Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών - Η διεθνής απάντηση της Νεολαίας...

ΓΝΩΜΕΣ:18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών – Η διεθνής απάντηση της Νεολαίας στον Ιμπεριαλισμό! – Του Δημήτρη ΠΑΛΜΥΡΗ

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014

Σε μια περίοδο όπου η κυριαρχία του ιμπεριαλισμού ως συστήματος προτάσσεται ως αναπόφευκτη αλλά και ρεαλιστική, το 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) που θα πραγματοποιηθεί στις 17-23 Δεκεμβρίου στο Κίτο του Εκουαδόρ (Ισημερινός) αποτελεί την απάντηση του μαζικού νεολαιίστικου αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος διεθνώς.

Το Φεστιβάλ στο οποίο πρωταρχικό ρόλο παίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών αποτελεί μια όαση αγωνιστικότητας πάλης και διεθνισμού σε μια στιγμή που η αντι-ιμπεριαλιστική πάλη είναι τόσο επίκαιρη, όσο και επιτακτική. Το παγκόσμιο Φεστιβάλ θα γίνει ξανά ένα αγωνιστικό ραντεβού δεκάδων χιλιάδων νέων από όλο τον κόσμο, εκπροσώπων εκατομμυρίων νέων, μελών οργανώσεων νεολαίας, φοιτητικών ενώσεων, εργατικών συνδικάτων, κινημάτων ειρήνης, γυναικείων οργανώσεων και άλλων μαζικών κινημάτων. Κοινή βάση αυτής της συνολικής προσπάθειας; Η ανάγκη για διεθνή σύμπραξη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Με μια ιστορία 66 χρόνων, τα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία, τόσο ξεχωριστά όσο και σαν φεστιβαλικό κίνημα. Το κάθε Φεστιβάλ πρότασσε τις κύριες γραμμές πάλης που εξυπηρετήσουν το αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα την κάθε περίοδο: αντι-αποικιακή πάλη, αγώνας έναντι σε δικτατορικά καθεστώτα, αλληλεγγύη σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, διεθνή ύφεση, αγώνας ενάντια στον πόλεμο, πρόταξη της ειρήνης και της φιλίας των λαών κτλ. Τις προτεραιότητες δηλαδή που πρότασσε και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) με την οποία το Φεστιβαλικό κίνημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο.

Όλα μαζί όμως τα Φεστιβάλ, όπως ακριβώς και η ΠΟΔΝ, παρά τις ιστορικές προτεραιότητες που πρότασσαν, χαρακτηρίζονται από την αντι-ιμπεριαλιστική γραμμή πάλης που έθεταν ως κοινή συνισταμένη στην ανάλυση και επίτευξη των επιμέρους στόχων τους. Στο σημείο αυτό ακριβώς εστιάζεται και η διαχρονικότητα των Φεστιβάλ. Γιατί ήταν και είναι ο ιμπεριαλισμός η γενεσιουργός αιτία όλων των επιμέρους ζητημάτων τα οποία προτάσσουν τα Φεστιβάλ. Απλούστατα γιατί ιμπεριαλισμός και ειρήνη είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Το ίδιο ασυμβίβαστα είναι ο ιμπεριαλισμός με τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τα εργατικά δικαιώματα, το γυναικείο ζήτημα όπως και τόσα άλλα ζητήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην πρόγραμμα και τη σημασία ενός ΠΦΝΦ.

Σήμερα, εν μέσω της μεγαλύτερης καπιταλιστικής κρίσης στη ιστορία, εν μέσω όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων αλλά και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οι οποίοι οδηγούν σε μια ακραία επιθετικότητα τόσο σε κοινωνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, το Φεστιβαλικό κίνημα καλείται να θέσει τα ζητήματα ως τα κύρια στην ατζέντα του. Πάντα κάτω από την οπτική της αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης και του βασικού τους στόχου: της ανατροπής του ιμπεριαλισμού.

Έτσι ακριβώς και το 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών καλείται να συζητήσει τις αιτίες τις καπιταλιστικής κρίσης αλλά και τα αποτελέσματα της όπως και της πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα αλλά και τις διεξόδους. Βέβαια διεξόδους στη βάση των συμφερόντων των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων. Το τελευταίο έχει την ιδιαίτερη σημασία του, καθώς η πολιτική που ασκούν τόσο κυβερνήσεις όσο και διεθνείς ιμπεριαλιστική οργανισμοί και δομές όπως η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ κτλ, επιδιώκουν διέξοδο για τα μονοπώλια και εις βάρος των εργαζομένων. Η οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου οδηγεί στην ανεργία ή την επισφαλή εργασία, ρημάζει τα εργασιακά δικαιώματα, αφαιρεί λαϊκές κατακτήσεις, κεκτημένα, προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και σε τομείς όπως η υγεία. Μπροστά σε αυτή την επίθεση των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών, το 18ο ΠΦΝΦ καλείται να δώσει την ισχυρή απάντηση του νεολαιίστικου κινήματος πως αυτός δεν είναι ο δρόμος των λαών.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου η ΕΕ κυριαρχεί και πρωτοστατεί στην προώθηση των πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών με τη συμμετοχή και σύμπραξη των εθνικών κυβερνήσεων, η συμμετοχή της περιφέρειας μας στο Φεστιβάλ έχει τη δική της σημασία. Κυρίως στην ανταλλαγή των εμπειριών πάλης, στην σύγκλιση απόψεων και στόχων αλλά και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών που αγωνίζονται υπό παρόμοιες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ καλείται για ακόμη μια φορά να θέσει το πρωταρχικό ζήτημα της ειρήνης. Ένα σύνθημα που παραμένει διαχρονικά κυρίαρχο από το πρώτο Φεστιβάλ το 1947 στην Πράγα. Η σημερινή πραγματικότητα επιβεβαιώνει την φύση του ιμπεριαλισμού ως γενεσιουργό αιτίων πολέμων. Η καπιταλιστική κρίση πιέζει τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για κέρδη και κυριαρχία επί ενεργειακών πηγών και οδών. Σε αυτή ακριβώς την αρχή βρίσκεται και η αιτία των επιθέσεων στη Συρία, των ανακατατάξεων και των σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή αλλά και των πολεμικών μετώπων στο Μάλι, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η εθνική και λαϊκή κυριαρχία παραβιάζονται και αγνοούνται καθημερινά. Την ίδια στιγμή που έννοιες όπως δημοκρατία και η ελευθερία χρησιμοποιούνται ως το πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αιματοκυλίσματα, χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Δυτική Σαχάρα, η Κύπρος και άλλες βρίσκονται κάτω από κατοχή με τη στήριξη του ιμπεριαλισμού. Σε όλους αυτούς τους Λαούς το Φεστιβάλ θα δείξει για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του όπως και θα απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα αναδείξει όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και ζητήματα που συνδέονται γενικότερα με κάθε πτυχή της πάλης της νεολαίας για το μέλλον που της αξίζει. Έτσι το Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο στο διεθνές κίνημα. Το Φεστιβάλ θα αποτελέσει κάλεσμα αλλά και έπαλξη αγώνα για ανατροπή του Ιμπεριαλισμού.

Μέσα από συζητήσεις, συνέδρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, νέοι και νέες από όλο τον κόσμο θα ενώσουν τις φωνές τους για το μέλλον της ειρήνης της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού. Στην καρδία του Εκουαδόρ μιας χώρας που τολμά να αμφισβητεί του ιμπεριαλιστικές επιβουλές, στην Λατινοαμερικάνικη περιφέρεια των ισχυρών αντι-ιμπεριαλιστικών κινημάτων και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων το 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ θα αφήσει τη δική του σφραγίδα στην ιστορία και στην πάλη των λαών.

Δημήτρης Παλμύρης

Πρόεδρος Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής 18ου ΠΦΝΦ – Εκουαδόρ 2013

Πρόεδρος ΠΟΔΝ

Μέλος ΚΣ ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης