Ενάντια στην αδειοδότηση ανέγερσης μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος σε περιοχή προστασίας του φράγματος Κούρρη, στο χωριό Άλασσα, τάσσεται το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).
Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο ζητεί, επίσης, κατάργηση του καθεστώτος «οικιστικής ζώνης» που δόθηκε στην περιοχή και επίσπευση των διαδικασιών για θεσμοθέτηση των Ζωνών Προστασίας του φράγματος Κούρρη.
Το ΕΤΕΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για εξέταση της αίτησης που υπέβαλε ιδιωτική εταιρεία για εξασφάλιση άδειας υλοποίησης ενιαίας μικτής ανάπτυξης σε περιοχή προστασίας του φράγματος, στην Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατέθεσε τις ανησυχίες και τον έντονο προβληματισμό του προς το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος.
Θέση του ΕΤΕΚ, όπως αναφέρεται, είναι έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα περιλαμβάνει 1,010 διαμερίσματα και άλλες αναπτύξεις, παρόλο που βρίσκεται εντός οικιστικής ζώνης, εμπίπτει στη Ζώνη Προστασίας του ταμιευτήρα του φράγματος του Κούρρη.
Σημειώνεται ότι ο καθορισμός τέτοιων ζωνών προστασίας είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τέτοιου είδους αναπτύξεις σε καθορισμένες ζώνες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Αχνιώτης, δήλωσε σχετικά ότι «Το ΕΤΕΚ κατανοεί την ανάγκη που έχει ο τόπος για ανάπτυξη καθώς και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια μεγάλη ανάπτυξη, όμως θεωρεί ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε επιλογές που να επιβαρύνουν και μακροπρόθεσμα να βλάπτουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».
Το ΕΤΕΚ εισηγείται όπως το θέμα επαναξιολογηθεί άμεσα και να σταθμιστούν οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, προσθέτοντας ότι η προστασία του σημαντικότερου φράγματος της Κύπρου, το οποίο κατασκευάστηκε για να υπάρξει επάρκεια νερού για τον τόπο μας, θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και επιβάλλεται να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο.