Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠαρέμβαση Ν. Κατσουρίδη στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την...

Παρέμβαση Ν. Κατσουρίδη στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ

-

Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014

Συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της 4ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά το πρωινό μέρος των εργασιών ανταλλάγησαν απόψεις με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αρμόδιο για διαθεσμικές υποθέσεις Maciej Popowski, σχετικά με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 και τις συναφείς εξελίξεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Σε παρέμβασή του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Νίκος Κατσουρίδης, σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά για την ύπαρξη τόξου αστάθειας γύρω από την ΕΕ, το οποίο εκτείνεται από τη Νότια Μεσόγειο μέχρι την Ουκρανία, διερωτήθηκε εάν για το γεγονός αυτό ευθύνονται αποκλειστικά τρίτοι ή κατά πόσον και η ΕΕ έχει ευθύνες.

Επίσης, διερωτήθηκε τί κάνει η ΕΕ όταν οι στρατηγικές της επιλογές δεν συμπίπτουν με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών ή του ΝΑΤΟ. Έθεσε επίσης στον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας το ερώτημα πώς δρα η ΕΕ όταν μια χώρα που δεν είναι μέλος της αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει τις αρχές της Ένωσης.

Τέλος, σχολίασε αναφορά του κ. Popowski, σύμφωνα με την οποία η περίπτωση της Κριμαίας αποτελεί την πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου σύνορα στην Ευρώπη έχουν αλλάξει δια της βίας. Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ προειδοποίησε ότι θα έρθει η μέρα που θα πληρωθεί το τίμημα, εάν η ΕΕ λειτουργεί βάσει δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Διαβάστε Επίσης