Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: H καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα τονώσει την οικονομία και την...

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: H καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα τονώσει την οικονομία και την απασχόληση

-

Κυριακή, 21 Σεπτέμβριος 2014

ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ

ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας μπορεί να τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, σύμφωνα με ειδική δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ανάμεσα στις χώρες όπου τα οικονομικά οφέλη της δράσης για το κλίμα και της ενεργειακής απόδοσης αναγνωρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό είναι και κάποια από τα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Ειδικότερα, το 80 % των ερωτηθέντων Ευρωπαίων συμφωνούν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας μπορεί να τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, με το 31 % να απαντά «Συμφωνώ απόλυτα» και το 49 % «Μάλλον συμφωνώ». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ερωτηθέντων που συμφωνούν απόλυτα σημειώνονται στην Ισπανία (52 %), στη Σουηδία (50 %), στη Μάλτα (44 %), στην Ιρλανδία και την Κύπρο (43 %) και στην Ελλάδα (42 %).

Το 70 % των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να ωφελήσει οικονομικά την ΕΕ, με το 26 % να απαντά «Συμφωνώ απόλυτα» και το 44 % «Μάλλον συμφωνώ». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ερωτηθέντων που συμφωνούν απόλυτα σημειώνονται στην Ισπανία (45 %), στην Αυστρία (40 %), στην Κύπρο (38 %), στην Ιρλανδία (37 %), στην Πορτογαλία (34 %) και στη Μάλτα (34 %).

Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η μεγάλη πλειονότητα εξ αυτών —69 %— τη χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρό» πρόβλημα, ενώ το 21 % «αρκετά σοβαρό» πρόβλημα. Μόνο το 9 % δεν τη θεωρεί σοβαρό πρόβλημα.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων υποστηρίζει την ανάληψη δράσης σε εθνικό επίπεδο για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 92 % των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει στήριξη από τις κυβερνήσεις τους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, με λίγο περισσότερους από τους μισούς (51 %) να το χαρακτηρίζουν «πολύ σημαντικό». Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 90 % πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κυβέρνησή τους να θέσει στόχους για τη βελτίωση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με το 49 % να το θεωρεί «πολύ σημαντικό».

Το 50 % των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έχουν αναλάβει κάποιου είδους δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο από το 53 % το 2011. Οι συνηθέστερες δράσεις είναι η μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων (69 %) και η προσπάθεια για μείωση της χρησιμοποίησης ειδών μίας χρήσης (51 %).

«Η δημοσκόπηση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν θαρραλέες δράσεις για το κλίμα με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Από την πλευρά της η αρμόδια σε θέματα δράσης για το κλίμα, Επίτροπος Κόνι Χίδεγκαρντ, επεσήμανε ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων περιμένει από τους πολιτικούς άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα λάβουν το μήνυμα και θα ενεργήσουν αναλόγως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί μέσα σε αυτόν τον μήνα και στο οποίο θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030.

Διαβάστε Επίσης