Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση οδηγείται πριν το Πάσχα η αναθεωρημένη ενοποιημένη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, εξαιτίας της αδυναμίας των οφειλετών να καταβάλουν τις δόσεις τους.
Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου τα κόμματα καλούνται να υπερψηφίσουν την πρόταση, αφού σύμφωνα με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων επείγει η ψήφιση μιας νομοθεσίας, που να προστατεύει ουσιαστικά και πρακτικά τους πολίτες από τον κίνδυνο εκποίησης της κύριας κατοικίας και από τον κίνδυνο εκποίησης της επαγγελματικής τους στέγης.
Με βάση την κοινή πρόταση των δύο κομμάτων, οι δανειολήπτες, αφού εξαντλήσουν όλες τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών, όπως είναι η αναδιάρθρωση των δανείων, θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο, ζητώντας αναστολή της διαδικασίας εκποίησης, η οποία προέρχεται από αδυναμία είσπραξης των οφειλών.
Επίσης, θα ζητείται αναστολή της διαδικασίας είσπραξης μετά από δικαστική απόφαση και αναστολή της διαδικασίας εκποίησης της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, που οφείλονται σε απόφαση πτώχευσης.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, η οποία εξέτασε το θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η πρόταση νόμου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, για να προσθέσει πως έχουν μείνει κάποιες εκκρεμότητες.
Ωστόσο, σημείωσε πως ο μεγαλύτερος όγκος των προνοιών έχει συζητηθεί κατ’ άρθρον και τα μέλη της Επιτροπής έχουν καταλήξει και συμφωνήσει.
«Προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε κατά το δυνατόν την πρόταση νόμου, για να μπορέσει ο πολίτης να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο, που θέλουμε να του δώσουμε. Τη δυνατότητα να πάει στο δικαστήριο και να ζητήσει αναστολή καταβολής δόσης, αναστολή εκποίησης περιουσίας , που αφορά κυρίως την κύρια κατοικία ή το υποστατικό που δραστηριοποιείται επαγγελματικά», είπε.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως η απόφαση της Επιτροπής είναι να υπάρξει ακόμα μια συνεδρία, για να συζητηθούν κάποιες πρόνοιες της πρότασης νόμου και τη μεθεπόμενη Παρασκευή να συνεδριάσουν, για τις τελικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων.
Όπως είπε, «στόχος είναι η πρόταση νόμου να πάει στην Ολομέλεια, την τελευταία συνεδρία πριν το Πάσχα, που θα είναι στις 10 Απριλίου», για να προσθέσει ότι «ήδη υπάρχουν εν εξελίξει αρκετές διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων, για εκποιήσεις περιουσιών, συμπεριλαμβανομένων πρώτων ή κύριων κατοικιών και υποστατικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Συνεπώς, είπε, «επείγει η ψήφιση μιας νομοθεσίας που να προστατεύει ουσιαστικά και πρακτικά τους πολίτες από τον κίνδυνο εκποίησης της κύριας κατοικίας και από τον κίνδυνο εκποίησης της επαγγελματικής τους στέγης».
Ανέφερε ακόμα πως η πρόταση νόμου περιλαμβάνει τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την αναστολή διαδικασίας εκποίησης, η οποία προέρχεται από την αδυναμία είσπραξης οφειλής και για την οποία διαδικασία εκποίησης δεν υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση, την αναστολή διαδικασίας είσπραξης οφειλής ή εκποίησης στα πλαίσια εκτέλεσης συγκεκριμένης απόφασης, που αφορά την εκποίηση και την αναστολή διαδικασίας εκποίησης πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, που οφείλεται σε πτωχευτική διαδικασία.
Επιπλέον, είπε πως περιλαμβάνεται πρόνοια μέσα στην προτεινόμενη πρόταση νόμου ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής των διαδικασιών θα αναστέλλονται οι διαδικασίες εκτέλεσης απόφασης, που αφορούν τους εγγυητές στα δάνεια.
Με λόγια, πρόσθεσε, “δεν προστατεύονται οι πολίτες και αναμένουμε ότι στις 10 του μηνός τα πολιτικά κόμματα θα αρθούν στο ύψος των απαιτήσεων των αναγκών της κυπριακής κοινωνίας και θα υπερψηφίσουν την συγκεκριμένη πρόταση νόμου”.
Κατέληξε λέγοντας πως «η κρίση έχει συγκεκριμένες και πρακτικές επιπτώσεις πάνω στους πολίτες και άρα για να προστατευτούν οι πολίτες χρειάζονται συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα».