Αποκαΐδια και στάχτες μετρά η περιοχή της Τυλληρίας μετά τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Συντηρητή Δασών στο Τμήμα Δασών, Σάββα Ιεζεκιήλ, από την πυρκαγιά κάηκε μια έκταση περίπου 30 εκτάρια από πεύκα. Η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για πεύκα που έχουν μέση ηλικία τα 60 χρόνια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το χώρο της πυρκαγιάς, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος των πεύκων της περιοχής είχε καεί το 1974, αλλά υπήρχαν και μεγάλα πεύκα τα οποία παρέμειναν εν ζωή την περίοδο εκείνη για να βρεθούν στο διάβα της φωτιάς τώρα.

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά κάηκαν και θάμνοι.

Ο κ. Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα με χρονολογικό σειρά, λέγοντας ότι το πρώτο μήνυμα “το πήραμε χθες στις 18:15 από το πυροφυλάκιο του Τράγωνα και στις 18:18 ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών”, προσθέτοντας πως άμεσα εφαρμόστηκε το σχέδιο “Αστραπή”, το οποίο προνοεί την άμεση εμπλοκή όλων των δασικών σταθμών της δασικής περιφέρειας Πάφου. Αμεσα, συνέχισε, “ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κίνησε τις περιφέρειες Λευκωσίας, Τροόδους και Λεμεσού”.

Επίσης, πρόσθεσε, κινήθηκαν τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεδομένου της απόστασης και της απομόνωσης που έχει η περιοχή και ο δασικός σταθμός του Πύργου, έπρεπε – όπως είπε- να προστρέξουν άμεσα όλοι οι σταθμοί της δασικής περιφέρειας Πάφου.

Ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως σημαντική ήταν και η συμβολή της Αστυνομίας, με τη μεταφορά ειδικής ομάδας δασοπυροσβεστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του Στρουμπιού.

Επίσης, κλήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες επαρχίες, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο, αλλά είχαν εμπλακεί άμεσα 150 δασοπυροσβέστες, 60 δασικοί υπάλληλοι, τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, 12 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, 8 μικρά πυροσβεστικά οχήματα και 6 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Περιορίσαμε όσο μπορούσαμε την έκταση ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά που μπορούμε να είχαμε, σημείωσε.

Ακολούθως, ο κ. Ιεζεκιήλ συνεχάρη και ευχαρίστησε «από καρδιάς» τους δασικούς υπαλλήλους και τους δασοπυροσβέστες, που έδωσαν το μέγιστο των δυνάμεων τους στο να περιοριστεί η φωτιά, οι οποίοι – όπως ανέφερε- εργάστηκαν μέχρι τις μεσονύκτιες ώρες.

Επιπρόσθετα ευχαριστίες εξέφρασε προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη βοήθεια που παρείχε, αλλά και προς τους πολιτικούς προϊσταμένους που έδωσαν κάθε άμεση στήριξη στο δύσκολο έργο το οποίο κλήθηκαν χθες να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενο με το έργο κατάσβεσης σ’ αυτή τη δύσβατη περιοχή.

Εκτίμησε δε πως η εκδήλωση της φωτιάς οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια, αφού αυτή προκλήθηκε στην καρδιά του δάσους Πάφου και δεν μπορεί να γίνει τυχαία.

“Πέρσι ξέσπασε ακόμη μια πυρκαγιά απέναντι μας, που αυτό μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι είναι κακόβουλη αυτή η πυρκαγιά” κατέληξε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Αισθητός σε όλη την Κύπρο σεισμός 5,5 ρίχτερ, με επίκεντρο την Πόλη Χρυσοχούς
  Αισθητός σε όλη την Κύπρο σεισμός 5,5 ρίχτερ, με επίκεντρο την Πόλη Χρυσοχούς  Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, στις 09:21 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M=5,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
 • Οκτώ πυρκαγιές εξερράγησαν χθες στην επαρχία Πάφου
  Οκτώ πυρκαγιές εξερράγησαν χθες στην επαρχία Πάφου Υπό έλεγχο τέθηκαν χτες οι οκτώ πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε αγροτικές περιοχές της Επαρχίας Πάφου παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις ορεινές κοινότητες με αποτέλεσμα να θέσουν σε άμεση κινητοποίηση την πυροσβεστική υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. Οι καιρικές συνθήκες χθες ήταν διαφορετικές αφού στην παραλιακή περιοχή της Πάφου επικρατούσε ηλιοφάνεια, ενώ στα ημιορεινά και ορεινά σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις .
 • Έκταση περίπου τριών δεκαρίων κατάκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες παρά το χωριό Ασκάς
  Έκταση περίπου τριών δεκαρίων κατάκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες παρά το χωριό Ασκάς Συνολική έκταση περίπου τριών δεκαρίων κατάκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 15.25 παρά το χωριό Ασκάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ώρα 15.25 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων (κωνοφόρα, ελιές και αμυγδαλιές) παρά το χωριό Ασκάς. Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου Παλαιχωρίου και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λακατάμιας με σύνολο δύο πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 16.56. Στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα…
 • Σε κατάσταση «Κόκκινου Συναγερμού» για τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
  Σε κατάσταση «Κόκκινου Συναγερμού» για τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών Το Τμήμα Δασών με ανακοίνωση του πληροφορεί το κοινό ότι οι επικρατούσες συνθήκες καύσωνα έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδα «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ». Ταυτόχρονα απευθύνει για μια ακόμη φορά θερμότατη έκκληση στο κοινό να αποφύγει πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά καθώς και για συνεργασία.
 • ΚΟΤ: Χώροι υγιεινής για περιηγητές σε υπεραστικούς και αγροτικούς δρόμους
  ΚΟΤ: Χώροι υγιεινής για περιηγητές σε υπεραστικούς και αγροτικούς δρόμους O Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ανταποκρινόμενος, όπως αναφέρει, στην ανάγκη που διαπιστώθηκε από τους περιηγητές για τη δυνατότητα χρήσης χώρων υγιεινής σε υπεραστικούς και αγροτικούς δρόμους, ανακοίνωσε χώρους υγιεινής τους οποίους το κοινό μπορεί, κατά τη διέλευση του, να χρησιμοποιεί σε αδειούχα κέντρα αναψυχής.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top