Την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό συζήτησαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρο Κοντονή, με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των τουρκικών σεναρίων για διχοτόμηση.
 
Ό κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφτηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ και συναντήθηκε με τον κ. Κυπριανού, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν ακριβό σύντροφο και έναν πολύ καλό φίλο».
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετέφερε στον Υπουργό τις θέσεις του ΑΚΕΛ γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό, ενώ άκουσε και της απόψεις του κ. Κοντονή γύρω από το θέμα.
 
«Έχω εκφράσει την έντονη μας ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο υπάρχει στο Κυπριακό και για την ανάγκη, αμέσως μετά από τις εκλογές στην Τουρκία, να καταβληθεί έντονη προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι σκοπός είναι «εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε σε συμφωνία». Αλλιώς, είπε, να διαφανεί ότι ακεραία την ευθύνη για το τυχόν αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει, θα φέρει η τουρκική πλευρά.
 
Ο κ. Κυπριανού διαβίβασε επίσης την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι «από τουρκικής πλευράς γίνονται σκέψεις για εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου, για προώθηση λύσης στη βάση δύο χωριστών κρατών», οι οποίες, όπως είπε φαίνεται ότι κυκλοφορούν και στην ε/κ κοινότητα.
 
«Εμείς ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη», καθώς θα ήταν προδοτικό και καταστροφικό για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και η αφετηρία νέων δεινών και περιπετειών, είπε.
 
Ευχαρίστησε τέλος την ελληνική Κυβέρνηση, σήμερα αλλά και διαχρονικά, καθώς και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το βασικότερο στήριγμα σε αυτό τον αγώνα».
 
Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής είπε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τα τεκταινόμενα στο εθνικό θέμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων όσον αφορά το σημείο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να διεκδικηθεί η επανένωση της Κύπρου και να ακυρωθούν τα σενάρια – τα οποία προέρχονται από την Τουρκία – της μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα είναι καταστροφικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον κυπριακό λαό, για τους Ε/κ αλλά και για τους Τ/κ .
 
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει όλοι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επανένωσης, ούτως ώστε να προκύψει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι το ένα προϋποθέτει το άλλο.
 
Εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης προς τον κυπριακό λαό, λέγοντας ότι «είναι διαρκής, είναι μόνιμη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Τέλος, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που πρέπει να επιτευχθεί, προσθέτοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία
  Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 • Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ
  Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Διερευνητικές επαφές για διαπίστωση της ετοιμότητας τους ή όχι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 • Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας
  Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας  «Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top