Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΗ Κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη της απόρριψης του νομοσχεδίου για τους...

Η Κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη της απόρριψης του νομοσχεδίου για τους ημικρατικούς, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

-

η Κυβέρνηση θα φέρει ακεραία την ευθύνη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, αναφέροντας, παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε όλους αυτούς τους μήνες που το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι θα καταψηφίσει την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών να συζητήσει εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης του 1,4 δις ευρώ. Ο κ. Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία του κόμματος του με εκπροσώπους των συντεχνιών της Cyta, κατά την οποία τους διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε αρχικά ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, λέγοντας ότι απορρίπτει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να θέσει ένα ανύπαρκτο μήνυμα ενώπιον των πολιτικών κομμάτων. «Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι θα καταψηφίζαμε την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών γιατί κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται το εθνικό συμφέρον», είπε, προσθέτοντας ότι είχαν απαιτήσει από την Κυβέρνηση να μελετήσει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες από πλευράς Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ φανερώνουν ξεκάθαρα ότι είναι για πολιτικούς λόγους που προωθείται η ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών. Πρόσθεσε ότι την ευθύνη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από πλευράς ΑΚΕΛ θα την έχει η Κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, όλους αυτούς τους μήνες δεν μερίμνησε να αναπτυχθεί ένας διάλογος για να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης του 1,4 δις ευρώ που απαιτείται.

«Δεν μπορεί λοιπόν να επιχειρεί να μας εκβιάσει (η Κυβέρνηση) λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση. Αν δεν την πάρουμε ακεραία την ευθύνη θα την έχει η Κυβέρνηση που χειρίστηκε το θέμα με αλαζονεία και με ένα δογματισμό πολιτικό», είπε.

Ο Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου έχουν προβεί σε μια ισοπεδωτική επίθεση για το πώς λειτούργησε το ΔΣ της Cyta τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν. «Η απαίτηση μας είναι να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για όλες τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν γίνει από το ΔΣ της Cyta τα τελευταία χρόνια. Εκεί και όπου διαπιστωθεί ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων να αποδοθούν ευθύνες. Αν όμως αποδειχθεί ότι οι επενδύσεις την ώρα που γίνονταν ήταν συμφέρουσες, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να απολογηθεί στα μέλη του ΔΣ για αυτή της τη στάση και αυτό πρέπει να γίνει και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε στη συνέχεια λυπηρό, άδικο και αντιδεοντολογικό να επιχειρείται η απαξίωση εργαζομένων για να μπορέσουν κάποιοι να περάσουν τις πολιτικές τους, και πρόσθεσε πως αν βρίσκεται σήμερα η Cyta στο σημερινό επίπεδο πραγματοποιώντας εκατομμύρια κέρδη και στηρίζοντας το κράτος, οφείλεται στους εργαζόμενους.

Από την πλευρά των συντεχνιών, ο Δώρος Θεοδώρου αναφέρθηκε στη διαβεβαίωση που πήραν από τον κ. Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ είναι στο πλευρό των συντεχνιών και ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους ημικρατικούς, αλλά και το ότι το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί διλήμματα και εκβιασμούς.

«Το νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού περάσει την Δευτέρα από την Επιτροπή Οικονομικών για εμάς είναι απαράδεκτο, γιατί δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους όρους τους οποίους έχουμε ζητήσει, ούτε διασφάλιση του διαλόγου για τις επόμενες διαδικασίες, ούτε διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Αλλά, πέρα από αυτό, μιλά για υπουργικά διατάγματα αντί για νομοθεσίες, οι οποίες θα περνούν από την Ολομέλεια της Βουλής», είπε. Πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι δύο-τρεις Υπουργοί ή το Υπουργικό θα αποφασίζουν για τις περεταίρω εξελίξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε στη συνέχεια ότι οι εργαζόμενοι στη Cyta έχουν αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία, κάτι που αποδεικνύεται από την επιτυχία που έχει ο οργανισμός όλα αυτά τα χρόνια. «Ο Οργανισμός ξελάσπωσε τις Κυβερνήσεις σε πολύ δύσκολες στιγμές. Σε στιγμές που ακόμα και το κρατικό μισθολόγιο δεν μπορούσε να πληρωθεί, ο Οργανισμός και οι ίδιοι οι υπάλληλοι έδωσαν χέρι βοηθείας», είπε, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας δηλώσεις που έγιναν για «αμπελοχώραφα», για «λεηλασία» και για «άχρηστους υπαλλήλους», είπε ότι καλύτερα αυτοί που κάνουν τέτοιες δηλώσεις να κοιτάζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τους και τη Cyta, που είναι αμπελοχώραφο του λαού, να τη διαχειρίζεται η Κυβέρνηση και να μην τα δώσουν σε κάποιο ιδιώτη.

Σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα της έγκρισης ή μη του νομοσχεδίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αν περάσει με την πλειοψηφία των κομμάτων, το ΑΚΕΛ θα εκφράσει τη διαφωνία του αλλά θα είναι πλέον νομοθεσία. «Αν δεν εγκριθεί θα πρέπει η Τρόικα και η Κυβέρνηση να αναζητήσουν άλλους τρόπους κάλυψης του 1,4 εκ. ευρώ.

«Δεν πρόκειται να βάλουμε εμείς στον εαυτό μας ένα ανύπαρκτο δίλημμα ότι δεν θα μας δώσουν την επόμενη δόση. Αυτό θα έπρεπε να το σκεφτεί η Κυβέρνηση εδώ και μήνες όταν προειδοποιούσαμε για τη θέση μας και λέγαμε καθίστε να συζητήσουμε για το πώς μπορούν να καλυφθούν αυτά τα 1,4 δις. Και η Τρόικα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί είναι και δική της πολιτική επιλογή αυτή η εξέλιξη. Δεν μπορούν να επιβάλουν στον κυπριακό λαό τις δικές τους πολιτικές απόψεις, και θα πρέπει να το κατανοήσουν και η Τρόικα αλλά και η Κυβέρνηση», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης