Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΒέτο από Ρωσία στην πρόταση των ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Βέτο από Ρωσία στην πρόταση των ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

-

14 Μάρτιος 2014

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν την Πέμπτη μία πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο, ωστόσο η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει ότι θα ασκήσει βέτο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις διπλωματών του συμβουλίου.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η μονοσέλιδη πρόταση θα παροτρύνει τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κριμαία, το κοινοβούλιο της οποίας έχει ψηφίσει ήδη υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι στόχος της πρότασης αυτής είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας “προτού χαθούν αθώες ζωές”.

Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση “υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι το Συμβούλιο θα πρέπει ενεργεί, όταν είναι απαραίτητο, για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας”.

Η Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως “βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό”.

Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει “τις φωνές” των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.

Η ψηφοφορία για την πρόταση των ΗΠΑ αναμένετο να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Ωστόσο, η Ρωσία, ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψηφοφορία μέχρι και το Σάββατο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε Επίσης