Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, και όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους φορείς εργάζεται εντατικά ώστε σε 340 μέρες από σήμερα να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύγχρονο, βιώσιμο, λειτουργικό και ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, είπε σήμερα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Θωμάς Αντωνίου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2019, και την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για τα προσχέδια των Κανονισμών για τους Προσωπικούς και  Ειδικούς Ιατρούς, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι "εμείς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, όπως καθορίζεται στο Νόμο του ΓεΣΥ, δηλαδή την διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας, όταν και όποτε την χρειάζονται". 
 
Απέχουμε, ανέφερε, μόνο 340 μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ του οποίου  η φιλοσοφία, οι αρχές, η αρχιτεκτονική, το οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης καθορίστηκαν στο Νόμο που ομόφωνα ψηφίστηκε από την Βουλή πριν από ένα χρόνο.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημείωσε, αποτελεί τη διασφάλιση και υλοποίηση του  δικαιώματος στην υγεία για όλους χωρίς δυσμενείς διακρίσεις ή περιορισμούς στη βάση των θεμελιωδών αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας στην πρόσβαση και του δικαιώματος επιλογής.

"Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στη βάση των αναγκών τους και όχι στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων τους, χωρίς να κινδυνεύουν να περιπέσουν σε οικονομική δυσπραγία. Ο κάθε συμπολίτης μας γίνεται δικαιούχος από την στιγμή της γέννησης του και καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, προϋπάρχουσων ή χρόνιων παθήσεων.  Αυτό το Νόμο, αυτές τις αρχές και αυτούς τους στόχους υπηρετούμε", πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου, σημείωσε ο κ. Αντωνίου, ο Οργανισμός ετοίμασε λεπτομερή καταγραφή των δράσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Σύστημα Πληροφορικής (Σ.Π)
-------------
Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, το Σ.Π. αποτελεί το βασικότερο προαπαιτούμενο και το μεγαλύτερο έργο προετοιμασίας του ΓεΣΥ. 15 μήνες μετά την υπογραφή των συμβολαίων έχει αρχίσει η παραλαβή των παραδοτέων και το έργο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν εξαρχής καθοριστεί.
 
Κανονιστικό πλαίσιο
-----------
Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τα προσχέδια κανονισμών που αφορούν στις  συμπληρωμές και στον τρόπο είσπραξης των εισφορών.

Την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η δημοσίευση των προσχεδίων κανονισμών που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των Προσωπικών Ιατρών και των Ειδικών Ιατρών στα πλαίσια του ΓεΣΥ, και ξεκίνησε η σχετική δημόσια διαβούλευση.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο  θα οδηγηθούν σε δημόσια διαβούλευση τα προσχέδια κανονισμών για τα φάρμακα, τους φαρμακοποιούς, τα εργαστήρια και τους δικαιούχους.

Έτσι, το Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση των προσχεδίων στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής με στόχο να  ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία που αφορά στην 1η φάση του ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.

 Διαβουλεύσεις με παρόχους υπηρεσιών υγείας
------------
Τον Οκτώβριο του 2017, είπε ο κ. Αντωνίου, ο Οργανισμός ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς των Προσωπικών και των Ειδικών  Ιατρών.

Ταυτόχρονα, τροχοδρομήθηκαν οι διαβουλεύσεις για τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν και οι διαβουλεύσεις με τα εργαστήρια.

 Ενημέρωση των πολιτών και Παρόχων Υπηρεσιών- Επικοινωνιακή στρατηγική
--------------
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, είπε πως ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της στρατηγικής επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί  η  προσφορά για την υλοποίηση της στρατηγικής με στόχο τον Οκτώβριο να αρχίσει η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για το ΓεΣΥ.

Εγγραφή  παρόχων υπηρεσιών υγείας και δικαιούχων
------------
Μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αρχίσει  η εγγραφή των Προσωπικών Ιατρών

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής των Προσωπικών Ιατρών θα αρχίσει η εγγραφή των δικαιούχων στους καταλόγους τους

Αρχές του 2019 θα αρχίσει  η εγγραφή των Ειδικών Ιατρών, των Φαρμακοποιών και των εργαστηρίων

Σύσταση συμβουλευτικών σωμάτων
-----------------
Μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουν συσταθεί όλες οι επιτροπές που προβλέπονται από το Νόμο όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Φαρμάκων, η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων και η Επιτροπή Ελέγχου. Επίσης από την 1η Μαρτίου 2019 θα διοριστεί ο Επίτροπος Εποπτείας.

Κατάληξη
----------
Τον Μάρτιο του 2019 θα αρχίσει η καταβολή εισφορών, οι οποίες θα εισπράττονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Φορολογίας και το Γενικό Λογιστήριο.

Την 1η Ιουνίου 2019 θα αρχίσει η παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια του ΓεΣΥ: Συγκεκριμένα η 1η φάση του ΓεΣΥ αφορά στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες που παρέχονται από: Προσωπικούς Ιατρούς, Ειδικούς Ιατρούς, Φαρμακεία και Εργαστήρια.

Την 1η Ιουνίου 2020 τίθεται σε εφαρμογή ολόκληρο το ΓεΣΥ με πιο σημαντική την ένταξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Νεαρός σέρφερ έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία
  Νεαρός σέρφερ έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία Νεαρός έχασε τη ζωή του το πρωί του Σαββάτου από επίθεση καρχαρία, ενώ έκανε σέρφινγκ στο Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης. Λουόμενοι μετέφεραν στην παραλία τον άτυχο σέρφερ, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να τον κρατήσουν στη ζωή.
 • ΜΕΞΙΚΟ: Φονικό λιντσάρισμα! Έκαψαν ζωντανούς δυο άνδρες από παρεξήγηση!
  ΜΕΞΙΚΟ: Φονικό λιντσάρισμα! Έκαψαν ζωντανούς δυο άνδρες από παρεξήγηση! Εξαγριωμένο πλήθος χωρικών μιας μικρής πόλης στο κεντρικό Μεξικό έκαψε ζωντανούς δύο άνδρες τους οποίους μπέρδεψαν με φερόμενους απαγωγείς παιδιών, ανέφεραν σήμερα τοπικές αρχές.
 • ΓΕΝΟΒΑ: 35 νεκροί από στην κατάρρευση γέφυρας σε αυτοκινητόδρομο
  ΓΕΝΟΒΑ: 35 νεκροί από στην κατάρρευση γέφυρας σε αυτοκινητόδρομο Οδογέφυρα στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο A10, που βρίσκεται λίγο έξω από την Γένοβα και οδηγεί στη Γαλλία, κατέρρευσε σήμερα στις 11 το πρωί [τοπική ώρα]. Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανήλθε σε 35, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.
 • ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ: Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
  ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ: Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας «Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν εναντίον εκείνων, οι οποίοι μας επετέθησαν προδοτικώς στο Περλ Χάρμπορ, οι οποίοι εβασάνισαν τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι παρεβίασαν όλους τους νόμους του διεθνούς δικαίου… Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν διά να συντομεύσωμεν τον πόλεμον… Θα τη χρησιμοιήσωμεν και πάλιν. Μόνο η συνθηκολόγησις της Ιαπωνίας θα μας σταματήση. Τους ώμους μας βαραίνει τεραστία ευθύνη. Ευχαριστούμεν τον θεόν, διότι είμεθα εμείς, και όχι ο εχθρός, που τη φέρομεν. Και παρακαλούμεν τον θεόν, να μας φωτίση εις τη…
 • Τουλάχιστον 76 νεκροί από τη φωτιά στην Αττική! «Πρόκειται για εμπρησμό - Ήταν ανθρώπινο χέρι»
  Τουλάχιστον 76 νεκροί από τη φωτιά στην Αττική! «Πρόκειται για εμπρησμό - Ήταν ανθρώπινο χέρι» ΑΘΗΝΑ - Δύο ακόμη άνθρωποι, δύο ηλικιωμένοι, εντοπίστηκαν νεκροί από τους άνδρες των ΕΜΑΚ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που σάρωσε τις περιοχές Ραφήνα, Ν. Βουτζά και Μάτι, το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς, ανέρχεται στους 76. Πολλοί εκφράζουν πλέον φόβους ακόμη και για τριψήφιο αριθμό θυμάτων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top