Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Πύργο Τηλλυρίας  σύμφωνα με τον Χρίστο Χρίστου Εκπρόσωπο Τύπου και Α’ Συντηρητής Δασών προσθέτοντας πως από τις πρώτες ενδείξεις διαφαίνεται πως πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια ενώ στην περιοχή επιχείρησαν πέραν των 250 αντρών.

Σε μια νέα εξέλιξη για την πρόκληση της φωτιάς η Αστυνομία συνέλαβε έναν 35χρονο.

Ο κ. Χρίστου είπε πως η φωτιά κατέκαυε 30 εκτάρια πυκνού πευκοδάσους ενώ για την κατάσβεση της κινήθηκαν 40 οχήματα του Τμήματος Δασών , 10 οχήματα των άλλων υπηρεσιών της Δημοκρατίας δηλαδή Πυροσβεστική υπηρεσία, EKAM, Πολιτική άμυνα και Ταμείο Θήρας .

Επίσης οι εθελοντές – όπως είπε- προσέτρεξαν στο μέρος για βοήθεια αλλά και η Μονή Κύκκου η οποία έστειλε πυροσβεστικό όχημα επανδρωμένο με άνδρες του εθελοντικού σώματος ΕΤΕΑ.

Επιπρόσθετα ο κ. Χρίστου ανέφερε πως χτες το απόγευμα επιχείρησαν τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών και τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα της ΚΔ.

Στο μέρος αυτή τη στιγμή συνέχισε, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο μέρος σε μια προσπάθεια να ανοίξουν αντιπυρικές λωρίδες γύρω από περίμετρό της πυρκαγιάς ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χρίστου είπε πως υπήρχε ένας μικρός τραυματισμός ενός Δασικού υπαλλήλου που υπέστη μικρά εγκαύματα ο οποίος ωστόσο αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών επέστρεψε στην σκηνή.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η πυρκαγιά μαίνονταν χτες σε  τρία διαφορετικά μέτωπα  στην βορειοδυτική πλευρά του δάσους  της Πάφου, ανάμεσα στον Πάνω Πύργο Τυλληρίας και τον Σταυρό της Ψώκας.

Αισιοδοξία προκάλεσε  το γεγονός ότι  οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή από το απόγευμα της Πέμπτης κόπασαν τη νύχτα  και οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή  εκτίμησαν  ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τίθονταν υπό έλεγχο .

Σε ετοιμότητα για να συνδράμουν  στην κατάσβεση της πυρκαγιάς  ήταν από την πρώτη στιγμή και δυνάμεις από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

 Η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά  ξέσπασε αργά χτες  το απόγευμα σε δασική περιοχή στην  τοποθεσία «Αγία Παρασκευή» και επεκτάθηκε γρήγορα προς την τοποθεσία «φλούδι»  , ανάμεσα στον Πάνω Πύργο και τον Σταυρό της Ψωκας , πιο κοντά προς τον Πάνω Πύργο.

Τόσο η πυροσβεστική υπηρεσία όσο και το τμήμα δασών κάλεσαν από την πρώτη στιγμή  προσωπικό που δεν εργαζόταν προκειμένου να ριχθούν μεγάλες δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο για να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης της δημοκρατίας που επιχειρούσαν στην περιοχή αποσύρθηκαν μόλις έπεσε το φως και για την κατάσβεση της συνέχισαν οι επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν  από τα κατεχόμενα στην περιοχή του Λιμνίτη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή της πυρκαγιάς συγκεντρώθηκαν  δυνάμεις για να κατασβέσουν την φωτιά  σε περίπτωση που περνούσε  στα κατεχόμενα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ανησυχίες Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για την ανέγερση ψηλών κτηρίων
  Ανησυχίες Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για την ανέγερση ψηλών κτηρίων Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θέτει προς τους αρμόδιους το ερώτημα, κατά πόσο οι υποδομές των πόλεων της Κύπρου είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ψηλών κτηρίων, τα οποία προγραμματίζεται να ανεγερθούν στην Κύπρο. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι αιτήσεις για ψηλά κτήρια έχουν ξεπεράσει τις 80 είτε αυτές έχουν μελετηθεί και αδειοδοτηθεί, είτε εκκρεμούν.
 • Πυρκαγιές σε Πέγεια και Κελλιά έθεσαν σε κινητοποίηση χθες την Πυροσβεστική
  Πυρκαγιές σε Πέγεια και Κελλιά έθεσαν σε κινητοποίηση χθες την Πυροσβεστική Πέραν των τριών δεκαρίων κατέκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στην περιοχή «Ελιά του Βατάνη» στην Πέγεια, με την Πυροσβεστική να μην αποκλείει το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανταποκρίθηκε ο πυροσβεστικός σταθμός Πάφου και ο Αγροτικός Πυροσβεστικός Σταθμός Πέγειας με τρία πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 19.01.
 • Κλιματική αλλαγή, πριν 500 εκ χρόνια, είχαν προκαλέσει και τα πρώτα ζώα της γης
  Κλιματική αλλαγή, πριν 500 εκ χρόνια, είχαν προκαλέσει και τα πρώτα ζώα της γης Δεν έχουν υπάρξει μόνο οι άνθρωποι υπεύθυνοι για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Κάτι ανάλογο είχε προκαλέσει σταδιακά και η εξέλιξη των πρώτων ζώων του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-βελγική επιστημονική μελέτη. Τα πρώτα πλάσματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους μέσα στο νερό κατά την Κάμβρια περίοδο πριν από 520 έως 540 εκατομμύρια χρόνια, άρχισαν να διασπούν την οργανική ύλη των μικροοργανισμών που σκέπαζε το βυθό των θαλασσών.
 • ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – Καύσωνας ενόψει! Συστάσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – Καύσωνας ενόψει! Συστάσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων που εξέδωσε, ενημερώνει όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.
 • Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα
  Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα Αποκαΐδια και στάχτες μετρά η περιοχή της Τυλληρίας μετά τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Συντηρητή Δασών στο Τμήμα Δασών, Σάββα Ιεζεκιήλ, από την πυρκαγιά κάηκε μια έκταση περίπου 30 εκτάρια από πεύκα. Η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για πεύκα που έχουν μέση ηλικία τα 60 χρόνια. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το χώρο της πυρκαγιάς, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος των πεύκων της περιοχής είχε καεί το 1974, αλλά υπήρχαν και μεγάλα…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top