Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗA.Kυπριανού:"Παζάρια" στους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών

A.Kυπριανού:”Παζάρια” στους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών

-

Ημικρατικών Οργανισμών αλλά και για πιθανούς διορισμούς ανθρώπων που λειτούργησαν «έντονα υποκειμενικά» τα τελευταία χρόνια, σε οργανισμούς όπου απαιτείται «η μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα», αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα της ΕΔΟΝ στην Λευκωσία και πριν ανακοινωθεί η σύνθεση των ΔΣ των ΗΟ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «αν και έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα, θα κάνω μια καταρχήν τοποθέτηση ότι δυστυχώς σε όλη αυτή την διαδικασία φάνηκε ότι έγιναν πολλά παζάρια μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων στην Κυβέρνηση και αυτό καταρρίπτει τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί προεκλογικά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «θα αναμένουμε βέβαια να δούμε ποιοι θα είναι τελικά οι διορισμοί για να τους κρίνουμε από τα ίδια άτομα τα οποία θα διοριστούν και θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι, ελπίζω και εύχομαι, άτομα τα οποία είχαν λειτουργήσει έντονα υποκειμενικά σε όλη τη διάρκεια όλων αυτών των τελευταίων χρόνων, και αναφέρομαι στο χώρο της δημοσιογραφίας, να μην διοριστούν σε πόστα όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα».

«Μιλώ για το πόστο του Προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ και τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό θα δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργήσει ο κ. Γιώργος Τσαλακός εάν και εφόσον θα διοριστεί γνωρίζοντας πώς έχει λειτουργήσει ως Διευθυντής εφημερίδας όλο αυτό το διάστημα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι επισημαίνοντας αυτά, θα τον κρίνουμε, τον κ. Τσαλακό, από τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει, δεν θα προτρέξω να τον κρίνω, απλά θέτω κάποια ερωτηματικά για το κατά πόσον είναι αυτή η καλύτερη επιλογή για την προεδρία του ΡΙΚ ενός οργανισμού, ο οποίος θα πρέπει να εκπέμπει αντικειμενικότητα».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν στα ΔΣ των ΗΟ άτομα προερχόμενα από τον χώρο της Αριστεράς ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα αναμένουμε να δούμε, από τα ονόματα όμως που κυκλοφορούν, σίγουρα δεν υπάρχουν άτομα του χώρου της Αριστεράς».

Επανέλαβε ότι «όλα τα ΔΣ θα τα κρίνουμε από το έργο, το οποίο θα παραγάγουν».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «εμείς θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Cyta, την Αρχή Ηλεκτρισμού και την Αρχή Λιμένων και εντός της Βουλής και εκτός, μέσα στα πλαίσια τα οποία μας παρέχει η Νομοθεσία θα επιδιώξουμε να αναχαιτίσουμε αυτές τις μεθοδεύσεις γιατί ξέρουμε ότι θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την κυπριακή οικονομία».

Σε ερώτηση ότι είναι απαίτηση της Τρόικας η ιδιωτικοποίηση των ΗΟ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η Τρόικα έχει ζητήσει να εξασφαλιστεί 1,4 δις από την πώληση ΗΟ και θέλω να επαναλάβω ότι εάν το ζήτημα είναι οικονομικό και εάν το αίτημα είναι να εξευρεθούν αυτά τα λεφτά υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις».

Ανέφερε ότι «και εμείς έχουμε προτάσεις τις οποίες μπορούμε να καταθέσουμε και άλλα κόμματα έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις αλλά και οι ίδιοι οι ΗΟ, ωστόσο δεν ενδιαφέρθηκε η Κυβέρνηση να ακούσει, δεν ενδιαφέρθηκε η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και αυτό αποδεικνύει καλύτερα ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και εφαρμόζει η Κυβέρνηση την πολιτική της φιλοσοφία που συμπίπτει με την πολιτική της Τρόικας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική και θα αντισταθούμε εφόσον το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εμείς δεν είμαστε υπέρ της πώλησης του χρυσού γιατί πώλησή του σημαίνει πλήρη αιχμαλωσία στις πολιτικές του μνημονίου και θα αντιταχθούμε και σε αυτό το σημείο».

Πρόσθεσε ότι «εάν θέλουμε να έχει προοπτική αυτός ο τόπος πρέπει να φροντίσουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και ότι προσφέρεται προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στο «πώς λειτούργησε η σημερινή Κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση» και είπε ότι «όταν πρώτος ο τέως Διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης είχε προτείνει την πώληση του χρυσού την οποία βέβαια πρόταση μετά απέσυρε, οι επιθέσεις που δέχθηκε τότε η Κυβέρνηση Χριστόφια διότι απλά είχε θέσει ως προβληματισμό μια τέτοια σκέψη, ήταν ισοπεδωτικές, για αυτό και σήμερα διερωτώμαι για το πώς έχουν περάσει οι κυβερνώντες στην αντίπερα όχθη με τις θέσεις που υποστηρίζουν».

Διαβάστε Επίσης