Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚοινή έκκληση ΑΚΕΛ – «Νέα Κύπρος» προς τους δύο ηγέτες για ξεκάθαρες...

Κοινή έκκληση ΑΚΕΛ – «Νέα Κύπρος» προς τους δύο ηγέτες για ξεκάθαρες θέσεις στο κοινό ανακοινωθέν

-

ορισμένες εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα, όπως ενημερώθηκαν γι’ αυτές από το τ/κ κόμμα «Νέα Κύπρος», εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα την κοινή πεποίθηση ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως μετά από δύο μήνες προσπαθειών ακόμη δεν έγινε κατορθωτή η διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος.

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος «Νέα Κύπρος» υπό τον Μουράτ Κανατλί στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι απευθύνουν έκκληση προς τους δύο ηγέτες και ο ίδιος προς τον Ντερβίς Έρογλου, όπως στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. «Αυτά περιέχονται στα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ το 2008 και δεν μπορεί σήμερα να περιληφθεί τίποτε λιγότερο από αυτά», σημείωσε.

Συζήτησαν επίσης, είπε, θέσεις που κατέθεσε το κόμμα «Νέα Κύπρος» και τα προβλήματα που προέκυψαν για τους Τ/κ από την αλλαγή στη νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ελεύθερες περιοχές. Συμφώνησαν, συνέχισε, ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα και θα επιδιώξουν την επεξεργασία προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν «κάποιες καταστάσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ανάπτυξη της ισλαμικής θρησκείας στην τ/κ κοινότητα με μεγάλους ρυθμούς, όχι γιατί θέλουν να επέμβουν στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει, όπως είπε, αλλά γιατί γνωρίζουν «πώς λειτουργούν αυτά τα φαινόμενα. Και θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να επιδιώξουμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να έχουμε παρέμβαση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Είναι ένα ζήτημα που θα επιδιώξω να συζητήσω και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Κανατλί ανέφερε ότι ενημέρωσαν για τις δημογραφικές αλλαγές και αλλαγές στην οικονομία που επιβάλλει η Τουρκία στα κατεχόμενα, η οποία γίνεται ακόμη πιο επιβλητική δύναμη και για αυτό χρειάζεται άμεση λύση του Κυπριακού. Οι αλλαγές αυτές, πρόσθεσε, αναγκάζουν τους Τ/κ να μεταναστεύσουν ή να αφομοιωθούν. Γι ‘αυτό το λόγο, συνέχισε, ζητούμε άμεση λύση και μέχρι αυτή η λύση να έρθει, να ενεργοποιηθούν τα ΜΟΕ, να φέρουμε κοντά τους Ε/κ με τους Τ/κ και αυτό μπορεί να ξεκινήσει με μικρές προσπάθειες.

Ο κ. Κανατλί ανέφερε ότι το θέμα των Βαρωσίων έχει συζητηθεί στην τ/κ κοινότητα και μπορούμε να το μεταφέρουμε στις Τεχνικές Επιτροπές και όχι μόνο στην αρμοδιότητα των δύο ηγετών. Οι δύο ηγέτες, πρόσθεσε, μπορούν να συνεχίσουν τις συναντήσεις αλλά στο μεταξύ, θέματα όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων και το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων να συζητείται στις Τεχνικές Επιτροπές.

Μεταξύ των θεμάτων που μπορούν να βοηθήσουν, κατά τον Μουράτ Κανατλί, είναι και αυτό της υγείας. Ανέφερε πως θα ήθελαν μια διευθέτηση ώστε με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως και οι Ε/Κ, εάν έχουν δικαίωμα με τον ίδιο τρόπο να αιτούνται παροχής υγείας και οι Τ/Κ.

Στα κατεχόμενα το θέμα αυτό συζητείται με έναν διαφορετικό, εθνικιστικό τρόπο, ανέφερε, και χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει αυτή η διευθέτηση που θα δίδει το δικαίωμα και στους Τ/Κ κατά ίσο τρόπο με τους Ε/Κ, να απολαμβάνουν αυτών των υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οικονομικών και άλλων κριτηρίων που εφαρμόζονται και για τους Ε/Κ.

Στο Κυπριακό υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού να γίνουν και σε αυτό το κρίσιμο στάδιο προς αναβάθμιση του κοινού μας αγώνα, και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τις επαφές με το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο κ. Κανατλί.

Διαβάστε Επίσης