Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑΚΕΛ: Μια δράκα τραπεζίτες και η πλημμελής εποπτεία απο την Κεντρικη Τράπεζα...

ΑΚΕΛ: Μια δράκα τραπεζίτες και η πλημμελής εποπτεία απο την Κεντρικη Τράπεζα οι λόγοι της οικονομικής καταστροφής

-

Άριστος Δαμιανού προχώρησε σε γραπτή δήλωση σχετικά με την έρευνα της Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.

Στη δήλωση του ο κ. Δαμιανού τονίζει πως: «το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι μια μικρή ομάδα τραπεζιτών, συνεπικουρούμενη από την πλημμελή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, προκάλεσαν μια ζημιά που υπερβαίνει του 20 δισεκατομμύρια ευρώ, την οποία σήμερα, μέσα από ένα αντιλαϊκό Μνημόνιο, καλείται να πληρώσει ο Κύπριος πολίτης».

«Μέσα στις τριακόσιες και πλέον σελίδες του Προσχεδίου Έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι συγκεκριμένες ενέργειες ηγετικών στελεχών τραπεζών πιθανόν να ελέγχονται και σε ένα άλλο επίπεδο, το ποινικό». Τόνισε επίσης πως αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Γενική Εισαγγελία, η οποία έχει καθυστερήσει. Την ίδια ώρα δήλωσε πως στο Προσχέδιο της Έκθεσης της επιτροπής υπάρχουν εκτενείς και τεκμηριωμένες αναφορές σε ό, τι αφορά στο κούρεμα του περασμένου Μαρτίου, τις επεκτάσεις των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, τα αξιόγραφα, τις εκροές καταθέσεων και πολλά άλλα.

Κτηγόρησε τον κ. Περδίκη που με μεγάλη ευκολία «προσπάθησε να απαξιώσει την εργασία που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, για την οποία δεν έχει πλήρη εικόνα» Κατέκρινε επίσης την «παραπλανητική δημοσιοποίηση ονομάτων που ουδεμία σχέση έχουν με το τραπεζικό σκάνδαλο και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πλήττουν την υπόληψη τίμιων ανθρώπων».

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την απορία του για το «πώς ο κ. Περδίκης, ο οποίος κόπτεται για τη διαφάνεια, δεν έχει δει ή δεν έχει διαβάσει τα όσα σοβαρά καταλογίζονται στο τραπεζικό κατεστημένο και αντί τούτου, δίκην αντιπερισπασμού, επικεντρώθηκε σε μια πολύ μικρή πτυχή, η οποία σε κάθε περίπτωση ούτε είχε θέση αλλά ούτε και έπρεπε να είχε αποκρυβεί από τον οποιοδήποτε». «Η διαφάνεια είναι ένα πράγμα, ο λαϊκισμός είναι άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας δήλωσε πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, έχει απόψεις και εισηγήσεις για αλλαγές και προσθήκες στο Προσχέδιο Έκθεσης».Το κόμμα έχει απόψεις και για το ποια πρέπει να είναι τα τελικά συμπεράσματα, τα οποία ακόμα δεν καταγράφηκαν. Σεβόμενοι είπε «τα θέσμια της Βουλής θα καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις και εισηγήσεις μας στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών».Τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι και θα στηρίξουμε τη διαφάνεια σε σχέση με ευθύνες, μη αποκλειομένης και της περαιτέρω αναφοράς σε ονόματα και στα συμπεράσματα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σοβαρά υπόψη τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα».

Καταλήγοντας στην δήλωση του ο Άριστος Δαμιανού είπε πως «πρώτιστος στόχος μας είναι η πολιτική κατανομή ευθυνών σε πρόσωπα, οργανισμούς και θεσμούς της Πολιτείας καθώς και η διευκόλυνση της ποινικής έρευνας μέσα από την παράδοση τεράστιου όγκου υλικού που συνέλεξε και παρέδωσε η Επιτροπή Θεσμών, ούτως ώστε ενώπιον δικαστηρίων να κληθούν για να λογοδοτήσουν όσοι πραγματικά ευθύνονται».

Διαβάστε Επίσης