Τη στάση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, επέκρινε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην μείνει στην ιστορία "ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης".  Ο Α. Κυπριανού μιλούσε το βράδυ της Πέμπτης  σε εκδήλωση που οργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, για να τιμήσει την επέτειο της 16ης Ιουνίου 1943, ημέρα που η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του κόμματος να στρατευτούν ενάντια στον χιτλεροφασισμό.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Ρώσου Πρέσβη Stanislav Osadchiy, τιμήθηκαν βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αναμνηστικό μετάλλιο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως οι αγώνες των Κυπρίων στη χώρα μας και στον κόσμο, για ελευθερία και ειρήνη θα δικαιωθούν μόνο όταν καταφέρουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη "έστω και τώρα",  να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει και να κάνει αυτό που χρειάζεται "για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης".

 Διακηρύσσοντας πως είναι η πλευρά μας που θέλει λύση και επανένωση, ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι αυτό δεν φτάνει μόνο να το λέμε, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε μερίδα της διεθνούς κοινότητας για την ετοιμότητα μας για λύση, "ακόμα και ανάμεσα σε φίλους μας".

 Επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί, όπως ανέφερε, "αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα απομονώνουν τη θέση της Τουρκίας και θα ενισχύουν την πλευρά μας, μας αφήνει εκτεθειμένους με την απραξία, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του" και "αντί να εντείνει τις επαφές του με τη διεθνή κοινότητα και με τη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας που λέει ότι θέλει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, ασχολείται με οτιδήποτε άλλο".

 "Αναλώνεται σε επικοινωνιακά σόου στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Σπαταλά φαιά ουσία όχι για να πείσει για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά για να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι δήθεν υιοθετεί τουρκικές θέσεις", συμπλήρωσε.

 Διαμήνυσε επίσης ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι βασισμένες σε αρχές και στις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως "δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από αυτές επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ίσως να αποφάσισε να θυσιάσει το Κυπριακό στις όποιες σκοπιμότητες ή επειδή επιστρατεύει την επικοινωνιακή του υπεροπλία για να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι δήθεν υιοθετεί τουρκικές θέσεις".

 Τις τουρκικές θέσεις, συνέχισε, τις εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτοί που αφήνουν το χρόνο να παρέρχεται και την κατοχή να εδραιώνεται μέρα με τη μέρα και υπέδειξε πως το ΑΚΕΛ δεν κατηγορεί τον ΠτΔ για τους χειρισμούς του επειδή έτσι αποφάσισε ξαφνικά, αλλά επειδή κρίνει το αποτέλεσμα.

"Παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δημήτρη Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που κλείδωναν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις, με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα, με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η δική μας πλευρά ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος", είπε και διερωτήθηκε "τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα, μετά τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη;¨.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε, εξάλλου, ότι "είναι τουλάχιστον άδικο και προκλητικό μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αντί ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να κάνουν την αυτοκριτική τους να ψέγουν το ΑΚΕΛ" και τόνισε πως "η Κύπρος δεν θα σωθεί με τα καζίνο, το παζάρι των διαβατηρίων και τη θυσία των ανθρώπων και του τόπου στο βωμό των μπίζνες του περίγυρου του Προεδρικού, η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί".

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
 • Μαύρο πρόβατο πάλι η Ελληνοκυπριακή πλευρά! Με τους αδέξιους χειρισμούς και τις αλλοπρόσαλλες θέσεις Αναστασιάδη
  Μαύρο πρόβατο πάλι η Ελληνοκυπριακή πλευρά! Με τους αδέξιους χειρισμούς και τις αλλοπρόσαλλες θέσεις Αναστασιάδη  Ήταν αναμενόμενο. Με τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του, την πολιτική της φουστανέλας, θα φτάναμε ξανά στο σημείο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας η Ελληνοκυπριακή να θεωρείται πλευρά το «μαύρο πρόβατο»! Παρέλαβε το Κυπριακό με τους προκατόχους του να βρίσκονται βήματα μπροστά από την τουρκική πλευρά και την Άγκυρα να καλείται από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες να διαφοροποιηθεί και να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.
 • Λιγότεροι από τους μισούς Τούρκους ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες στα κατεχόμενα
  Λιγότεροι από τους μισούς Τούρκους ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες στα κατεχόμενα Ολοκληρώθηκε χθες στις 9 το βράδυ η τριήμερη ψηφοφορία των Τούρκων υπηκόων στα κατεχόμενα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, από τις 106.446 ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμα προσήλθαν 42.812. Να σημειωθεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων του εξωτερικού – που ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 3 εκ ανά το παγκόσμιο – θα γίνουν σε συγκεκριμένο χώρο στην Άγκυρα την ερχόμενη Κυριακή.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top