Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην έδρα της Κομισιόν με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε με τον οποίο συζήτησε το πώς θα μπορούσε η Κομισιόν να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και στην προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού.
«Η συζήτηση με τον κ. Φούλε ήταν πολύ ουσιαστική, ασχοληθήκαμε με την ουσία του Κυπριακού, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση», ανέφερε. Οπως είπε, μετέφερε στον Επίτροπο κάποιες σκέψεις δικές του για το πώς θα μπορούσε η ΕΕ να είναι πιο ενεργή στις προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και πώς τα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της επίλυσης Κυπριακού. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Στέφαν Φούλε δεσμεύθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ερωτηθείς σχετικά με την εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ στην Ευρωβουλή με θέμα το «Κυπριακό Πρόβλημα στο σταυροδρόμι των εξελίξεων», ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι η επίλυση του προβλήματος δεν είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά ουσίας. Γι’ αυτό επιμένω, ανέφερε, ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν και εφόσον υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση, δηλαδή να διαπραγματευθούμε μέσα στα συμφωνηθέντα πλαίσια», είπε.
Όμως, η Τουρκία δεν δέχεται να δεσμευθεί σε λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα οδηγήσει σε ένα ενωμένο κράτος, που θα έχει μια πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από ΟΗΕ, που θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή εκπροσώπηση και μια ιθαγένεια, τόνισε. Η άρνηση της τουρκικής πλευράς να δεχθεί τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ του 2008 δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για μία σύντομη λύση, είπε. «Συνεπώς όλα είναι θέμα θέσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε.
«Εμείς, και ομιλώ ως ΑΚΕΛ και όχι ως ελληνοκυπριακή πλευρά, θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν γίνει αναφορά στα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ, τα οποία κατά την άποψη μας καθορίζουν επαρκώς τη συμφωνημένη βάση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία αρνείται τη συμπερίληψη αναφορών για την κυριαρχία, ενώ θέτει και άλλα θέματα που δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινό ανακοινωθέν, αλλά στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του προβλήματος.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θέση θα τηρήσει το ΑΚΕΛ εντός της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστερά σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη, εφόσον τεθεί επίσημα θα μας απασχολήσει και εμάς και θα πάρουμε θέση, είπε. Σημείωσε ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων (της ομάδας) και όχι μονομερών εξαγγελιών.
Ο κ. Κυπριανού συνεχίζει τις επαφές του το απόγευμα όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τη Συμπρόεδρο της ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, την εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία, Ρ. Όουμεν, το Βρετανό ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Andrew Duff, και τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάννες Σβόμποντα.