Ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής απεύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, όπως έγινε με το ΓΕΣΥ.
Την κάλεσε επίσης να εμπλακεί σε διάλογο με τα κόμματα για να βρεθεί συλλογικά η εναλλακτική πρόταση για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικικών οργανισμών.
Ανέφερε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση κώφευσε στις εκκλήσεις του ΑΚΕΛ να εμπλακεί σε διάλογο και τώρα προσπαθεί να εκβιάσει ότι πάμε σε στάση πληρωμών. Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτεί υπό καθεστώς εκφοβισμού, πολιτικές οι οποίες θα αποβούν σε βάρος του κυπριακού λαού.
Παράλληλα ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση σεβόταν το Κοινοβούλιο τότε η κίνηση που θα έκανε την περασμένη Παρασκευή ήταν να επιδιώξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και να καλέσει τα κόμματα να διαβουλευτούν από κοινού για να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι για να εξευρεθεί το 1,4 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση γιατί υπήρχε μια προδιαγεγραμμένη πορεία και διερωτήθηκε πώς ενώ η Τρόικα δεν δεχόταν τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ, όπως λέχθηκε, «ως δια μαγείας» μετά τους δέχτηκε.
Αναφέροντας ότι η διαφωνία του ΑΚΕΛ είναι με το ξεπούλημα ως πράξη, υπενθύμισε ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με επιστολή προς τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και ότι δεν θα αποδεχτεί το ξεπούλημα.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε μια προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκρατίας της κοινής γνώμης, ότι θα μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και μια προσπάθεια να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων των ημικρατικών και των δημοσίων υπαλλήλων.
Διερωτήθηκε πώς από την λογική του οικονομικού θαύματος που η Κυβέρνηση καλλιεργεί μέσω του κρατικού καναλιού και άλλων ΜΜΕ, πήγαμε τώρα στην στάση πληρωμών. Μίλησε επίσης για κινδυνολογία που υπήρξε στο θέμα της υπογραφής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, αν δεν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, κάτι που δεν έγινε.
Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές από την Τρόικα για επίλυση του Κυπριακού, αυτές θα γίνουν αποδεχτές.
Αν μπούμε, είπε, σε αυτή τη λογική ότι μας φέρνει η Τρόικα να το αποδεχόμαστε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι εμείς έχουμε χρεοκοπήσει και αποφασίζει πλέον η Τρόικα για όλα.
Είπε επίσης ότι είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητα ότι το ΑΚΕΛ έφερε την Τρόικα, αφού αυτό που έφερε την Τρόικα, όπως είπε, ήταν η τρύπα στον τραπεζικό τομέα που δεν μπορούσε να κλείσει.
Είπε επίσης ότι δεν υπογράφτηκε κανένα πρώτο μνημόνιο από την Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης που απορρίφθηκε από το Eurogroup γιατί δεν δεχόταν η τότε Κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η τότε η αντιπολίτευση συστρατεύονταν με την Τρόικα και ένωνε τη φωνή της να πιεστεί η Τρόικα να δεχτεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην καταρχήν συμφωνία, είπε, έλεγε ότι αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε θα μελετηθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναμενόταν, ανέφερε, η εκλογή Αναστασιάδη γιατί θα ήταν πιο έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους για αυτά τα θέματα.
Είπε επίσης ότι το 1999 ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση για πώληση της CYTA για 125 εκ. ευρώ.
Πρόσθεσε ότι αυτοί οι οργανισμοί στήριξαν το κράτος όποτε τους είχε ανάγκη και είπε ότι αν στην τραγωδία του Μαρί η ΑΗΚ δεν ήταν οργανισμός δημόσιας ωφέλειας δεν θα ανταποκρινόταν άμεσα στις ανάγκες.