Αποκαΐδια και στάχτες μετρά η περιοχή της Τυλληρίας μετά τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Συντηρητή Δασών στο Τμήμα Δασών, Σάββα Ιεζεκιήλ, από την πυρκαγιά κάηκε μια έκταση περίπου 30 εκτάρια από πεύκα. Η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για πεύκα που έχουν μέση ηλικία τα 60 χρόνια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το χώρο της πυρκαγιάς, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος των πεύκων της περιοχής είχε καεί το 1974, αλλά υπήρχαν και μεγάλα πεύκα τα οποία παρέμειναν εν ζωή την περίοδο εκείνη για να βρεθούν στο διάβα της φωτιάς τώρα.

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά κάηκαν και θάμνοι.

Ο κ. Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα με χρονολογικό σειρά, λέγοντας ότι το πρώτο μήνυμα “το πήραμε χθες στις 18:15 από το πυροφυλάκιο του Τράγωνα και στις 18:18 ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών”, προσθέτοντας πως άμεσα εφαρμόστηκε το σχέδιο “Αστραπή”, το οποίο προνοεί την άμεση εμπλοκή όλων των δασικών σταθμών της δασικής περιφέρειας Πάφου. Αμεσα, συνέχισε, “ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κίνησε τις περιφέρειες Λευκωσίας, Τροόδους και Λεμεσού”.

Επίσης, πρόσθεσε, κινήθηκαν τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεδομένου της απόστασης και της απομόνωσης που έχει η περιοχή και ο δασικός σταθμός του Πύργου, έπρεπε – όπως είπε- να προστρέξουν άμεσα όλοι οι σταθμοί της δασικής περιφέρειας Πάφου.

Ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως σημαντική ήταν και η συμβολή της Αστυνομίας, με τη μεταφορά ειδικής ομάδας δασοπυροσβεστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του Στρουμπιού.

Επίσης, κλήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες επαρχίες, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο, αλλά είχαν εμπλακεί άμεσα 150 δασοπυροσβέστες, 60 δασικοί υπάλληλοι, τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, 12 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, 8 μικρά πυροσβεστικά οχήματα και 6 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Περιορίσαμε όσο μπορούσαμε την έκταση ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά που μπορούμε να είχαμε, σημείωσε.

Ακολούθως, ο κ. Ιεζεκιήλ συνεχάρη και ευχαρίστησε «από καρδιάς» τους δασικούς υπαλλήλους και τους δασοπυροσβέστες, που έδωσαν το μέγιστο των δυνάμεων τους στο να περιοριστεί η φωτιά, οι οποίοι – όπως ανέφερε- εργάστηκαν μέχρι τις μεσονύκτιες ώρες.

Επιπρόσθετα ευχαριστίες εξέφρασε προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη βοήθεια που παρείχε, αλλά και προς τους πολιτικούς προϊσταμένους που έδωσαν κάθε άμεση στήριξη στο δύσκολο έργο το οποίο κλήθηκαν χθες να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενο με το έργο κατάσβεσης σ’ αυτή τη δύσβατη περιοχή.

Εκτίμησε δε πως η εκδήλωση της φωτιάς οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια, αφού αυτή προκλήθηκε στην καρδιά του δάσους Πάφου και δεν μπορεί να γίνει τυχαία.

“Πέρσι ξέσπασε ακόμη μια πυρκαγιά απέναντι μας, που αυτό μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι είναι κακόβουλη αυτή η πυρκαγιά” κατέληξε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πυρκαγιές σε Πέγεια και Κελλιά έθεσαν σε κινητοποίηση χθες την Πυροσβεστική
  Πυρκαγιές σε Πέγεια και Κελλιά έθεσαν σε κινητοποίηση χθες την Πυροσβεστική Πέραν των τριών δεκαρίων κατέκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στην περιοχή «Ελιά του Βατάνη» στην Πέγεια, με την Πυροσβεστική να μην αποκλείει το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανταποκρίθηκε ο πυροσβεστικός σταθμός Πάφου και ο Αγροτικός Πυροσβεστικός Σταθμός Πέγειας με τρία πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 19.01.
 • Κλιματική αλλαγή, πριν 500 εκ χρόνια, είχαν προκαλέσει και τα πρώτα ζώα της γης
  Κλιματική αλλαγή, πριν 500 εκ χρόνια, είχαν προκαλέσει και τα πρώτα ζώα της γης Δεν έχουν υπάρξει μόνο οι άνθρωποι υπεύθυνοι για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Κάτι ανάλογο είχε προκαλέσει σταδιακά και η εξέλιξη των πρώτων ζώων του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-βελγική επιστημονική μελέτη. Τα πρώτα πλάσματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους μέσα στο νερό κατά την Κάμβρια περίοδο πριν από 520 έως 540 εκατομμύρια χρόνια, άρχισαν να διασπούν την οργανική ύλη των μικροοργανισμών που σκέπαζε το βυθό των θαλασσών.
 • ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – Καύσωνας ενόψει! Συστάσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – Καύσωνας ενόψει! Συστάσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων που εξέδωσε, ενημερώνει όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.
 • Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα
  Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα Αποκαΐδια και στάχτες μετρά η περιοχή της Τυλληρίας μετά τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Συντηρητή Δασών στο Τμήμα Δασών, Σάββα Ιεζεκιήλ, από την πυρκαγιά κάηκε μια έκταση περίπου 30 εκτάρια από πεύκα. Η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για πεύκα που έχουν μέση ηλικία τα 60 χρόνια. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το χώρο της πυρκαγιάς, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος των πεύκων της περιοχής είχε καεί το 1974, αλλά υπήρχαν και μεγάλα…
 • Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Πύργο Τηλλυρίας και σύλληψη 35χρονου για την πρόκληση της
  Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Πύργο Τηλλυρίας και σύλληψη 35χρονου για την πρόκληση της Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Πύργο Τηλλυρίας σύμφωνα με τον Χρίστο Χρίστου Εκπρόσωπο Τύπου και Α’ Συντηρητής Δασών προσθέτοντας πως από τις πρώτες ενδείξεις διαφαίνεται πως πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια ενώ στην περιοχή επιχείρησαν πέραν των 250 αντρών. Σε μια νέα εξέλιξη για την πρόκληση της φωτιάς η Αστυνομία συνέλαβε έναν 35χρονο. Ο κ. Χρίστου είπε πως η φωτιά κατέκαυε 30 εκτάρια πυκνού πευκοδάσους ενώ για την κατάσβεση της κινήθηκαν 40 οχήματα του…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top