Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Ιδιωτικοποιήστε το Προεδρικό!

ΓΝΩΜΕΣ: Ιδιωτικοποιήστε το Προεδρικό!

-

Γιάγκου Α. Σωκράτους*

«Ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις, όπως θέλετε πέστε το».

Χριστόφορος Πισσαρίδης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, διορισθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 07:50 π.μ.

Το μεγάλο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται ενώπιων μας. Μπροστά μας ως προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της δόσης μιας εξαρτημένης Κυβέρνησης, η οποία οδήγησε τη χώρα στο φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης και της φτωχοποίησης του κυπριακού λαού.

Είναι πραγματικά εκπληκτική η συμπεριφορά της Κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και από τον κυβερνών Δημοκρατικό Συναγερμό. Κι αυτό, διότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να παραδεχτεί η Κυβέρνηση και ο Νίκος Αναστασιάδης προσωπικά ότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων αποτελούσε διαχρονική πολιτική αξίωση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι ούτε καν αυτό δεν διαθέτει.

Αρχίζω με το εξής: οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ημικρατικούς οργανισμούς και διέπονται από τις αντίστοιχες νομοθεσίες (λιμάνια, επικοινωνίες, ηλεκτρισμός και Φυσικό αέριο), προϋποθέτουν και την προστασία εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, νευραλγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, δεδομένης της συνεχιζόμενης κατοχής. Τόσο στα θέματα των επικοινωνιών όσο και σε αυτά της ενέργειας, οι αντίστοιχοι Ημικρατικοί οργανισμοί επιφορτίζονται με ευθύνη διαφύλαξης του απόρρητου στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ενώ ουδεμία πρόνοια συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2014, σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων.

Συνεχίζω, υποστηρίζοντας πως αστειότερο όλων είναι το επιχείρημα της επίκλησης του προσχεδίου Μνημονίου του Νοέμβρη για να δικαιολογηθεί η πάγια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η σημερινή Κυβέρνηση. Ποια ήταν, όμως, η τότε αναφορά;

«Εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι αρχές της Κύπρου θα μελετήσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των κρατικών και ημι-δημόσιων επιχειρήσεων». Σημειώνεται, δε, ότι αυτή η αναφορά αποτελούσε αναγκαίο συμβιβασμό, ώστε να αφαιρεθεί από το μνημόνιο η αρχική πρόταση της Τρόικα για ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Το τι συμφώνησε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο, ουδεμία σχέση έχει -βέβαια- με την προαναφερθείσα αναφορά, καθώς η συμφωνία αφορά σε ιδιωτικοποιήσεις με σαφή χρονικό ορίζοντα και αυστηρούς οικονομικούς όρους. Ο ορισμός, δε, της υιοθέτησης πλάνου ιδιωτικοποιήσεων ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο δεύτερο (και όχι επικαιροποιημένο, όπως εντέχνως παρουσιάζεται) μνημόνιο, αποτελεί ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα στο οποίο θέτει η Κυβέρνηση τα κόμματα και την κοινωνία.

Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση, όμως, και στο εξής: εάν η χρηματοδότηση €17δις (όπως προβλεπόταν στο προσχέδιο Μνημονίου του Νοέμβρη) δεν ήταν βέβαιο ότι θα καθιστούσε μη βιώσιμο το χρέος, πως η τελική συμφωνηθείσα δανειοδότηση των €10δις (πλέον του κουρέματος) δημιουργεί την αναγκαιότητα ιδιωτικοποιήσεων;

Επιπρόσθετα. Ακόμα και αν η αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν συμφωνηθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης ήταν αληθής, τότε προς τι οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τα διακομματικά κείμενα και οι επιστολές προς τους εργαζομένους των Ημικρατικών οργανισμών για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους;

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε ο νυν Πρόεδρος συνειδητά κορόιδευε τον Κυπριακό λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούσαν επιλογή του, είτε ήταν τραγικά αφελής και ανεπαρκής να αντιληφθεί το τι έλεγε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η λέξη «δέσμευση» εξακολουθεί να αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο τους τελευταίους 8 μήνες.

Καλείται, επομένως, η Κυβέρνηση έστω και την υστάτη, να μελετήσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Σε διαφορετική περίπτωση, ας ιδιωτικοποιήσει το Προεδρικό ή ακόμα και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Έτσι κι αλλιώς οι πολιτικές τους δεν είναι κερδοφόρες, ούτε καν βιώσιμες. Πρωτίστως για τον κυπριακό λαό!

______________________________________________________________________

*Ο Γιάγκος Α. Σωκράτους είναι Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης