Τα πρόσφατα περιστατικά που συγκλονίζουν, διερευνώνται και επίκεινται αποφάσεις, περιλαμβανομένου και του καταλογισμού ευθυνών, εφαρμόζοντας της διατάξεις του Νόμου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό βιασμού νεαρού κρατούμενου από κατάδικους και τις πρόσφατες αυτοκτονίες στις Κεντρικές Φυλακές.
“Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι αποφάσεις θα δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης”, σημείωσε ο κ. Νικολάου, αναφέροντας ότι η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές προκαλεί την ανησυχία όλων και πρώτα απ’ όλα της κυβέρνησης.
“Δεν εθελοτυφλούμε”, τόνισε, “χρειάζονται τομές σ’ ένα σωφρονιστικό σύστημα, που έμεινε δεκαετίες πίσω” και πρόσθεσε ότι “είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις τομές αυτές”.
Περαιτέρω, είπε ότι δόθηκαν άμεσα οδηγίες για αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, “αντί να κρύβονται όπως γινόταν τόσα χρόνια”, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για πολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης. Είναι όμως, είπε, “τουλάχιστον λυπηρό τα τελευταία περιστατικά που σχετίζονται με ανθρώπινες τραγωδίες, να τυγχάνουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν κρύβονται κάτω από το χαλί, όπως θα βόλευε τον κάθε ένα για πολιτικές σκοπιμότητες. Το ότι τόσα χρόνια δεν αποκαλύπτονταν δεν είναι λύση, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών”.
Μέχρι την ετοιμασία οδηγού που θα καταγράφονται λεπτομερώς τα μέτρα πρόληψης δόθηκαν, όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, οδηγίες για ψυχιατρική στήριξη, σωστή αξιολόγηση και επίβλεψη τους.
Ειδικότερα, όπως είπε, δόθηκαν οδηγίες για τη συνεργασία του ψυχίατρου φυλακών με τη Διοίκηση των Φυλακών, που περιλαμβάνει την αλληλοενημέρωση για περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, υψηλού κινδύνου αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών.
Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη ενημέρωση του προσωπικού αρχικά για τις κατευθυντήριες γραμμές και μετά με περισσότερη εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση που βάσει των οδηγιών θα γίνεται, συνίσταται στην παρατήρηση κατά πόσο ο κατάδικος δηλώνει ότι θα αυτοκτονήσει ή η όλη συμπεριφορά του δημιουργεί υποψίες ότι θα βλάψει τον εαυτό του.
Σε περίπτωση που έχουμε ένδειξη ότι ο κρατούμενος θα προβεί σε αυτοτραυματισμό, απόπειρα αυτοκτονίας, αυτοκτονία τότε δεν τοποθετείται στην απομόνωση για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του, αλλά σε κελί με άλλο κρατούμενο, κτλ., είπε ο κ. Νικολάου.
Γίνεται, συνέχισε, εντατικός και τακτικός έλεγχος (ανά δεκάλεπτο – δεκαπεντάλεπτο), συχνή επικοινωνία με τον κρατούμενο, ενώ αφαιρούνται κορδόνια, ζώνη κ.λπ. και γενικά διασφαλίζεται η μη πρόσβαση σε αντικείμενα με τα οποία μπορεί να βλάψει τον εαυτό του.
“Επιπρόσθετα εξετάζουμε καλές πρακτικές σε σχέση με ειδικά κελιά και σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας για διευθέτηση ψυχιατρικής πτέρυγας φυλακής”, σημείωσε περαιτέρω ο Υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των οδηγιών ιδιαίτερα σήμερα, που λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορούν να βρεθούν στην φυλακή και συμπολίτες μας που απλώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
“Τα πρόσφατα περιστατικά που συγκλονίζουν, διερευνώνται και επίκεινται αποφάσεις, περιλαμβανομένου και του καταλογισμού ευθυνών, εφαρμόζοντας της διατάξεις του Νόμου.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι αποφάσεις θα δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης”, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.