Το Κ.Σ. ΕΔΟΝ εξέδωσε ανακοίνωση για την τροποποίηση της νομοθεσίας και τη δυνατότητα του στρατού να επεμβαίνει σε διαδηλώσεις
Ανάμεσα στις τροποποιήσεις στον Περί Εθνικής Φρουράς Νόμο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Αναστασιάδη, περιλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 5 που αφορά στην αποστολή της Εθνικής Φρουράς. Η μέχρι σήμερα διατύπωση ορίζει ότι, αποστολή της Δύναμης είναι η άμυνα για αντιμετώπιση «απειλούμενης εισβολής ή οποιασδήποτε ενέργειας που στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας ή που απειλεί την ασφάλεια ζωής ή περιουσίας των πολιτών της Δημοκρατίας». Η κυβέρνηση προτείνει αναδιατύπωση του άρθρου με την οποία όμως –ανάμεσα σε άλλα – εισάγεται ως μέρος της αποστολής της Εθνικής Φρουράς και η «αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεως ή μεμονωμένων επεισοδίων».
Η διατύπωση αυτή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ερμηνείες που παραπέμπουν σε δυνατότητα εμπλοκής του στρατού ακόμα και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για μια δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα, η οποία μάλιστα έχει πικρή ιστορική εμπειρία από υπέρβαση της αποστολής στην οποία οφείλουν να περιορίζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας αντέδρασε σε αυτή τη διατύπωση ακόμα και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς υπογραμμίζοντας ότι, αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι να αντιμετωπίζουν τον εξωτερικό εχθρό. Η προτεινόμενη διατύπωση, είτε είναι αποτέλεσμα μνημειώδους ερασιτεχνισμού και επιπολαιότητας του Υπουργείου Άμυνας, είτε πρόκειται για μια επικίνδυνη αντιδημοκρατική εξέλιξη. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιο από τα δύο συμβαίνει.
Η ΕΔΟΝ θέτει ενώπιον της νεολαίας αυτή την εξέλιξη, διότι – αν δεν αποσυρθεί άμεσα από την κυβέρνηση – τότε θα αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στον κατήφορο συντηρητισμού και αυταρχισμού της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ. Άλλωστε η συγκυβέρνηση έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής για το ρόλο που φιλοδοξεί να δώσει στα σώματα ασφαλείας. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ΜΜΑΔ δε δίστασε να επιτεθεί σε μαθητές που διαδήλωναν για τα κόμιστρα.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι, οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. που υλοποιούν τη μνημονιακή βαρβαρότητα αξιοποιούν και τα σώματα ασφαλείας για την καταστολή των λαϊκών αγώνων και της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στην παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση των κοινωνιών από τα αστικά ΜΜΕ. Παράλληλα, τέτοιες πολιτικές καταστολής και στρατιωτικοποίησης της εσωτερικής ασφάλειας συνάδουν με τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων και την καταπολέμηση της λεγόμενης «ριζοσπαστικοποίησης» των μαζών η οποία ανησυχεί την ελίτ της ΕΕ. Φανατικότερος υποστηρικτής αυτών των πολιτικών είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και ο ΔΗΣΥ.
Η ΕΔΟΝ καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρουν την επίμαχη διάταξη και να ξεκαθαρίσουν με ποιο σκεπτικό βρέθηκε μέσα στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΔΟΝ καλεί τους νέους και τις νέες του τόπου μας να επαγρυπνούν προκειμένου να μην περάσουν και στον τόπο μας τέτοιες πολιτικές κρατικής καταστολής και αυταρχισμού. Στόχος μας είναι ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός και κοινωνικός έλεγχος στη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας και απαράβατη αρχή μας η προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.