Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΈξυπνα γυαλιά επιτρέπουν στο χειρουργό να βλέπει τον καρκίνο

Έξυπνα γυαλιά επιτρέπουν στο χειρουργό να βλέπει τον καρκίνο

-

Ένα ζευγάρι hi-tech γυαλιά για τα μάτια χειρουργών και μόνο ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις. Τα γυαλιά του σούπερμαν επιτρέπουν στον χρήστη τους να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα με μπλε χρώμα.

Η νέα ελπιδοφόρα τεχνολογία μάλιστα δοκιμάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στο πλαίσιο χειρουργείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε καρκινοπαθή στο Νοσοκομείο Barnes-Jewish.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καρκινικά κύτταρα είναι δυσδιάκριτα ακόμα και σε μεγάλη μεγέθυνση. Τα γυαλιά είναι σχεδιασμένα με στόχο τη διευκόλυνση των χειρουργών ως προς τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων και τον διαχωρισμό τους από τα υγιή κύτταρα. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να τους βοηθήσει να απομακρύνουν τον άρρωστο ιστό με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της παράλειψης μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων.

«Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, γεγονός που σημαίνει ότι χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης και δοκιμών. Είμαστε ωστόσο αισιόδοξοι ως προς τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει σε ασθενείς» δήλωσε η χειρουργός με εξειδίκευση στον καρκίνο του μαστού και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δρ Τζούλι Μαρτζεντχάλερ.

Στην παρούσα φάση, οι χειρουργοί οφείλουν να απομακρύνουν τον καρκινικό όγκο και λίγο από τον γειτονικό ιστό είτε αυτός περιλαμβάνει καρκινικά κύτταρα, είτε όχι. Στη συνέχεια, δείγματα αποστέλλονται στο εργαστήριο και εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο. Αν στον γειτονικό ιστό εντοπιστούν καρκινικά κύτταρα τότε ο ασθενής υποβάλλεται εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση τόσο του ιστού του «ένοχου» σημείου όσο και λίγο παραπάνω και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

«Σκεφτείτε πόσο θα μπορούσε να βοηθηθεί ο κόσμος, αν η χρήση των γυαλιών καταργούσε την ανάγκη για επαναληπτική επέμβαση και μαζί τον πόνο, την ταλαιπωρία και το άγχος που συνοδεύει τη συγκεκριμένη διαδικασία» τονίζει η ειδικός.

Διαβάστε Επίσης