Ως ιστορική στιγμή, η οποία κλείνει μια χρόνια πληγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτικό οπορτουνισμό», που διακρίνεται από διαρκείς αλλαγές στάσης.

«Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης τής χώρας σάς ενδιαφέρει, ούτε η εξασφάλιση ενός ηγετικού ρόλου στα Βαλκάνια, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε η ρύθμιση του ελληνικού χρέους», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, και πρόσθεσε ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πτώση αυτής της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια, στα οποία εσείς βάλατε τη χώρα».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για μια διπλή συγκυρία ιστορικής σημασίας για τη χώρα, αναφερόμενος αφενός στο «πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας στην ανάκαμψη» και αφετέρου στην «ενίσχυση της διεθνούς θέσης της, μέσα από την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στα βόρεια σύνορά της».

Αμφισβητώντας το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνία «διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα αντίστοιχα, κατοπτρικά επιχειρήματα υποστηρίζουν ο Νικολά Γκρουέφσκι και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ στην πΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενισχύει την «ακραία εθνικιστική και εμπρηστική ρητορική» για μικροκομματικούς σκοπούς.

«Η αλήθεια είναι ότι με αυτή την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό επιλέξατε να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας, να νομιμοποιήσετε την ακραία εμπρηστική εθνικιστική ρητορική και να αφήσετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εσμό της ακροδεξιάς ρητορικής και στους υμνητές της χούντας μέσα στο άντρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «όμηρο της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και του κ. Σαμαρά». «Εσείς διχάζετε τους Έλληνες στο όνομα της διχοτομημένης σας παράταξης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει σοβαρά επιχειρήματα αποδόμησης της συμφωνίας, καθώς αυτή εμπεριέχει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όσα υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και τα οποία στη συνέχεια αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της εθνικής γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία πέτυχε την προϋπόθεση τής συνταγματικής αναθεώρησης από την πλευρά της πΓΔΜ, την οποία καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση δεν είχε επιτύχει, όπως υποστήριξε. Παράλληλα τόνισε ότι «σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους», ενώ αναφορικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της πΓΔΜ ανέφερε ότι κερδήθηκε η προσθήκη «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», δίπλα στο «Μακεδόνας» που αποτελεί σήμερα την αποκλειστική ένδειξη υπηκοότητας στα διαβατήρια των πολιτών της πΓΔΜ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Άρθρο 7 της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διασφαλίστηκε η «απόλυτη και ρητή διαφοροποίηση από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά και η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αλλαγές μνημείων και συμβόλων, όπως ορίζονται στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «εντός έξι μηνών σε όποιο δημόσιο χώρο υπάρχει το αστέρι της Βεργίνας θα αποκαθηλωθεί». Ακόμα, οι όποιες αναφορές σε «μειονότητες» εκτός των συνόρων της πΓΔΜ υπάρχουν στο Σύνταγμά της θα εξαλειφθούν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Εσείς που για τόσα χρόνια διαπραγματεύεστε καταφέρατε τίποτε από όλα αυτά;», είπε ο κ. Τσίπρας προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι «το πρόβλημά σας δεν είναι ότι η συμφωνία είναι κακή, αλλά ότι υπάρχει συμφωνία, και ακόμα περισσότερο ότι είναι μια καλή συμφωνία».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά στοιχείων που, σύμφωνα με τον ίδιο, τεκμηριώνουν ότι η συμφωνία υπηρετεί την εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων των άλλων κρατών (erga omnes)».

«Αρνούμαι να δεχτώ τη φοβική αντίληψη για την πατρίδα. Αναλαμβάνω την ευθύνη για να γίνει η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια», είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Όπρα Γουίνφρεϊ: «Θα με σκότωνε» αν έκανα αυτό που μου ζητούν πολλοί Αμερικανοί να κάνω... Χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ
  Όπρα Γουίνφρεϊ: «Θα με σκότωνε» αν έκανα αυτό που μου ζητούν πολλοί Αμερικανοί να κάνω... Χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ Η 64χρονη «βασίλισσα» των ΜΜΕ πόζαρε αυτόν τον μήνα για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue με μια υπέροχη τουαλέτα της Stella McCartney Η Όπρα Γουίνφρεϊ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις αμερικανικές εκλογές του 2020, αφού πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ «θα την σκότωνε».
 • ΤΟΥΡΚΙΑ: Άρχισε και πάλι τις εκκαθαρίσεις ο νεοσουλτάνος Ερντογάν…!
  ΤΟΥΡΚΙΑ: Άρχισε και πάλι τις εκκαθαρίσεις ο νεοσουλτάνος Ερντογάν…! Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 192 στρατιωτικούς υπαλλήλους σε επιχειρήσεις με στόχο φερόμενους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
 • Νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο – Καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία
  Νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο – Καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία Με νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο, καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία αλλά και αιματηρά επεισόδια ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφαλίζει το 54% των ψήφων μετά την ενσωμάτωση του 85% στις προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου.
 • Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ: Ο χάρτης των εκλογών – Όλοι οι υποψήφιοι, όλα τα σενάρια
  Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ: Ο χάρτης των εκλογών – Όλοι οι υποψήφιοι, όλα τα σενάρια Σήμερα, Κυριακή, στην Τουρκία καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα περίου 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1,5 εκατ. σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως τη στιγμή που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν…
 • Ποιοι παράμετροι κρίνουν τις τουρκικές εκλογές – Ανοικτά όλα τα σενάρια
  Ποιοι παράμετροι κρίνουν τις τουρκικές εκλογές – Ανοικτά όλα τα σενάρια Αύριο, Κυριακή 24 Ιουνίου, λίγο περισσότεροι από 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα πάνε στα 180 χιλιάδες εκλογικά κέντρα για να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας: Να συνεχίσουν με τον Ερντογάν, και επομένως το αυταρχικό καθεστώς του Μοναδικού Ανθρώπου ή να ξεκινήσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας με την επιστροφή του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και φυσικά την κυριαρχία του Δικαίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top