο όμως για την εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν καταστρώθηκε το 1915, αλλά αρκετά χρόνια νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, ο Σουλτάνος AbdulHamid πιστεύοντας ότι τα δεινά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πηγάζουν από τους Χριστιανούς διέταξε, μεταξύ 1894 και 1896, τη σφαγή περίπου 300.000 Αρμενίων και μόνο στα Άδανα το 1909, οι Νεότουρκοι εξόντωσαν περίπου 30.000 Αρμένιους”, πρόσθεσε.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο κ. Μαχτεσιάν, το μόνο «έγκλημα» των αθώων αυτών Αρμενίων ήταν η διαφορετική καταγωγή και η χριστιανική τους πίστη.

“Οι φιλόδοξοι Νεότουρκοι οραματίζονταν μια παντουρανική υπεραυτοκρατορία από τα Βαλκάνια μέχρι τη Σιβηρία, στην οποία απλά δεν υπήρχε χώρος για μη μουσουλμανικές κοινότητες. Έτσι η ύπαρξη Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων Χριστιανών στους κόλπους της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θεωρείτο πλέον εμπόδιο στα εθνικιστικά τους σχέδια. Για να εντείνουν το μίσος και το φανατισμό των Τούρκων αλλά και των Κούρδων, η ηγεσία των Νεότουρκων επέρριπτε στους Αρμένιους την ευθύνη για την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονταν με τις Μεγάλες Δυνάμεις, με σκοπό τη διάλυση της”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι άμεσο αποτέλεσμα του εκτοπισμού όσων επέζησαν ή ξέφυγαν από τις θηριωδίες των Τούρκων ήταν ο διασκορπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων σε δεκάδες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής και η δημιουργία της Αρμενικής Διασποράς.

“Ανάμεσα στις χώρες όπου βρήκαν καταφύγιο ήταν και η μικρή μας Κύπρος, που άνοιξε διάπλατα τις αγκάλες της για να δεχθεί σχεδόν 10.000 κατατρεγμένους Αρμένιους πρόσφυγες, μερικοί εκ των οποίων παρέμειναν για πάντα εδώ. Ωστόσο, το έγκλημα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ου αιώνα παραμένει χωρίς δικαίωση μέχρι σήμερα και οι ένοχοι ατιμώρητοι. Δεν ζητούμε εκδίκηση, αλλά δικαίωση. Προσβλέπουμε στην καθολική αναγνώριση των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας, όπως τα κατέγραψαν εκατοντάδες ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες και φυλάσσονται σε αρχεία σε ολόκληρο τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι η πεισματική άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αιματοβαμμένο της παρελθόν υπήρξε επιτυχής.

“Με εκβιασμούς και απειλές, με καλά οργανωμένη δικτύωση στα πολιτικά και τα ακαδημαϊκά λόμπυ, αλλά και εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση και την αγοραστική της δύναμη, έχει καταφέρει να αποτρέψει αρκετές χώρες από το να αναγνωρίσουν επιτέλους την Αρμενική Γενοκτονία. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι χώρες αυτές προφασίζονται ότι τέτοια ζητήματα δεν αφορούν τους νομοθέτες των χωρών τους αλλά τς ιστορικούς του μέλλοντος”, συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι την Αρμενική Γενοκτονία έχουν ήδη αναγνωρίσει 21 χώρες, 43 από τις 50 Πολιτείες της Αμερικής, ορισμένες τοπικές Κυβερνήσεις, καθώς και διεθνείς οργανισμοί.

“Καθώς προσεγγίζουμε τα 100 χρόνια του φρικτού αυτού εγκλήματος, άρχισε να δημιουργείται μια καινούργια δυναμική για ανακίνηση του θέματος στα διεθνή φόρουμ, δίνοντας ελπίδα στον αρμενικό λαό ότι η Γενοκτονία των προγόνων τους θα τύχει αναγνώρισης από περισσότερες χώρες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία είναι και η Κύπρος, η οποία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη στον κόσμο, που έκανε την τολμηρή για την εποχή κίνηση, να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία με το Ψήφισμα 36/1975, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Το γεγονός αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που δείχνουν την ηθική, αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση των Κυπρίων στον άνισο, αλλά δίκαιο αγώνα των Αρμενίων. Αναγνωρίζοντας αυτό οι απανταχού Αρμένιοι είναι πάντοτε συμπαραστάτες στον επίσης άνισο και δίκαιο αγώνα των Κυπρίων. Οι δύο λαοί πλάι-πλάι απαιτούν δικαίωση για τις βαρβαρότητες που διέπραξε σε βάρος τους η Τουρκία. Η μνήμη για μας παραμένει ζωντανή. Έχουμε χρέος να την κρατάμε ζωντανή. Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε. Έχουμε επίσης καθήκον να είμαστε σε εγρήγορση γιατί ούτε μπορούμε, ούτε δικαιούμαστε να αφήσουμε ανεξόφλητο το χρέος προς τους προγόνους μας”, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης