Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε σήμερα στη Λάρνακα, επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στο Στέλιο Μαυρόλουκα 32 χρόνων από τις Βρυσούλες, ο οποίος κατηγορείτο για ανθρωποκτονία του Αγγελου Φαίδωνος, 46 χρόνων από τα Λατσιά. Ο φόνος διαπράχθηκε το βράδυ της 31ης Ιουλίου 2013 στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Beau Rivage στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας και ο Φαίδωνος βρέθηκε νεκρός στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου την επομένη, 1η Αυγούστου.
Η καθορισμένη ώρα για ανάγνωση της απόφασης του Κακουργιοδικείου ήταν 9 το πρωί ωστόσο αυτή άρχισε με 4 και πλέον ώρες καθυστέρηση, αφού ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Διαβάζοντας την 20σελιδη απόφαση, ο Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου Νικόλαος Σάντης αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της υπόθεσης, τα οποία οδήγησαν στη μοιραία συνάντηση στο ξενοδοχείο Beau Rivage, που σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορούμενου στους ανακριτές «αν το θύμα δεν συμμορφωνόταν με τις εκκλήσεις του να σταματήσει να τον ενοχλεί με τηλεφωνήματα και μηνύματα στο κινητό του για να έχουν σεξουαλική επαφή» τότε θα «το έδερνε για εκφοβισμό. Πρόθεσή του ήταν να του δώσει 2 μπάτσους και όχι κατ’ ανάγκην να το χτυπήσει με το στελίφι».
Όπως αναφέρθηκε, η επιμονή του θύματος να έχει σεξουαλική επαφή με τον κατηγορούμενο προέκυψε μετά την πρώτη τους συνάντηση δύο μήνες προηγουμένως όταν ο Μαυρόλουκας παρείχε υπηρεσίες μασάζ στον Φαίδωνος έναντι του ποσού των 50 ευρώ. «Αποφάσισαν να συναντηθούν στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Beau Rivage διότι ο κατηγορούμενος δεν ήθελε να θεάται «να συζητά με ένα ομοφυλόφιλο», ενώ ο χώρος εξυπηρετούσε και το θύμα που επιθυμούσε να συναντηθούν σε απομονωμένο χώρο, ώστε να πείσει τον κατηγορούμενο να συναινέσει σε σεξουαλική συνεύρεση», προστίθεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
Όπως ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή, «πρώτος έφτασε στο χώρο ο κατηγορούμενος, μεταφέροντας μαζί του και το στελίφι», ενώ λίγο αργότερα εισήλθε στο ξενοδοχείο το θύμα. Ο Μαυρόλουκας προσπάθησε να εξηγήσει στο Φαίδωνος να σταματήσει να τον ενοχλεί γιατί του δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά το θύμα άρχισε να τον πιέζει να έρθουν σε μεταξύ τους σεξουαλική επαφή. Όταν ο κατηγορούμενος αρνήθηκε, ο Φαίδωνος του ανέφερε «ότι γνωρίζει πού διαμένει η οικογένεια του και πόσα παιδιά έχει και ότι αν δεν κάνει αυτό που του ζητά, θα συνέχιζε να τον ενοχλεί και θα πείραζε την οικογένεια του”.
Κατηγορούμενος και θύμα, αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, «ενεπλάκησαν και ο κατηγορούμενος άρπαξε το στελίφι και χτύπησε το θύμα, ενώ όταν ο Φαίδωνος κινήθηκε με επιθετικές διαθέσεις προς τον Μαυρόλουκα, αυτός τον ξαναχτύπησε με το στελίφι προκαλώντας του διάφορα τραύματα. Σε κάποιο από τα κτυπήματα αυτά, το στελίφι μοιράστηκε στα δύο, ενώ όταν το θύμα έπεσε στο δάπεδο ο κατηγορούμενος πήρε από τη τσέπη του τα κλειδιά του αυτοκινήτου του ώστε να μην μπορεί να τον ακολουθήσει το θύμα, αφού τη στιγμή που έφευγε από το ξενοδοχείο ο Φαίδωνος ήταν ζωντανός. Ο κατηγορούμενος πληροφορήθηκε για το θάνατο του θύματος τη μέρα που συνελήφθη και στη θεληματική του κατάθεση είπε ότι δεν πίστευε ότι το θύμα θα πέθαινε».
Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε ακόμα ότι προς όφελος του κατηγορουμένου προσμετρήθηκαν «οι συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, οι οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, το λευκό ποινικό του μητρώο, η ηλικία του, η κοινωνική του προσφορά και το ήθος του (αφού στις 28.8.2008 έσωσε τη ζωή άλλου συνανθρώπου μας) ο καλός του χαρακτήρας, τα οικονομικά του προβλήματα, η θεληματική του ομολογία προς την Αστυνομία, η συνεργασία του με τις ανακριτικές αρχές που οδήγησε στη διαλεύκανση του εγκλήματος, η μεταμέλεια και απολογία του, καθώς και η προκλητική συμπεριφορά του θύματος να επιμένει στην επιτόπου σεξουαλική συνεύρεση τους και να απειλεί να εμπλέξει στο όλο σκηνικό την οικογένεια του κατηγορουμένου».
Από την άλλη, προστίθεται στην απόφαση, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι «ο κατηγορούμενος σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι ο ίδιος που επέφερε τον εαυτό του στη δυσχερή κατάσταση σε σχέση με το θύμα». Αναφέρθηκε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος «προγραμμάτισε και προσχεδίασε τα πράγματα με τρόπο ώστε, ουσιαστικά, να οπλιστεί (ήταν όπλο το στελίφι, θανατηφόρο μάλιστα με το βάναυσο τρόπο που το χρησιμοποίησε) και όπως ανέφερε, πήρε το στελίφι για σκοπούς προστασίας σε περίπτωση που το θύμα θα έφερνε μαζί του και άλλα πρόσωπα αλλά και διότι αντιλαμβανόταν τα προβλήματα που θα μπορούσαν να του δημιουργηθούν σε περίπτωση κάποιας συμπλοκής λόγω του μεγαλύτερου σωματότυπου του θύματος».
Οι ενέργειες του κατηγορούμενου «ήταν απαράδεκτες και περιφρονητικές της ανθρώπινης ζωής» αναφέρθηκε στην απόφαση του Κακουργιοδικείου προσθέτοντας πως «η εγκατάλειψη του θύματος στη τύχη του, αιμόφυρτου και αβοήθητου σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο αποτελεί ένδειξη της γενικότερης απαξιωτικής και περιφρονητικής στάσης και συμπεριφοράς του έναντι του θύματος. Η οικογένεια του κατηγορούμενου που δεν φταίει σε τίποτε, αποτελεί με την οικογένεια του θύματος, το άλλο θύμα των εγωιστικών και απαράδεκτων ενεργειών του κατηγορούμενου», σημειώνεται, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο γεγονός ότι το θύμα «ήταν παντρεμένος γύρω στο 1995 και η σύζυγος του που έχασε το μωρό τους κατά τον έβδομο μήνα της κύησης, αργότερα πέθανε και η ίδια».
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για «γενική και ειδική αποτροπή και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από συμπεριφορές όπως αυτές του κατηγορούμενου Στέλιου Μαυρόλουκα», ανακοίνωσε την επιβολή ποινής φυλάκισης 15 χρόνων λέγοντας ότι σ’ αυτήν θα συνυπολογιστεί ο χρόνος που ο κατηγορούμενος τέλεσε σε προφυλάκιση.
Ενώ η όλη διαδικασία και η έξοδος όλων από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου κύλησε ομαλά, εντούτοις προκλήθηκε ένταση και λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ των συγγενών του θύματος και του κατηγορουμένου όταν αυτοί εξέρχονταν από το κτίριο του Δικαστηρίου.