Την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό συζήτησαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρο Κοντονή, με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των τουρκικών σεναρίων για διχοτόμηση.
 
Ό κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφτηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ και συναντήθηκε με τον κ. Κυπριανού, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν ακριβό σύντροφο και έναν πολύ καλό φίλο».
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετέφερε στον Υπουργό τις θέσεις του ΑΚΕΛ γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό, ενώ άκουσε και της απόψεις του κ. Κοντονή γύρω από το θέμα.
 
«Έχω εκφράσει την έντονη μας ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο υπάρχει στο Κυπριακό και για την ανάγκη, αμέσως μετά από τις εκλογές στην Τουρκία, να καταβληθεί έντονη προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι σκοπός είναι «εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε σε συμφωνία». Αλλιώς, είπε, να διαφανεί ότι ακεραία την ευθύνη για το τυχόν αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει, θα φέρει η τουρκική πλευρά.
 
Ο κ. Κυπριανού διαβίβασε επίσης την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι «από τουρκικής πλευράς γίνονται σκέψεις για εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου, για προώθηση λύσης στη βάση δύο χωριστών κρατών», οι οποίες, όπως είπε φαίνεται ότι κυκλοφορούν και στην ε/κ κοινότητα.
 
«Εμείς ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη», καθώς θα ήταν προδοτικό και καταστροφικό για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και η αφετηρία νέων δεινών και περιπετειών, είπε.
 
Ευχαρίστησε τέλος την ελληνική Κυβέρνηση, σήμερα αλλά και διαχρονικά, καθώς και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το βασικότερο στήριγμα σε αυτό τον αγώνα».
 
Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής είπε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τα τεκταινόμενα στο εθνικό θέμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων όσον αφορά το σημείο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να διεκδικηθεί η επανένωση της Κύπρου και να ακυρωθούν τα σενάρια – τα οποία προέρχονται από την Τουρκία – της μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα είναι καταστροφικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον κυπριακό λαό, για τους Ε/κ αλλά και για τους Τ/κ .
 
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει όλοι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επανένωσης, ούτως ώστε να προκύψει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι το ένα προϋποθέτει το άλλο.
 
Εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης προς τον κυπριακό λαό, λέγοντας ότι «είναι διαρκής, είναι μόνιμη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Τέλος, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που πρέπει να επιτευχθεί, προσθέτοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Λιγότεροι από τους μισούς Τούρκους ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες στα κατεχόμενα
  Λιγότεροι από τους μισούς Τούρκους ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες στα κατεχόμενα Ολοκληρώθηκε χθες στις 9 το βράδυ η τριήμερη ψηφοφορία των Τούρκων υπηκόων στα κατεχόμενα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, από τις 106.446 ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμα προσήλθαν 42.812. Να σημειωθεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων του εξωτερικού – που ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 3 εκ ανά το παγκόσμιο – θα γίνουν σε συγκεκριμένο χώρο στην Άγκυρα την ερχόμενη Κυριακή.
 • Αναστασιάδης – Ακιντζί δεν έπεισαν τον Γκουτέρες και ζητά διασαφήνιση των θέσεων τους
  Αναστασιάδης – Ακιντζί δεν έπεισαν τον Γκουτέρες και ζητά διασαφήνιση των θέσεων τους Αποστολή αξιωματούχου για διερευνητικές επαφές με τις πλευρές αναγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών του στο Κυπριακό, που καλύπτει τις εξελίξεις από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα. Ανεπίσημο αντίγραφο έχει δοθεί στα μέλη του Σ.Α. Ο κ. Γκουτέρες παραπέμπει την επίσημη διασαφήνιση των θέσεων των πλευρών, για να δει αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία ουσιαστική διαδικασία, στις διαβουλεύσεις, που θα έχει με τις πλευρές τις προσεχείς εβδομάδες, η απεσταλμένη του.
 • Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, ο Αναστασιάδης, ας κάνει έστω και τώρα αυτό που χρειάζεται
  Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, ο Αναστασιάδης, ας κάνει έστω και τώρα αυτό που χρειάζεται Τη στάση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, επέκρινε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην μείνει στην ιστορία "ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης". Ο Α. Κυπριανού μιλούσε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, για να τιμήσει την επέτειο της 16ης Ιουνίου 1943, ημέρα που η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του κόμματος να στρατευτούν ενάντια…
 • ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ: Ζητούμενο, ήταν και είναι η απόδοση της περιουσίας μου στην Κερύνεια
  ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ: Ζητούμενο, ήταν και είναι η απόδοση της περιουσίας μου στην Κερύνεια Η απόδοση της περιουσίας μου ήταν πάντα το ζητούμενο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Τιτίνα Λοϊζίδου, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
 • ΑΚΕΛ: Ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και τα σενάρια διχοτόμησης
  ΑΚΕΛ: Ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και τα σενάρια διχοτόμησης Την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό συζήτησαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρο Κοντονή, με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των τουρκικών σεναρίων για διχοτόμηση. Ό κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφτηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ και συναντήθηκε με τον κ. Κυπριανού, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν ακριβό σύντροφο και έναν πολύ καλό φίλο». Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση,…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top