Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΣυνεχίζονται οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Ρωσία

Συνεχίζονται οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Ρωσία

-

το Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και τον Πρόεδρο της Δουμά Σεργκέι Ναρίσκιν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό, ζητώντας τη στήριξη της Ρωσίας στη διαδικασία και την αναβάθμιση της εμπλοκής της στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου.

Ανέλυσε επίσης τις εξελίξεις σε ότι αφορά τα οικονομικά ζητήματα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της Ρωσίας προς την κυπριακή οικονομία. Έθεσε επίσης ενώπιον όλων το θέμα που προκύπτει από τις συζητήσεις στη Ρωσία για τροποποίηση του νομού για τη φορολογία αναφορικά με τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών. Απεύθυνε έκκληση να μη δημιουργηθούν δεδομένα τα οποία θα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Λαβρόφ από τη δική του πλευρά επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της Ρωσίας σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις τους έχουν ως αφετηρία τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας- Κύπρου οι οποίες όπως επεσήμανε ενισχύθηκαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Τόνισε ότι θα συνεχίσει η προσπάθεια της Ρωσίας για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και ανέλαβε τη δέσμευση να διερευνήσει το θέμα που προκύπτει με την τροποποίηση του νόμου για τη φορολογία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΡΟ διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων τόσο στο κυπριακό όσο και στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης,. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανέλυσε την πολιτική κατάσταση στη Ρώσικη Ομοσπονδία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία. Εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό και ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη του οι συνομιλίες έπρεπε να συνεχίσουν από το σημείο από το οποίο είχαν σταματήσει.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση είπε ότι τις συνέπειες της τις φορτώνονται οι εργαζόμενοι ενώ οι πλούσιοι κερδίζουν περισσότερα. Τόνισε ότι 110 οικογένειες στη Ρώσικη Ομοσπονδία κατέχουν το ένα τρίτο του εθνικού πλούτου. Σε ότι αφορά το θέμα της Κριμαίας ανέδειξε την υποκρισία της Δύσης τονίζοντας ότι εκείνοι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο σε αρκετές περιπτώσεις δίχως να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τις πράξεις τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κόσσοβο. Επεσήμανε την άνοδο των νεοναζί και νεοφασιστικών ομάδων σε διάφορες χώρες τονίζοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από κυριαρχούν κύκλους εκκολάπτουν τέτοια φαινόμενα.

Lavrof

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Υποστήριξε τις ενέργειες της Ρωσικής Κυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας επισημαίνοντας ότι για το 2014 αναμένεται η άφιξη 800,000 Ρώσων τουριστών στην Κύπρο σε σύγκριση με 613,000 το 2013.

Αναφορικά με την τροποποίηση του νόμου για τη φορολογήσει των υπεράκτιων εταιρειών ξεκαθάρισε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με τους πολίτες της. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες που να θέτουν σε κίνδυνο την κυπριακή οικονομία.

Στη συνεχεία οι Άντρος Κυπριανού και Δημήτρης Χριστόφιας έδωσαν συνέντευξη σε διαδικτυακό ρωσικό κανάλι.

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο.

Διαβάστε Επίσης