Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΤη λειτουργία δημοσίων και κοινοτικών καλοκαιρινών σχολείων εισηγείται το ΑΚΕΛ

Τη λειτουργία δημοσίων και κοινοτικών καλοκαιρινών σχολείων εισηγείται το ΑΚΕΛ

-

2014

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας μετά από εισήγηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ εξέτασε την εφαρμογή προγραμμάτων καλοκαιρινών σχολείων και νηπιαγωγείων, ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς, σε συνεργασία Υπουργείου Παιδείας με τις τοπικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε δήλωση μετά τη διεξαχθείσα συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε ότι συζητήθηκε η ανάγκη λειτουργίας δημόσιων δημοτικών σχολείων και δημοτικών νηπιαγωγείων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εξήγησε ότι η εισήγηση του ΑΚΕΛ αφορά ένα κοινωνικό μέτρο που στοχεύει στην ανακούφιση οικογενειών που δυσπραγούν και που λόγω των οικονομικών δυσχερειών οι γονείς αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακόμα και την ίδια τους τη σίτιση και πολύ λιγότερο να προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και ψυχολογική στήριξη.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η εισήγηση αποσκοπεί ώστε να αποσοβήσει τον κίνδυνο με το τέλος της σχολικής χρονιάς να αφεθούν παιδιά στο περιθώριο και στο έλεος της μοίρας τους, αφού οι γονείς τους δεν θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.

Ο κ. Καυκαλιάς πρόσθεσε ότι η εισήγηση προβλέπει ότι θα στηριχθούν και οι γονείς παιδιών οι οποίοι εργάζονται, αλλά δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να καλύψουν το κόστος φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Περαιτέρω ανέφερε ότι πρόκειται για 100% μέτρο κοινωνικής συνοχής και προστασίας του οικογενειακού ιστού και διευκρίνισε ότι οι εισηγητές έχουν κατά νου ότι την κύρια ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος θα έχει το Υπουργείο Παιδείας και ότι στο όλο εγχείρημα θα πρέπει να εμπλακούν οι αρχές τοπικές αυτοδιοίκησης, σχολικές εφορείες και ιδιώτες, με απώτερο στόχο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και σίτιση των παιδιών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Άλλο σημείο που περιλαμβάνεται στην πρόταση αφορά τη διαδικασία επιλογής των παιδιών, η οποία όπως ανέφερε ο κ. Καυκαλίας, πρέπει να είναι ανοικτή για να διασφαλίζεται η αρχή της διακριτικότητας. Πρόσθεσε ότι θα τίθενται οικονομικά κριτήρια για τη δωρεάν ένταξη παιδιών στο πρόγραμμα και στα παιδιά που θα καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη με στόχο τα προγράμματα να περιλαμβάνουν παιδιά από όλο τον κοινωνικό ιστό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι διαφάνηκε η πρόταση να αξιολογείται θετικά από τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί εντός των επομένων ημερών επί της εισήγησης.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πρόσθετο κόστος προς τα δημόσια ταμεία, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι ενδέχεται η εφαρμογή της εισήγησης να επιφέρει ένα κόστος στα δημόσια οικονομικά και διευκρίνισε ότι η εισήγηση δεν αφορά καθολική εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προγράμματα που θα λειτουργήσουν σε κάποιους δήμους και κάποιες κοινότητες.

Διευκρίνισε ότι η εισήγηση δεν προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από τους διορισμένους εκπαιδευτικούς, αλλά από εκπαιδευτικούς που δεν απασχολούνται σε πλήρη εργασία στο δημόσιο.

Κληθείς να σχολιάσει το αίσθημα που επικρατεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας ότι οι θερινές διακοπές και οι διακοπές των εορτών που απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να περιορισθούν, ο κ. Καυκαλιάς παρατήρησε ότι το καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτικών αφορά ένα χωριστό από την εισήγηση ζήτημα που ίσως θα πρέπει να συζητηθεί κάποια άλλη στιγμή ή όταν τεθεί ενώπιον της Βουλής.

Διαβάστε Επίσης