Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΤο ΑΚΕΛ απαιτεί την καλή προετοιμασία των συνομιλιών

Το ΑΚΕΛ απαιτεί την καλή προετοιμασία των συνομιλιών

-

Άντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι αυτό προϋποθέτει προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού που έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα πλαίσια που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατέθεσε ολοκληρωμένη τοποθέτηση από πλευράς ΑΚΕΛ για το πώς βλέπουμε να αρχίζουν οι συνομιλίες. «Κατά τη δική μας άποψη δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαθούν όλα εκείνα που έχουμε πετύχει διαχρονικά και ιδιαίτερα κατά την πενταετία της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και έχουν συμφωνηθεί με τον Ταλάτ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, έχει κάθε δικαίωμα να ακολουθήσει τη δική του πολιτική και το ΑΚΕΛ θα τον κρίνει με βάση τα αποτελέσματα της προσπάθειας που θα καταβάλει. «Εμείς θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την προϋπόθεση ότι θα κινηθεί στις διαχρονικές θέσεις της ε/κ πλευράς και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Με συλλογικότητα, κάτι που λυπούμαι να πω ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνουμε». Και ότι, πρόσθεσε, θα σταθεί στις βασικές αρχές πιο προσηλωμένα.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το ΑΚΕΛ να λειτουργήσει με εκδικητική μανία, ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος, όπως λειτούργησε η αντιπολίτευση επί της διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια.

«Να σταματήσει ο Αρχιεπίσκοπος να βλέπει φαντάσματα»

—————————————————————-

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου χθες βράδυ στο ΡΙΚ ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται πίσω από δημοσίευμα για χρεοκοπία της Ελληνικής Τράπεζας και της εκκλησίας, ότι το ΑΚΕΛ είναι ενοχλημένο από τα πράγματα που λέει ο Αρχιεπίσκοπος και αποφάσισε να τον γελοιοποιήσει και πλησίασε συνοδικούς για αυτό το σκοπό, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι δεν ανέμενε ποτέ ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοια όρια τοποθετήσεων.

Είναι το λιγότερο αστείο, είπε, ότι το ΑΚΕΛ ελέγχει ΜΜΕ, τα οποία επιτίθεται εναντίον του. Αντιλαμβάνεται, πρόσθεσε, ότι η επίθεση του Αρχιεπισκόπου ήταν προς την εφημερίδα ‘Πολίτης’. «Είναι το λιγότερο αστείο να το λέει αυτό το πράγμα. Ζούμε στην Κύπρο και όλοι γνωρίζουν πώς τοποθετείται το κάθε ΜΜΕ ξεχωριστά».

Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει μια φανταστική – όπως είπε – ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. «Δεν ασχολούμαστε με τον Αρχιεπίσκοπο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ο τόπος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και το ΑΚΕΛ επικεντρώνει την προσοχή του στο πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

«Δεν έχουμε χρόνο να καταστρώνουμε συνωμοτικά σχέδια για το πώς θα γελοιοποιήσουμε τον Μακαριώτατο», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθύνοντας θερμή παράκληση στον Αρχιεπίσκοπο «επιτέλους να σταματήσει να βλέπει φαντάσματα και ας συμπεριφερθεί όπως αρμόζει στον ηγέτη της κυπριακής εκκλησίας».

Σε παρατήρηση ότι πρόσφατα είχαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και λέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε εξομαλύνει την κατάσταση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα σε εκείνη τη συνάντηση. «Και ειλικρινά διερωτούμαι τι έχει μεσολαβήσει για να λέγονται όλα αυτά τα πράγματα από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου. Ειλικρινά διερωτούμαι».

Διαβάστε Επίσης