Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΕΠΑΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΕΠΑΝ

-

alt=”proodeftiki” src=”/images/proodeftiki/proodeftiki.jpg” height=”211″ width=”580″/>

Ανακοίνωση Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών για την Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών της ΦΕΠΑΝ

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Πρωτοπορίας στα θέματα της διαφάνειας και του αδιάβλητου των φοιτητικών εκλογών. Σε συνεδρία της Εφορευτικής Επιτροπής του Παν. Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/3, η παράταξη του ΔΗΣΥ, έχοντας τις 3 από τις 5 έδρες, καταψήφισε την πλειοψηφία των προτάσεων που κατέθεσε η Προοδευτική Κ.Φ. για τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών.

Σκοπό των προτάσεων μας, αποτελούσε η πλήρης διαφάνεια και η διασφάλιση του αδιάβλητου των φοιτητικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΦΕΠΑΝ στις 20 Μαρτίου.

Καταθέσαμε πρόταση όπως υπάρχουν 2 κατάλογοι της Φοιτητικής Ένωσης ανά έτος, ώστε ο φοιτητής να υπογράφει 2 φορές και να μπορεί να εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Με αυτό το τρόπο θα αποφευγόταν το ενδεχόμενο φοιτητής να ψηφίσει 2 φορές, κάτι το οποίο παρατηρήθηκε στο παρελθόν.

Ζητήσαμε να ενισχυθεί η εφορευτική επιτροπή με παρατηρητές αφού κρίνουμε ότι τα 3 άτομα (2 Πρωτοπορία και 1 Προοδευτική) στην Πανεπιστημιούπολη είναι πολύ λίγα ώστε να επιβλέψουν μία διαδικασία η οποία θα έχει σε μία αίθουσα 11διαφορετικά επιτελεία ψηφοφορίας, 5 κάλπες, είσοδο και έξοδο ώστε να διασφαλίζεται ότι στην αίθουσα είναι όσοι ψηφίζουν. Το ίδιο ζητήσαμε και στην κάλπη των κεντρικών (Οδός Καλλιπόλεως) όπου στην αίθουσα θα υπάρχουν 5 εκλογικά επιτελεία, 5 κάλπες, και είσοδος και έξοδος θα είναι μόνο μία.

Ζητήσαμε όπως στην διαδικασία της ψηφοφορίας όλες οι παρατάξεις να έχουν το δικαίωμα της συμμετοχή τους ως παρατηρητές παρακολουθώντας την εκλογική διαδικασία για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Δυστυχώς και αυτή η πρόταση μας απορρίφθηκε.

Με ετσιθελικό τρόπο η Πρωτοπορία έδωσε το δικαίωμα φοιτητές να ψηφίσουν χωρίς να παρουσιάσουν οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο της Κυπριακή Δημοκρατίας όπου αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπεία, απλά με την ταυτοποίηση δύο άλλων φοιτητών. Αυτό προκαλεί κινδύνους να ψηφίσουν φοιτητές στην θέση κάποιου άλλου συμφοιτητή μας με αποτέλεσμα την αλλοίωση του αποτελέσματος.

Οι «ορέξεις» της φοιτητικής παράταξης του ΔΗ.ΣΥ φάνηκαν στις εκλογές της Φοιτητικής Ένωση του Frederick, όπου η παράταξη της δεξιάς, που έλεγχε την εφορευτική επιτροπή δεν δίστασε να αφήσει να ψηφίσουν δεκάδες φοιτητών χωρίς ταυτοπροσωπία και μόνο με timetable. Ούτε δίστασε να περάσει εντελώς άκυρα ψηφοδέλτια ως έγκυρα κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης.

Για την Προοδευτική Κ.Φ. το αδιάβλητο των εκλογικών διεργασιών του φοιτητικού κινήματος δεν πρέπει να παζαρεύεται και να εξαρτάται από τις διάφορες πλειοψηφίες που μπορεί να υπάρχουν στην κάθε Εφορευτική Επιτροπή. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φοιτητές να συστρατευθούν μαζί με την Προοδευτική σε όλους τους χώρους σπουδών για να αντιπαλέψουμε το φασισμό και τον ετσιθελισμό της παράταξης της δεξιάς μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Διαβάστε Επίσης