Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕκστρατεία ' Let’s do it Cyprus'

Εκστρατεία ‘ Let’s do it Cyprus’

-

width=”335″/>Την επίσημη έναρξη της Εκστρατείας ” Let’sdoitCyprus – Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μία μέρα”, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου 2014, σηματοδότησε με σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Η Επίτροπος εξήγησε ότι το Let’sdoitCyprus! είναι μέρος της καμπάνιας Let’sdoitWorld! μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού, που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια.

Είναι, σημείωσε, το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα και η μεγαλύτερη κίνηση πολιτών, που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο. “Η ιδέα για αυτή την κινητοποίηση γεννήθηκε το 2008 στην Εσθονία, όπου 50.000 εθελοντές μαζεύτηκαν για να καθαρίσουν 10.000 τόνους σκουπίδια που βρίσκονταν σε δρόμους, δάση, παραλίες και πόλεις και κατάφεραν να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα τους σε μόνο πέντε ώρες”, πρόσθεσε.

Σήμερα, είπε η κ. Παναγιώτου, στο Let’sdoitWorld! συμμετέχουν πέραν των 100 χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Το Let’sdoitCyprus!, συνέχισε, συμμετείχε με επιτυχία για πρώτη φορά στην παγκόσμια αυτή εκστρατεία, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, με περίπου 4000 εθελοντών, οι οποίοι συνέλεξαν σκουπίδια πέραν των 20 τόνων.

Δυστυχώς, σημείωσε, η Κύπρος θεωρείται μια χώρα γεμάτη σκουπίδια, ενώ οι Κύπριοι παράγουν δύο κιλά σκουπίδια τη μέρα, τοποθετώντας την Κύπρο στην 1η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών στην ΕΕ. Η ετήσια παραγωγή ανά άτομο ανέρχεται στα 691 kg (στοιχεία 2010).

Αυτή την πραγματικότητα, είπε, οφείλουμε να την αλλάξουμε.

Θετικό είναι το γεγονός, συνέχισε, ότι φέτος μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 90 Δήμοι και Κοινότητες, 51 Οργανώσεις / Φορείς και 16 Κυβερνητικά Τμήματα, μεταξύ των οποίων η Προεδρία και το Υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός των εθελοντών που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι σήμερα, ανέφερε, ανέρχεται στις 3000. Στόχος μας, είπε, είναι να έχουμε τη συμμετοχή όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο μέσω του Let’sDoItWorld!

“Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε τη βοήθεια και συμμετοχή όλων. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να καθαρίσουμε την Κύπρο σε μία μέρα και να τη διατηρήσουμε καθαρή για πάντα. Η συμμετοχή της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανωμένων Φορέων, των Εθελοντικών Οργανώσεων και του κοινού είναι κομβική, αφού ουσιαστικά η επιτυχία της εκστρατείας «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μία μέρα» στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας”, συμπλήρωσε.

Είπε πως όποιος ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή μπορεί να επικοινωνήσει με το 70009055.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη συνεχάρη τους χορηγούς της εκστρατείας γιατί όπως σημείωσε, ο ιδιωτικός τομέας έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει για μια καλύτερη κοινωνία και δείχνει την σημαντική προσφορά του στο εθελοντικό κίνημα σε διάφορους τομείς.

Σημαντικό, συνέχισε, είναι οι συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, με τις οποίες γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί.

Είπε πως το εθελοντικό κίνημα καλύπτει ουσιαστικά όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, υποστηρίζει υπηρεσίες του κράτους και θα συμβάλει σε αυτή την περιβαλλοντική προσπάθεια

“Η προώθηση και καλλιέργεια του εθελοντισμού από μικρή ηλικία θα βοηθήσει και στα θέματα του περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ως Πολιτεία και Κυβέρνηση ότι θέλουμε να επενδύσουμε στην νέα γενιά στα θέματα του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη γιατί μόνο έτσι θα εκσυγχρονίσουμε τις νοοτροπίες μας αφού όσο και να εκσυγχρονίσουμε τους νόμους και κανονισμούς, αν δεν εκσυγχρονιστούν οι νοοτροπίες μας δεν θα εκσυγχρονιστούμε ως κράτος”, συμπλήρωσε.

Το καλύτερο εργαλείο αυτή τη στιγμή, συνέχισε, είναι το εθελοντικό κίνημα που αποδεικνύει επανειλημμένως το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι αλλά είναι και χαμηλού κόστους.

Απευθυνόμενος στην Επίτροπο Περιβάλλοντος, ο κ. Γιαννάκη είπε πως “τέτοιου είδους δραστηριότητα ως Πολιτεία θα μας βρείτε δίπλα σας. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά όχι μόνο στα θέματα εθελοντισμού αλλά γενικότερα για μια καλύτερη κοινωνία και τα θέματα περιβάλλοντος έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής που θέλουμε και για σήμερα αλλά και για το μέλλον”.

Διαβάστε Επίσης