Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Ανοίξτε στους νέους το παράθυρο στη γνώση

ΓΝΩΜΕΣ: Ανοίξτε στους νέους το παράθυρο στη γνώση

-

Της Νάταλη ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Μετά και το τέλος της δεύτερης φάσης των «μερών γνωριμίας» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι αρχές των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έχουν λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας. Η ελάχιστη προσέλευση κόσμου στα πρώτα «opendays» και η μηδαμινή προσέλευση κόσμου στα δεύτερα, καταδεικνύει αυτό που ως πιο παλιοί φοιτητές διαπιστώνουμε: ότι το ύψος των διδάκτρων είναι απαγορευτικό για ένα νέο που θέλει να σπουδάσει. Μήπως κύριοι των αρχών των ιδιωτικών πανεπιστήμιων, πρέπει επιτέλους να δείτε τι πραγματικά έχει ανάγκη ένας φοιτητής;

Δεν έχει ανάγκη από πληροφορίες και υποδείξεις για τους κλάδους σπουδών. Δεν έχει ανάγκη την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να πειστεί για το τι κλάδο να ακολουθήσει. Δε χρειάζεται τις χιλιάδες ταμπέλες των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που είναι διάσπαρτες σε όλη την Κύπρο, για να αποφασίσει τι να σπουδάσει. Αυτό που χρειάζεται ένας φοιτητής είναι την οικονομική στήριξη από το πανεπιστήμιο. Θέλει κάποιον που θα του δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει τις σπουδές του, χωρίς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προφανώς περνάει, να καθίστανται ανασταλτικός παράγοντας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που φέτος έχει μειωθεί δραματικά η προσέλευση νέων φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μη ξοδεύετε τα λεφτά σας σε άσκοπα open days, ξενοδοχεία και εκδρομές. Μην επενδύετε στην πολυτέλεια! Δεν έχει ανάγκη από αυτά ο φοιτητής. Μειώστε τα δίδακτρα και βοηθήστε τους νέους να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι στη γνώση.

Στηρίξτε την απόφασή τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο, κρατώντας έτσι το επίπεδο της παιδείας στην χώρα μας ακόμη πιο ψηλά. Τα χρήματα δεν είναι αυτά που κινούν τα πάντα. Αν δεν υπάρχει η γνώση, η μόρφωση, η κατάρτιση, η παιδεία, τα χρήματα απλά θα λειτουργήσουν ως καταστροφή.

Ως φοιτήτρια και μέλος μια μέσης οικογενείας, η όποια δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στα υπέρογκα δίδακτρα που αναγκάζεται να πληρώσει, κάνω έκκληση στις αρχές των ιδιωτικών πανεπιστημίων να αφουγκραστούν τις ανησυχίες μας και ειδικά των νέων που σκέφτονται να σπουδάσουν. Θεωρώ ότι μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, το ύψος των διδάκτρων, ακόμα και με τη μείωση του 10%, δεν επιτρέπει σε ένα νέο να ξεκινήσει σπουδές.

Σας ζητώ, ως φοιτήτρια που δεν ξέρω εάν θα μπορώ να πληρώσω την επόμενη δόση στο πανεπιστήμιο, 30% μείωση στα εγκεκριμένα δίδακτρα για φέτος. Αυτό θα λύσει τα χέρια πολλών οικογενειών και θα είναι σε θέση να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές, αλλά θα είναι ανάσα και για εμάς τους πιο παλιούς φοιτητές, που βλέπουμε τις οικογένειες μας να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Σταθείτε διπλά στους φοιτητές και μη κτίζετε μπροστά τους τεραστίους τοίχους, που τους φράσουν το μέλλον. Ανοίξτε τους το μεγάλο παράθυρο στη γνώση και έτσι θα είμαστε όλοι κερδισμένοι.

*Η Νάταλη Γεωργίου είναι

4ης φοιτήτρια Νοσηλευτικής

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διαβάστε Επίσης