Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑΚΕΛ και ΑΗΚ αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση

ΑΚΕΛ και ΑΗΚ αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση

-

Πρόεδρος της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής, ύστερα από συνάντηση στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, όπου αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και τον προγραμματισμό για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Κυπριανού όσο και ο κ. Τσουρής επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ διότι από τη μία λαμβάνει μέρος σε έκτακτα σχέδια ασφάλειας του τόπου και από την άλλη τυχόν ιδιωτικοποίηση θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος.


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι, “μέσα στα πλαίσια των συχνών επισκέψεων που έχουμε σε ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά ιδιαίτερα στην ΑΗΚ, πραγματοποιήσαμε και σήμερα αυτήν την επίσκεψη, η οποία είχε ένα διπλό στόχο, από τη μια να ενημερωθούμε από την Αρχή για τον προγραμματισμό που υπάρχει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, και από την άλλη να διαβιβάσουμε κάποιες δικές μας θέσεις και απόψεις”.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μία φορά ότι το ΑΚΕΛ θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, και μάλιστα των κερδοφόρων, και για λόγους ευνόητους. Θέλω να το ξεκαθαρίσω, οι οργανισμοί αυτού έχουν τεράστια σημασία για την εθνική ασφάλεια του τόπου”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “η ΑΗΚ συμμετέχει σε έκτακτα σχέδια δράσης που αφορούν την ασφάλεια, και θέλω να υπενθυμίσω ότι, αν δεν ήταν η ΑΗΚ όταν συνέβη το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, το κυπριακό κράτος θα ήταν αιχμάλωτο στα χέρια του όποιου ιδιώτη ενδεχομένως να ήταν τότε ιδιοκτήτης αναφορικά με την προσπάθεια ανάκαμψης, και μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε τότε ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να τα ξεπεράσει, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην κυπριακή κοινωνία”.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης “σημαντικό το γεγονός ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν στηρίξει διαχρονικά το κράτος με χορηγίες που παρέχουν σε αυτό, και ένας ιδιώτης ουδέποτε θα λειτουργούσε με αυτόν το συγκεκριμένο τρόπο”.

“Είναι και δική μας άποψη ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να εκσυγχρονιστεί η σχετική νομοθεσία, να παραχωρηθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα διοικητικά συμβούλια, έτσι ώστε να μπορούν πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά να λαμβάνουν αποφάσεις, και βέβαια έχει τεράστια σημασία να εξασφαλιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διορίζονται τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, δηλαδή να παρέχουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι αντικειμενικοί και συμμετέχουν στα συμβούλια για να προσφέρουν υπηρεσίες, και όχι για να απολαύουν τα οποιαδήποτε οφέλη. Να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ικανότητες και διάθεση να προσφέρουν”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “συζητήσαμε και άλλα ζητήματα με τους ημικρατικούς οργανισμούς”, προσθέτοντας ότι “επιχειρείται να καλλιεργηθεί μια ψευδής εντύπωση στην κοινωνία ότι με την ιδιωτικοποίηση αυτομάτως θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος”.

“Κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα. Απλώς θα υπενθυμίσω την περίπτωση της Βουλγαρίας. Μόλις ιδιωτικοποιήθηκε ο κρατικός οργανισμός, αυξήθηκε το κόστος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος 100%, με αποτέλεσμα να γίνουν εκείνες οι μεγάλες διαδηλώσεις και να υποχρεωθεί σε παραίτηση η Κυβέρνηση. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά”, είπε.


Δήλωσε ότι, “εάν δεν μειωθεί η τιμή του καυσίμου, της πρώτης ύλης δηλαδή, δεν μπορεί να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Είπε, επίσης, ότι έχει ακούσει “με ικανοποίηση ότι ο οργανισμός σχεδιάζει σειρά από πακέτα τα οποία θα στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν πελάτες του οργανισμού, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγάλη κατανάλωση, βιομηχανικές μονάδες”, προσθέτοντας ότι “ήδη έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.

“Εμείς, ως ΑΚΕΛ, θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια του οργανισμού που στοχεύει στο να στηρίξει τις βιομηχανίες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε εξαγωγές και σε ανάπτυξη της οικονομίας. Ελπίζω και εύχομαι η ΡΑΕΚ να δει όλα αυτά τα ζητήματα μέσα σε ανοικτό πνεύμα και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια”, είπε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσουρής είπε ότι η ΑΗΚ προέβη σε σφαιρική ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ για τα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ και ότι αντηλλάγησαν απόψεις, προσθέτοντας ότι από το ΑΚΕΛ “μας έχουν διαβεβαιώσει για την πλήρη υποστήριξη που δίδουν στην ΑΗΚ”.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, ο κ. Τσουρής είπε ότι “είμαστε τόσο το Συμβούλιο, όσο και η διεύθυνση, αλλά και οι εργαζόμενοι, ομόφωνα όλοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, όχι από καπρίτσιο, αλλά επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ θα οδηγήσει άμεσα σε δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος, και θα αναπολούμε κάποτε με νοσταλγία την ύπαρξη της ΑΗΚ”.

“Η ΑΗΚ λαμβάνει μέρος σε έκτακτα σχέδια ασφάλειας του τόπου μας και αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ενός ιδιώτη. Πέραν τούτου, όταν το κράτος κινδύνευε με πτώχευση, είναι η ΑΗΚ, η Cyta και η Αρχή Λιμένων που το στήριξαν να μην πτωχεύσει, προσφέροντας του εκατοντάδες εκατομμύρια δάνειο, το οποίο μέχρι σήμερα απλώς ανανεώνουμε για να εξακολουθεί να είναι βιώσιμο το κράτος μας”, είπε.

Ο κ. Τσουρής διερωτήθηκε, επίσης, ποιος ιδιώτης θα θελήσει να επενδύσει εκατομμύρια στην ΑΗΚ για να έχει αποδόσεις πιθανόν χαμηλότερες από τον τόκο που θα μπορούσε να παίρνει εάν κατέθετε τα χρήματά του σε τράπεζα.

Αναφερόμενος στα πακέτα, ο κ. Τσουρής είπε ότι “επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο νέων διατιμήσεων που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα σημερινά δεδομένα και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει οι συμπατριώτες μας”, προσθέτοντας ότι τα σχέδια αυτά θα υποβληθούν στη ΡΑΕΚ για έγκριση, ώστε “να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι εξαγωγικές, αλλά και ο απλός καταναλωτής”.

Ο κ. Τσουρής υπενθύμισε ότι για τους απλούς καταναλωτές υπάρχει σχέδιο φωτοβολταϊκών συστημάτων και η ΑΗΚ είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Διαβάστε Επίσης