Παρά τις δύσκολες ώρες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρά το δρόμο του και συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία, «και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ούτε εμείς, αλλά πιστεύω…ούτε και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να πάμε σε μια περίοδο συρρίκνωσης της εκπαίδευσης», είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση, στο Κτήριο Συμβουλίου-ΣυγκλήτουΑναστάσιος Λεβέντης στην Πανεπιστημιούπολη, του Νέου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Πρυτανείας με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τον Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη, το Βουλευτή Άντρο Καυκαλιά και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΔΟΝ Χάρη Καράμανο, ο κ. Χριστοφίδης αφού ανέφερε ότι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση, είπε ότι κατά τη συνάντηση έχουν εκτεθεί διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν το Πανεπιστήμιο αυτή την περίοδο.
«Πρέπει να πω με χαρά ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί δίπλα μας για να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό και για να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια μας μέσα σε αυτή την κρίση να συνεχίζουν να επιτελούν το έργο που επιτελούν σήμερα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα δίδακτρα σε προπτυχιακούς φοιτητές, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι δεν ήταν, ούτε και είναι πρόθεση του Πανεπιστημίου να προωθήσει μια τέτοια εξέλιξη.
«Θεωρούμε ότι το πρώτο πτυχίο είναι δικαίωμα, είναι δικαίωμα στη μόρφωση, και αυτό θα πρέπει να παραμείνει για πάντα σε αυτό τον τόπο, γιατί έχει να κάνει και με τη δική μας κουλτούρα στο τέλος της ημέρας», πρόσθεσε.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να έχει μια συνεχή επαφή με τα Πανεπιστήμια του τόπου.
«Ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, διότι εκτιμούμε ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον τόπο το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.
Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, ιδιαίτερα τα δημόσια Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
«Από τα ζητήματα που έχουν προκύψει για την Ιατρική Σχολή μέχρι την πρόταση για συγχώνευση των πολυτεχνικών σχολών, την πρόταση για τα τριετή προγράμματα σπουδών, τις περικοπές στον προϋπολογισμό, οπόταν εμείς εκφράσαμε, βασικά, μία θέση αρχής που λέει ότι τα Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα δημόσια Πανεπιστήμια, πρέπει να στηριχθούν και να αφεθούν αυτή την κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα να αποτελέσουν μαζί με άλλους οργανισμούς την αιχμή του δόρατος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι έχουν επαναλάβει διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ «όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορούμε εμείς σε καμιά περίπτωση να συναινέσουμε στην επιβολή, για παράδειγμα διδάκτρων, στα προπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων και έχουμε εκφράσει την πάγια μας θέση ότι πρέπει να υπάρξει ένα γενικότερο «συστάρισμα», ούτως ώστε να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις τις σημερινές».
«Υποστηρίζουμε ένθερμα την προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου για ανέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής. Νομίζουμε ότι θα δώσει μια νέα πνοή, ερευνητικά, επιστημονικά, και άλλως πως και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην πατρίδα μας. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής για τους ίδιους λόγους», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, μετά το τέλος της συνάντησης με το Νέο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Πρυτανεία, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφτηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται στην Παλιά Λευκωσία.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αναφορικά με την επίσκεψη αυτή, είπε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ένα κέντρο το οποίο προσφέρει πολλά στον τόπο.
«Είναι μια άλλη έκφραση του ρόλου και της αποστολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων Πανεπιστημίων. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να εκφράσουμε και την εκτίμηση μας, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ευρύτερα στην κοινωνία για το έργο το οποίο επιτελείται», πρόσθεσε.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε παρέμβαση του, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κέντρο, γιατί, όπως είπε, «η πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, περιστρέφεται γύρω από το πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου μας».
«Παρά τις δύσκολες ώρες, πάρα τις δύσκολες μέρες το Πανεπιστήμιο προχωρά το δρόμο του. Συνεχίζει, ουσιαστικά, την αναπτυξιακή του πορεία, μπορεί όχι με ρυθμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτή η πορεία συνεχίζεται και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ούτε εμείς, αλλά πιστεύω ούτε και το ΑΚΕΛ, αλλά ούτε και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να πάμε σε μια περίοδο συρρίκνωσης της εκπαίδευσης», κατέληξε.