Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΙστορικής σημασίας η ανακάλυψη του σωματιδίου του Θεού

Ιστορικής σημασίας η ανακάλυψη του σωματιδίου του Θεού

-

Η επιστημονική σημασία της ανακάλυψης του μποζόνιου Χιγκς, που συνήθως αναφέρεται και ως «το σωματίδιο του Θεού», είναι ιστορικών διαστάσεων, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Δρ Χρίστος Λεωνιδόπουλος, συνεργάτης του βραβευμένου με το Νόμπελ Φυσικής Πίτερ Χιγκς.

Ο Δρ. Λεωνιδόπουλος εξηγεί ότι το σωματίδιο Χιγκς είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έλειπε στο λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο, ένα σύστημα περίπλοκων εξισώσεων που αναπτύχθηκε σταδιακά σε μια περίοδο 50 ετών. Προσθέτει ότι επειδή το μποζόνιο Χιγκς κατέχει πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτό το μοντέλο, ήταν ζωτικής σημασίας να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε (ή να αποκλείσουμε) την ύπαρξή του.

Τονίζει ακόμη ότι αυτή η ανακάλυψη δεν σηματοδοτεί το τέλος των πειραματικών προσπαθειών και σημειώνει ότι μια πιο λεπτομερής μελέτη του σωματιδίου Χιγκς θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες ενδείξεις που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε να απαντάμε σε ερωτήσεις όπως το τι είναι ακριβώς η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Για το ‘σωματίδιο του Θεού’, ο Δρ. Λεωνιδόπουλος σημειώνει ότι «εάν υπάρχει Θεός, Αυτός το άφησε εκεί για να το βρούμε. Και αυτό κάναμε».

Ο Δρ Χρίστος Λεωνιδόπουλος είναι Υπότροφος της Πρυτανείας (Chancellor’sFellow) και κατέχει ακαδημαϊκή θέση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Εργάστηκε ως ερευνητής φυσικής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και συνέβαλε στις προσπάθειες ανακάλυψης του σωματιδίου.

Μετακόμισε στο Εδιμβούργο το 2012 με υποτροφία από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου και εντάχθηκε στο πείραμα «ATLAS».

Ο Δρ. Λεωνιδόπουλος συνεργάστηκε με τον κ. Χιγκς για τη δημιουργία του Ανοιχτού Διαδικτυακού Μαθήματος HiggsMOOC (MassiveOpenOnlineCourse), η παραγωγή του οποίου έγινε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το μάθημα περιγράφει πώς οι ιδέες του Πίτερ Χιγκς έχουν συμβάλει στις σύγχρονες αντιλήψεις μας για τα φυσικά φαινόμενα στις μικρότερες κλίμακες. Το μάθημα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον καθηγητή Χιγκς και μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και προσφέρεται παγκοσμίως εντελώς δωρεάν.

Διαβάστε Επίσης